duminică, 25 octombrie 2020

Predoiu explică de ce nu se poate desfiinţa imediat Secţia Specială: „Vrem s-o facem ca la carte”

Ministrul Justiţiei,  Cătălin Predoiu a făcut precizări, pe parcursul unui interviu pe care l-a acordat postului de televiziune Digi24, în legătură cu Secţia Specială şi a explicat de ce nu se pot lua măsuri imediate de desfiinţare a ei.

„Am despărţit în două chestiunile legate de legile justiţiei, şi anume trei măsuri urgente privind prorogarea (amânarea, n.r.) a intrării în vigoare a schemei de pensionare anticipată a magistraţilor, a trecerii de la completele de doi la trei judecători şi a dublării stagiului de învăţământ la Institutul Naţional al Magistraturii, de la doi la patru ani. Sunt măsuri, din cauze obiective, pe care le-au explicat chiar cei din Consiliul Superior al Magistraturii. Acestea, pe de o parte, pot fi luate urgent, pentru că avem un punct de vedere scris a CSM.

Cea de-a doua măsură foarte importantă, legată de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, am spus că nu poate fi luată în acest moment, deci în luna decembrie, pentru că este în curs un proces de consultare a magistraţilor în sistemul judiciar, pe care l-a iniţiat Ministerul Justiţiei, şi, pe de o parte, nu avem formal un punct de vedere, un aviz, al CSM, pentru că deocamdată nici n-am trimis acolo un proiect. Or, noi am spus de la început că atunci când vom lua măsuri care au impact pe sistemul judiciar nu vom proceda aşa cum a procedat Partidul Social Democrat fără să întrebe sistemul judiciar, fără dezbatere publică, şi vom face întâi aceste consultări. Aici a fost, poate o explicaţie mai puţin elaborată, care poate a născut atâtea controverse, care, cred eu, între timp s-au lămurit. Dar faptul că vom intra să <operăm> asupra SIIJ, prin acte normative, evident, nu are niciun dubiu. E în programul de guvernare al PNL, a fost reafirmat de către mine la audierile de la Parlament şi repetat de nenumărate ori. Numai că vrem s-o facem ca la carte”, a explicat Cătălin Predoiu.

Întrebat dacă va exista o asumare a răspunderii şi pentru Secţia Specială, Cătălin Predoiu a declarat că nu poate spune acest lucru, pentru că este o decizie care se ia la nivel de premier şi de foruri de conducere a PNL. În acest context, Predoiu nu a putut confirma nici dacă până la sfârşitul anului va exista o a doua asumare în ceea ce priveşte alegerea primarilor în două tururi şi nici nu a putut da detalii despre mo­dificarea OUG 114.

loading...
error: Content is protected !!