Actualitate

Prefectul dezvăluie secretul lui Polichinelle

Colegiul Hasdeu trebuie introdus în programele antidrog

Campania pentru prevenirea consumului de droguri la categoria de vârstă 12-13 ani, elevi de clasele VI-VII, a demarat luni, cu evenimentul de lansare, organizat de Consiliul Judeţean la Sala Mare. Partenerii instituţiei judeţene sunt Colegiul Naţional Pedagogic „Spiru Haret”, Inspectoratul Şcolar şi Agenţia Naţională , prin Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Buzău şi Prahova.

Alături de reprezentanţii instituţiilor partenere în campanie, a luat cuvântul şi prefectul Daniel Ţiclea, care a avut un discurs dur în ceea ce priveşte conştientizarea realităţilor de la Buzău, cu privire la existenţa, amploarea şi dezvoltarea fenomenului de consum al drogurilor, ţinta vorbitorului fiind mediile şcolare de nivel liceal. În context, prefectul Ţiclea a atras atenţia asupra faptului că un eveniment viitor structurat pe tematica prevenirii consumurilor de droguri nu ar trebui să scoată din calcul prezenţa, în parteneriat instituţional, a Colegiului Naţional Hasdeu: „Am văzut şcolile la care vă referiţi, mi-aş dori ca într-un viitor să introduceţi şi Hasdeul în acest proiect, şi cei care se pricep la problematica drogurilor înţeleg de ce spun asta!”..

„Vedem că în ultimul timp progresul tehnologic şi în acest domeniu este uluitor. Înţeleg acum că cristalul a devenit acum cu mai multe derivate. Aşadar, provocările pe acest domeniu vor deveni din ce în ce mai mari şi din ce în ce mai complexe. Să nu uităm că în Germania este pe cale de legalizare cultura de canabis în limita a trei plante pentru fiecare familie. Este o realitate şi dacă nu pornim de la realităţi nu putem face progres. Una din expresiile pe care am auzit-o în ultimii doi ani şi pe care am adoptat-o şi pe care o reiau destul de des în spaţiul public este că nu se poate măsura ceea ce nu se întâmplă, pentru că a fost prevenit. Din zona IPJ Buzău am această expresie, dar mi se pare extrem de cuprinzătoare şi de relevantă. Sigur că nu ne putem propune să eradicăm această problematică a consumului de droguri, dar ne putem propune cel puţin să slăbim ritmul creşterii acestui fenomen sau să-l ducem spre încetinire. Eu am mulţumit în deschidere faptului că am fost invitat la acest eveniment, dar îmi manifest disponibilitatea ca în limitele organizării dumneavoastră, dacă veţi considera că prezenţa prefectului este oportună pentru greutate mesajului transmis în etapele proiectului, prefectul are timp, disponibilitate şi vine la toate acţiunile acestui proiect, la care îl veţi invita. Este un proiect extrem de necesar, extrem de util şi cred eu că cu cât mesajul va avea greutate şi anvergură, cu atât felul în care va fi primit va fi mult mai bun. Vă felicit că aţi simţit că mesajele trebuie să ajungă şi la părinţi. Am văzut şcolile la care vă referiţi, mi-aş dori ca într-un viitor să introduceţi şi Hasdeul în acest proiect, şi cei care se pricep la problematica drogurilor înţeleg de ce spun asta!”, a spus prefectul Daniel Țiclea.

Reprezentantul comunităţii râmnicene, primarul Sorin Cârjan, a scos în evidenţă, la rândul său, necesitatea transpunerii în exerciţii aplicate a teoriilor care, până acum, constituiau nivelul la care se derulau astfel de campanii: „Vă mulţumesc pentru iniţiativa de a declanşa această campanie. Eu voi trage un semnal de alarmă pentru că nu este prima campanie de informare, probabil nici ultima, dar cred că este deja momentul în care societăţii, nouă, ne-a ajuns cuţitul la os, e vorba de copiii noştri. Dacă până acum auzeam că sunt ceva tineri care consumă droguri, acum avem în proximitate oameni care fac lucrul acesta… familii distruse, pentru că din nefericire, la campaniile trecute doar spuneam tinerilor să nu consume droguri… Cred că dincolo de campaniile de informare trebuie să ne aşezăm la masă nu doar să vedem care sunt efectele acestui consum, din ce în ce mai intens, ci ce ar fi trebuit să facem până acum, sau ce trebuie să facem, măcar, de acum înainte, pentru că un tânăr care ajunge să consume droguri este în derivă. Pentru că familia nu îl ascultă, pentru că nevoile la şcoală poate că nu îi sunt satisfăcute, pentru că nu le dăm de mici o direcţie. Ca să nu ajungem la efecte, trebuie să ne întoarcem la cauze”.

