Politic

Ciolacu: Putem reduce TVA nu doar la energie, ci şi la gaze naturale; şi nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunţat marţi că va propune, la prima şedinţă a liderilor coaliţiei de guvernare, reducerea TVA nu doar la energie, ci şi la gaze naturale.

„Mă bucur că premierul Ciucă a fost de acord cu demersul PSD şi a înţeles necesitatea adoptării unor noi măsuri de protejare a românilor în faţa efectelor crizei energetice. Măsurile anunţate azi sunt corecte, dar e nevoie de mai mult. Sunt convins, însă, că putem avea tăria şi voinţa politică de a lua decizii şi mai îndrăzneţe! Putem reduce TVA nu doar la energie, ci şi la gaze naturale – şi nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie. Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Aşa face Polonia, din 1 februarie: TVA zero la gaze, îngrăşăminte şi mâncare, plus taxe reduse la carburanţi. Acesta este modul corect de reacţie a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima şedinţă a liderilor coaliţiei”, a scris Ciolacu pe Facebook.

El a adăugat că, în momente excepţionale, o guvernare poate proba prin „măsuri excepţionale” că este preocupată cu adevărat de viaţa cetăţenilor săi: „Nu cu miniştri care se lamentează la televizor că o companie de stat din energie îi fură pe români, dar nici măcar nu schimbă conducerea firmei unde ministerul său este acţionar. Nu rezolvăm criza nici cu strategii energetice pe hârtie, nici cu planuri măreţe privind schimbările climatice. Ci cu decizii curajoase, simple şi rapide care să protejeze în mod real nivelul de trai al românilor”, a afirmat Ciolacu.

Ciucă a anunțat noi măsuri de compensare a prețurilor la energie

Afrimațiile lui Ciolacu vin în contextul în care premierul Nicolae Ciucă a anunțat, tot marți, noi măsuri pentru protejarea cetățenilor și a firmelor împotriva creșterii facturilor la energie. Pentru facturile de acum, până la refacerea calculelor de către furnizori, acestea nu vor avea penalități. De asemenea, schema de sprijin se va prelungi și după 1 aprilie, a precizat șeful Guvernului.

Pentru garantarea eficientei măsurilor de protecție a cetățenilor consumatori casnici urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități (…) De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kWh vor beneficia de o nouă schemă de protecție care va include TVA redus la 5% precum si compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum (…) Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi (…) Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale”, a declarat, marți, premierul Ciucă.

Acesta a mai spus că în domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare, măsurile de sprijin vor fi lansate la 1 februarie și vor fi menținute active până la data de 1 iulie: „Analizăm totodată la nivelul Guvernului introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri începând cu 1 aprilie. Vom prezenta toate aceste măsuri în următoarea ședință a Coaliției”, a mai precizat premierul Nicolae Ciucă.

Premierul a făcut aceste declarații la finalul unei ședințe cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului și Turismului, Mediului și cu președintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populației și firmelor de efectele creșterii prețurilor la energie.

Articole similare