Politic

Predoiu: „Secția specială va fi desființată cel târziu în martie. Nu va exista un SIIJ 2.0”

Ministrul Justiției, Cătă­lin Predoiu, s-a întâlnit, luni, cu Laurence Auer, ambasa­doarea Franței în România, iar printre subiectele dezbă­tute s-au numărat desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), modificarea Legilor justiției și a Codului Penal, dar și a Codului de procedură penală. Ministrul Justiției a reiterat susține­rea obiectivelor actualei președinții franceze a Consiliului Uniunii Europene, în special combaterea discursului motivat de ură, dialogul dintre curțile constituționale și CJUE, mo­der­nizarea sistemelor judiciare și protecția mediului prin măsuri de drept penal.

În același cadru, a confirmat și participarea la ­Reu­niunea informală a miniș­trilor Justiției, programată a avea loc la Lille, pe 4 fe­bruarie. „Președinția France­ză survine într-o perioadă cheie, în care Ministerul Justiției va relua și accelera reformele în domeniul judiciar, în primul rând, pe proiectele urgente și rămase nesoluționate în 2021, res­pectiv desființarea SIIJ, adoptarea Legilor justiției și a modificărilor la noile Coduri penale. Prioritățile președinției franceze sunt de mare interes pentru Ministerul român al Justiției, vom continua cooperarea intensă pentru combaterea transfrontalieră a crimei organizate și a traficului de persoane, inclusiv protecția victimelor”, se arată în comunicatul Ministerului Justiției.

Săptămâna trecută, Cătă­lin Predoiu a anunțat că va înainta Guvernului în luna februarie proiectul de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor în Jus­tiție, iar până la finalul lunii martie va trece de Parlament. Mi­nistrul Justiției a punctat faptul că soluția găsită va fi una agrea­tă de Consiliul Superior al Magistraturii, partide și asociațiile de profil. „SIIJ se va desfiin­ța cel târziu în martie. Nu va fi SIIJ 2.0. Lucrăm la o formulă tehnică care să fie agreată de toți cei aflați pe circuitul de avizare: CSM, partide și asociații”, a declarat Cătălin Predoiu, citat de adevarul.ro.

Noua coaliție de guvernare PNL-PSD-UDMR și-a fixat termen 31 martie 2022 pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cerință a Comisiei Europene, prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV). Potrivit programului de guvernare PNL-PSD-UDMR, în locul SIIJ, însă, se va înființa o altă structură.

Desființarea Secției Speciale a constituit unul dintre punctele importante de blocaj în negocierile dintre PNL, PSD și UDMR, în condițiile în care fiecare formațiune susținea o poziție diferită. Totodată, desființarea SIIJ a fost un motiv de dispută în fosta Coaliție, UDMR insistând, la vremea respectivă, că atribuțiile acesteia trebuie preluate de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General. Desființarea SIIJ a fost unul dintre motivele invocate de Florin Cîțu atunci când l-a demis pe fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, pe care l-a acuzat că nu a reușit să desființeze Secția după opt luni de mandat, în ciuda faptului că ministrul USR  a militat constant pentru desființarea Secției Speciale.

MCV și Secția specială

Mecanismul de Coope­rare și de Verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile Româ­niei de a reforma sistemul său judiciar și de a intensifica lupta împotriva corup­ției.

Și în ultimul raport MCV emis de către Comisia Europeană în luna iunie 2021 se subliniază asumarea de principiu a Guvernului Româ­niei, în ianuarie 2021, a unui memorandum în care își exprima angajamentul politic de a da curs tuturor recomandărilor MCV. Planurile prevăzute în memorandum includ și proiectul de lege de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și ­modi­ficări ale legilor justiției, ambele fiind direct legate de recomandările MCV.

Raportul din iunie face un bilanț al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 și până în prezent și evaluează progresele înregistrate pentru îndeplinirea celor 12 recomandări din ianuarie 2017 și a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018.

În raport este enume­rată crearea Secției pentru investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) printre „motivele serioase de îngrijorare identificate”, arătându-se, totodată, că „gestio­narea eficace a unor dosare de corupție la nivel înalt continuă să fie afectată de activitatea SIIJ, care intervine în continuare în dosarele în curs de instrumentare de DNA și să provoace întârzieri care riscă să afecteze aceste dosare”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker