ActualitateCultură

Poveștile Reginei Maria, într-un spectacol-colaj, la Vila Albatros

Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” Buzău și Primăria Municipiului Buzău îi invită pe buzoieni marți, 10 mai, de Ziua Regalității din România să participe, începând cu ora 20.30, la Vila Albatros din Parcul Marghiloman, la „Istorisirile unei Regine”, un spectacol-colaj inspirat din „Poveștile Reginei Maria a României”. Evenimentul  are loc la Vila Albatros, locație  care, ne spune publicistul Nicolae Peneș în lucrarea „Alexandru Marghiloman, Lordul valah”, a fost destinaţia preferată de vacanţă a reginei Maria. Potrivit  lui Peneș, „Regina Maria era o obişnuită a Vilei Albatros. În <Povestea vieţii mele> descrie cu nostalgie vizitele sale într-un loc care-i aducea aminte de <viaţa în ţările străine>”.

Evenimentul organizat la Vila Albatros coincide cu marcarea a 97 de ani de la moartea lui Alexandru Marghiloman și are loc în anul în care se  împlinesc 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. De altfel, spectacolul-colaj pornește de la selecția unora dintre cele mai frumoase scrieri pentru copii ale Reginei Maria a României, completate cu pasaje din „Însemnări zilnice”, din dorinţa de a omagia devotamentul şi dragostea suveranei pentru copiii săi, la aniversarea centenarului încoronării de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria din data de 15 octombrie 1922.

Spectacolul spune, în cuvinte, muzică și imagini, povestea celor şase vlăstare ale Reginei Maria prin înseşi poveştile pentru copii pe care suverana le-a scris la îndemnul fiicelor sale mai mari, principesele Elisabeta şi Maria. Poveștile sunt ilustrate sonor, dar și vizual, prin grafica originală a volumului de povești, dar și prin fotografii de epocă ale familiei regale, restaurate și colorizate digital de ColoRoștariu.

„Este o propunere de spectacol care sperăm să-i reunească deopotrivă pe iubitorii mici şi mari de basme, istorie regală și muzică”, transmite Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”, care explică celor interesați să participe la evenimentul cultural că „amintirile despre perioada de pruncie a copiilor Reginei se amestecă dulce-amar cu fragmente din memoriile sale despre propria copilărie petrecută în Anglia, cu mărturiile dureroase din timpul războiului şi cu emoţionantele sale meditaţii filozofice şi spirituale”.

Cartea „Poveştile Reginei Maria a României” a fost tipărită pentru prima dată în 1921, în două volume, la editura Cartea Românească și reeditată în 2011 la editura Curtea Veche Publishing. Două dintre aceste încântătoare poveşti cu miez şi tâlc, „Ciobanul şi Domniţa” şi „Baba Alba”, au inspirat-o pe compozitoarea Felicia Donceanu (1931-2022) să scrie, special pentru spectacol, patru cântece pe versuri extrase din aceste poveşti, interpretate de Claudia Codreanu şi Inna Oncescu. Spectacolul este însoţit și de alte două cântece pentru copii, compuse de Paul Constantinescu, flancând întreaga narațiune, care spre final îi reunește pe toți participanții, alături de „Vocea Filmelor”, Irina-Margareta Nistor.

La  acest spectacol  își aduc contribuția Irina-Margareta Nistor (vocea filmelor), lectură; Claudia Codreanu (mezzosoprană), lectură; Inna Oncescu, pian; Octavian Păun, lectură; Radu Rădescu, concept, dramatizare, visuals, ilustrație sonoră, percuție, lectură. Muzica originală aparține Feliciei Donceanu, iar compoziția lui Paul Constantinescu.

Intrarea la acest spectacol este liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare