Actualitate

Povestea buzoiencei Oana Blidaru, studenta care a reprezentat Ministerul de Interne la ședința de Guvern dedicată tinerilor

Buzăul are cu ce să se mândrească și nu spun acest lucru doar eu, ci și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, cel care a avut-o alături pe buzoianca Oana-Mihaela Blidaru la ședința de Guvern desfășurată de Ziua Tineretului.

„Dublu motiv de mândrie! 2022 este anul european al tineretului, iar tineretul este oglinda viitorului nostru. Privindu-i pe tinerii de azi putem vedea cum va arăta societatea de mâine. La începutul ședinței de Guvern de astăzi fiecare ministru a fost secondat de un tânăr. Am avut-o alături pe Oana-Mihaela Blidaru, studentă a Academiei de Poliție. În vârstă de 23 de ani, olimpică la istorie, latină și limba română, Oana este unul dintre studenții cu care Ministerul Afacerilor Interne se mândrește. Mă bucur că printre tinerii invitați astăzi în sedința de Guvern a fost prezent și cel mai tânăr primar de oraș din România, Cristian Lazăr, edilul orașului Șimleu Silvaniei din județul Sălaj. Privind la ședința de Guvern de astăzi, pot afirma cu siguranță că viitorul României este unul plin de energie, speranță, devotament și profesionalism”, a fost mesajul pe care l-a transmis Lucian Bode, pe pagina de Facebook, imediat după ședința de Guvern, o inițiativă a Executivului la care participă fiecare minister.

Oana Blidaru

Oana-Mihaela Blidaru este studentă în anul IV la Academia de Poliție, Facultatea de Poliție, Specializarea Științe Juridice și Administrative, Arma Jandarmi, și se numără printre tinerii care au participat la ședința de Guvern, luând parte la dezbaterile din Executiv. „A fost o experiență unică, a fost un moment foarte important al vieții mele, al carierei mele, pentru că am putut să iau parte la o ședință de Guvern alături de personalități importante, cu un statut foarte important în țara noastră. A fost interesant să văd cum se desfășoară, să văd cum se iau deciziile, să văd cum se pune problema pe un eșalon superior. Am fost foarte emoționată, mi-am găsit cu greu cuvintele, dar am reușit să îmi stăpânesc emoțiile cu brio și a fost foarte bine. A fost un moment inedit să văd în carne și oase personalități pe care până atunci le văzusem doar pe sticlă și să iau contact și să fac cunoștință cu domnii miniștri”, a declarat buzoianca Oana Blidaru, într-un interviu pentru cititorii cotidianului OPINIA.

A fost o experiență pe care Oana ar mai repeta-o cu mare drag: „A fost o experiență unică, o experiență inedită și m-am simțit onorată să fiu aleasă să particip alături de domnul ministru, Lucian Bode, la acea ședință de Guvern și să stau alături de dumnealui. Aș repeta-o cu mare drag! Mi-a făcut plăcere să fiu în compania dumnealor!”, spune buzoianca.

Pentru a putea participa la această ședință de Guvern, Oana a trecut printr-o selecție din care au făcut parte studenții olimpici ai Academiei de Poliție, pentru că, da, buzoianca a fost admisă la Academie pe locurile destinate olimpicilor. În perioada liceului, ea a participat la diferite concursuri și olimpiade care astăzi au ajutat-o să  ajungă până în acest punct. „Am participat consecutiv, în clasa a IX-a, a X-a și a XI-a la Olimpiada Națională de Latină și la Concursuri Naționale de Limba Latină. Cu toate că lumea o consideră o limbă moartă, mie mi se pare că este fundamental să cunoaștem bazele limbii române și mi se pare fundamental nu numai să cunoaștem bazele limbii române, ci să cunoaștem personalități emblematice ale culturii latine… Istoria este materia mea preferată, a fost și va rămâne un element constitutiv al personalității mele. La olimpiada de Istorie am participat în clasa a X-a, la etapa națională, unde am reușit și să iau premiu, lucru care m-a ajutat să intru la Academie fără examen. Am fost admisă fără examen pe locurile de olimpici”, a precizat Oana.

„Sunt mândră că reușesc să reprezint această instituție”

Oana Blidaru și Lucian Bode

Oana Blidaru provine dintr-o familie cu mulți militari, lucru care a determinat-o să aleagă Academia de Poliție pentru viitoarea carieră, fapt care, spune ea, o împlinește. „Eu provin dintr-o familie în care predomină militarii și mi-a plăcut foarte mult instituția, mi se pare că te desfăvârșește ca om, nu numai din punctul de vedere al carierei, ci te formează din punct de vedere personal, mi se pare că îți deschide foarte multe uși, foarte multe oportunități de dezvoltare, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional, iar cât privește specializarea, pentru că sunt la Facultatea de Drept, în cadrul Academiei, întotdeauna mi-a plăcut corectitudinea, ordinea, disciplina și consider că Dreptul reprezintă o ramură fundamentală a oricărui stat și că trebuie să ne raportăm întotdeauna, în toată activitatea pe care o desfășurăm, la anumite norme, anumite reguli. De asemenea, eu sunt la  arma «Jandarmi»; în anul III ne-am ales fiecare profilul pe care vrem să îl urmăm, iar eu am ales «Jandarmi», pentru că îmi place foarte mult respectul pe care această armă îl impune. Am fost învățată cu o rigoare în comportament de mică și dintotdeauna am avut o afinitate pentru această armă, pentru această instituție, și sunt mândră că reușesc să o reprezint așa cum se cuvine și voi continua să o reprezint, pentru că simt că a devenit un element care a început ușor, ușor să îmi fie intrinsec”, spune aceasta.

Pentru a ajunge aici, Oana a avut de parcurs pași importanți în viață și perioade mai dificile, peste care a reușit să  treacă cu brio doar cu multă muncă și seriozitate. Ea spune că „a fost un drum destul de anevoios, am întâmpinat destul de multe dificultăți și momente mai dificile, ca orice student de altfel, dar am reușit să le depășesc cu brio. Mi-a fost frică atunci când am intrat în Academie, pentru că eram obișnuită cu un anumit nivel de performanță și mi-a fost teamă că nu îl voi putea dobândi și aici, pentru că suntem mulți, toți au un nivel de inteligență peste medie, dar am reușit cu foarte multă muncă și seriozitate, să profit pe cât posibil de toate activitățile care s-au desfășurat în Academie”.

Ca studentă la Academia de Poliție, Oana a participat la  sesiunile de comunicări științifice unde a reușit, de altfel, să obțină și premii în domeniul juridic. De asemenea, Academia a ajutat-o să își susțină pasiunile, pentru că Oana este pasionată de literatură, de scris și a avut oportunitatea de a participa la Concursul de Proză Literară, organizat de editura Ministerului Afacerilor Interne, la care a câștigat, de asemenea, premii, iar lucrările i-au fost publicate în antologiile editurii MAI. „Am participat și la Ziua Porților Deschise, ca și activități extracuriculare, în cadrul Academiei, unde am putut să motivez tinerii care doreau să urmeze acest drum, ceea ce înseamnă să fii student în cadrul Academiei de Poliție, care sunt rigorile pe care trebuie să ni le asumăm și la care trebuie să ne raportăm și, de fapt, care este latura frumoasă pentru că este o mândrie pentru noi să fim studenți ai Academiei de Poliție, este o mândrie să reprezentăm instituția, pentru că până la urmă aceasta ne formează atât pe plan profesional, cât și pe plan personal”, a mai spus Oana.

Colegiul Hasdeu, liceul care a contribuit la formarea ei

Oana Blidaru a absolvit Colegiul Național „B.P Hasdeu” Buzău, acolo unde s-a bucurat de îndrumarea profesorilor, care au încurajat-o să nu se abată de la drumul pe care a pornit și să se ambiționeze, pentru că va reuși, așa cum, de altfel, s-a și întâmplat. „Au fost profesori care m-au îndrumat (în anii de liceu, n.r.) trebuie să o menționez pe doamna profesoară Elena Năstăsoiu, dumneaei mi-a fost mentor în cariera pe care urmează să o desfășor, mi-a dat putere, tărie, m-a ambiționat să continui pe acest drum, pentru că au fost multe situații în care m-am simțit copleșită de cumulul de informații de pregătiri pentru această admitere. De asemenea, vreau să menționez un al profesor care a avut un mare impact asupra mea și care m-a ajutat în această dezvoltare a mea și m-a ambiționat foarte mult este doamna profesoară de limba latină, Eugenia Cristache, care m-a ambiționat să îmi depășesc limitele, să trec dincolo de fazele județene și să mă acomodez cu ceea ce înseamnă un concurs, o olimpiadă la nivel național, dar și pe doamna profesoară Mihaela Ioniță, cu care m-am pregătit la engleză în timpul anilor de liceu și, bineînțeles, și ceilalți domni profesori, pentru că fiecare, într-o anumită măsură, au avut un rol în formarea mea, cum de altfel consider că fiecare profesor cu care ai contact în timpul liceului, și nu numai, este un formator, pentru că fiecare își pune amprenta asupra ta”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker