Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul Ju­dețean organizează, pe 15 ianuarie, o serie de manifestări culturale, ocazie cu care va fi lansată și oferta culturală, educativă și științifică a muzeului pentru anul 2020.

După o conferință de presă, de la ora 11.30, va fi lansat volumul Mousaios, XXI/2018, revista științifică a Muzeului Județean Buzău ce valorifică rezultatele cercetărilor arheologice și ale cercetărilor pluridisciplinare întreprinse pe teritoriul județului Buzău, dar și de către colegi din alte zone ale țării; articolele din revistă se adresează în primul rând specialiștilor, dar și pasionaților de arheologie și preistorie, stundeți și profesori. Revista Muzeului Județean Buzău este catalogată în una dintre prestigioasele baze de date online, Central Estern European Library, începând cu anul 2012. De-a lungul timpului, în numerele revistei Mousaios au publicat și specialiști din alte țări europene (Marea Britanie, Ucraina, Portugalia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Grecia, Germania, Republica Moldova).

„O noutate în peisajul publicațiilor instituției”

De asemenea, va fi lansat volumul Analele Buzăului, XI/2019 – revistă științifică a Muzeului Județean Buzău ce valorifică în principal cercetările istorice atât ale mu­zeografilor instituției buzoiene dar și ale altor specialiști din țară.

Reprezentanții muzeului vor mai prezenta „Catalogul de Restaurare. Patrimoniul cultural. A doua viață, I/2019”, lucrare ce reprezintă o noutate în peisajul publicațiilor instituției, alăturându-se astfel puținelor cataloage de profil din țară. Echipa de restauratori a Muzeului Județean Buzău (ceramică, metale, textile) își completează prin apariția acestei publicații portofoliul de activitate, restaurarea din instituția buzoiană afirmându-se din ce în ce mai pregnant în planul restaurării din România.

Cea de-a patra lucrare lansată pe 15 ianuarie va fi „Chihlimbarul. Bijuterie și elixir, ed. a IV, revizuită și adăugită/2019”.

Artefacte descoperite de către arheologii în 2019

Începând cu ora 12.00, la Muzeul Județean va fi vernisată expoziția ”Des­­coperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău”, în cadrul căreia vor fi prezentate publicului larg artefacte descoperite de către arheologii muzeului pe teritoriul județului Buzău în campania arheologică din anul 2019. Deși expoziția de acest gen a ajuns la a doua ediție, conceptul de bază este unul nou pentru instituția buzoiană și își propune să valorifice muzeistic des­coperirile arheologice din campania abia încheiată. Expoziția va putea fi vizitată până în luna ianuarie a anului 2021.

DISTRIBUIȚI
loading...