Amploarea manifestării fenomenului de consum de droguri este recunoscută şi de şefa învăţământului buzoian, inspectorul școlar general Daniela Palcău, care, pentru perioada martie-aprilie, interval în care se derulează campania, face apel inclusiv la directorii de şcoli din mediul rural, zonă în care se consideră că a pătruns deja consumul de droguri. „Este o onoare şi o obligaţie pentru instituţia Inspectoratului Şcolar, pentru că ne pasă şi pentru a respecta logoul acestei campanii mă adresez elevilor din cele zece şcoli implicate în proiect şi vă doresc să deveniţi ambasadorii judeţului în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea consumului de droguri, pentru că trebuie să promovăm acele valori care ne reprezintă – inteligenţă, înţelepciune, valenţe care ne determină să-i aducem pe cei care scapă frâiele, lângă noi. De asemenea, mă adresez dumneavoastră, părinţilor. Educaţia în familie începe de la naştere şi ea nu trebuie să se termine până ce tânărul nu-și ia viaţa în propriile mâini. Trebuie să fim alături de copiii noştri indiferent de ceea ce se întâmplă cu ei, indiferent de situaţia în care se află, să nu ne fie jenă, să căutăm sprijin, să ne informăm şi astăzi este unul dintre momente, acest proiect doreşte să deschidă orizonturi, să demonstreze şi să arate care sunt locurile, lucrurile pe care le puteţi face în condiţiile în care avem probleme în familie. De asemenea, mă adresez directorilor aflaţi în proiect, este important să punem umărul, să facem front comun, pentru că fenomenul consumului de energizante şi de droguri a luat amploare. Dacă până acum un an cele mai multe cazuri se aflau în zona urbană, acum consumul de droguri a pătruns şi în mediul rural. Este foarte îngrijorător. De aceea vă mulţumesc pentru umărul pe care îl puneţi să ajutaţi Şcoala, Educaţia să se facă ceva pentru a avea tineri sănătoşi şi a avea o societate sănătoasă. În sală sunt şi directori de grădiniţă. De la grădiniţă copiii trebuie formaţi şi ajutaţi că valorile educative trebuie promovate cele care ne reprezintă: sănătate, frumuseţe, inteligenţă şi, de ce nu, estetică”, a spus Daniela Palcău.

Primul exerciţiu aplicat în campania coordonată de Consiliul Judeţean şi ceilalţi parteneri a fost prezentat chiar pe scena din Sala Mare, unde elevi de la Colegiul Pedagogic au prezentat logoul campaniei, imaginea suport, precum şi un videoclip realizat chiar de ei. „Pentru că dorim să formăm competenţele elevilor noştri, pentru că dorim să avem elevi implicaţi activ în viaţa comunităţii şi în viaţa societăţii noastre, pentru că dorim să creăm un mediu sigur în Şcoală şi nu numai, pentru că dorim să ne implicăm activ în viaţa elevilor, a părinţilor, a întregii comunităţi, am acceptat cu bucurie invitaţia Consiliului Judeţean Buzău de a fi parte din proiectul care se lansează astăzi. Este adevărat că trebuie să ne alegem pe noi, iar această alegere trebuie făcută nu numai cu sufletul, ci şi cu simţul raţiunii. Şi pentru că dorim să formăm competenţe şi comportamente raţionale, iată astăzi a venit echipa Colegiului Naţional Pedagogic, care cu plăcere, cu implicare, cu dăruire, cu profesionalism a reuşit să creeze un logo sugestiv, o imagine şi un film de prezentare cu feedback pozitiv, în primul rând la nivelul Colegiului”, a spus Cristina Iuliana Iacob, directorul Colegiului Naţional Pedagogic „Spiru Haret”.

Ce urmărește campania

Prin intermediul acestei campanii, cei direct implicaţi îşi propun să consolideze legăturile afective dintre membrii familiei (părinte–copil, părinte–părinte, copil-copil) şi dintre aceştia şi şcoală, aplicând metode fundamentate ştiinţific. Principala categoria de populaţie vulnerabilă la consumul de droguri o constituie, fără îndoială, tinerii. Populaţia tânără are predispoziţie la încercarea de experienţe noi. În plus, în mediul online a apărut o explozie nediscriminativă a informaţiei vehiculate, în care consumul de droguri este prezentat ca o alternativă(recunoscută ca indezirabilă social) de a face faţă vieţii.

Obiectivul general este dezvoltarea unei campanii judeţene de prevenire a consumului de droguri, adresată categoriilor de vârstă la risc pentru a evita dezvoltarea de comportamente adictive, acţiunea fiind programată pentru perioada martie–aprilie 2024.

Obiectivele specifice sunt informarea, educarea şi conştientizarea părinţilor şi elevilor din zece unităţi de învăţământ, rural şi urban, cu vârsta între 12-13 ani (clasele VI-VII) cu privire la riscurile şi consecinţele consumului de droguri la nivel judeţean, precum și creşterea influenţei factorilor de protecţie faţă de consumul de droguri în rândul părinţilor elevilor din clasele VI-VII (dobândirea unor abilităţi de comunicare, de gestionare a emoţiilor şi a conflictelor, de monitorizare a copiilor etc.)˝

Deși, de cele mai multe ori, OPINIA a criticat diversele luări de poziție și gesturi ale prefectului, de această dată vom fi alături de el în momentul în care va da piept cu valul de hate din partea diverșilor „cetățeni revoltați”, cadre didactice, părinți și foști absolvenți de Hasdeu. Ocazie cu care va constata și nivelul de civilizație al zonei. (C.B.)

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker