Monden

Povestea ruletei! Cum a apărut și de ce are 37 de numere?

Fără doar și poate, ruleta este unul dintre cele mai îndrăgite jocuri de cazinou. O găsim în toate acestea, reale sau virtuale, iar adrenalina pe care o simțim atunci când așteptăm să se învârte roata și sperăm să cadă pe numărul nostru norocos este de neegalat. Cum a apărut însă aceasta și unde?

Când vorbim de un cazinou, ne gândim aproape involuntar la mesele de poker, bonusurile valabile pe care le-am putea câștiga, sloturile “gălăgioase” și colorate, dar și la ruleta roșu-neagră care se învârte aproape neîncetat. Adrenalina pe care un jucător o simte atunci când își așteaptă numărul a transformat ruleta într-una dintre cele mai apreciate și populare jocuri de gen.

Aruncând un ochi către istorie, putem spune că ruleta a apărut în secolul al XIX-lea, în Franța, de aici și numele “roulette” ce înseamnă “ruleta mică”. Atunci, renumitul matematician Blaise Pascal a încercat să creeze o mașinărie care să se învârtă într-o mișcare continuă. Astfel, cercetarea lui a dus la roata care se învârte aproape fără frecare a ruletei. Nu era însă o inovație în ale jocurilor, deoarece existau deja unele vechi din Anglia, care aveau elemente similare cu cele ale ruletei și sunt considerate predecesoarele ei. Și acestea sunt “Roly Poly”, “Ace of Hearts” sau “Even-Odd”, ultimul facand referire la numerele pare și impare care apar pe ruletă. Și unele jocuri italiene antice au elemente similare cu ruleta, ca de exemplu “Biribi” sau “Hoca”, menționate chiar în memoriile lui Casanova.

Vorbind de numere, ruleta clasică are 37 de numere, delimitate prin căsuțe individuale de la 0 la 36. Ruleta americana mai are o căsuță în plus, numerotată cu 00. Căsuțele cu 0 au culoarea verde, iar căsuțele cu numere sunt fie negre, fie roșii, 18 de fiecare. S-ar crede că motivul pentru care sunt 37 de numere ar fi pur matematic, pentru a se putea face pariuri în grupuri de câte 3-4 numere în mod egal, 0 fiind separat. Se pot face orice fel de combinații de pariuri, de la numere individuale până la grupuri de numere, pare sau impare sau culori. Dacă joci ruleta într-un cazinou adevărat, pariurile se fac în acea parte a mesei intitulată “secțiune din interior” și trebuie să comunici pariul tău dealer-ului de la masă și suma sau jetoanele pariate. În ziua de azi însă, poți trăi aceeași adrenalină la masa de ruletă din comfortul casei tale. Există o mulțime de variante să joci ruleta online, iar experiența este una mai mult decât reală. Poți alege între ruleta clasică, ruleta americană sau ruleta live.

Mecanismul este simplu și comun la toate, indiferent dacă au 37 sau 38 de căsuțe. Există o bilă care este aruncată în jurul ruletei, iar înainte ca aceasta să atingă roata și să intre într-o căsuță, un jucător trebuie să plaseze pariul dorit. Există o mulțime de combinații de pariuri, iar toate pariurile sunt considerate finale odată ce bila a atins roata. Imediat ce bila se oprește într-una dintre căsuțe, casa sau crupierul – depinde unde se joacă – va plăti jucătorii care au ales numărul, culoarea sau cotele corecte. Dinamismul pariurilor este un alt avantaj care atrage jucătorii de peste mări și țări. Poți alege între pariu “divizat”, adică pe două numere simultan, “colț” – un pariu plasat pe un set de patru numere de pe grilă sau “prima duzină” – un pariu care acoperă primele 12 numere de pe masa de ruletă (1-12).

De-a lungul zecilor de ani, au fost dezvoltate sisteme matematice speciale pentru ruletă, sau le putem numi strategii matematice pentru a determina mărimea pariului. Există anumite cote predefinite, stabilite de fiecare cazinou în parte, iar jucătorul folosește o metodă de pariere preferată, pentru a-și maximiza câștigul. Printre aceste sisteme, unul popular este “Martingale”, care dublează pariul inițial, după ce s-a pierdut o dată. Mai există și opusul lui, sistemul “Paroli” care dublează pariurile după o învârtire câștigătoare.

Ruleta a fost și este un element des întâlnit în operele de literatură sau cele cinematografice. Dostoevsky o folosește chiar în romanul său “Jucătorul” și o întâlnim frecvent și în fimele din seria James Bond, “Casablanca” sau “Toy Story 3”.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker