Educație

Povestea buzoianului înrolat în Legiunea Străină care a inventat un joc de matematică pentru dispozitive mobile

Viaţa lui pare desprinsă dintr-un film. Buzoianul Gabriel Lepădatu a fost unul dintre cei peste 1.000 de jandarmi luaţi prizonieri de mineri la Costeşti, la Mineriada din 1999, a făcut parte din trupele DIAS, apoi s-a înrolat în Legiunea Străină, acolo unde mulţi visează să ajungă, dar puţini reuşesc să treacă peste perioada de probă. Călit în „fabrica de mercenari”, unde antrenamentele militare capătă un nou sens, buzoianul a început să lucreze în securitate privată, în ţări precum Kosovo, Coasta de Fildeş, Siria, Congo, Libia, iar acum lucrează, din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite, în Mali.

În ciuda vieţii tumultoase, Gabriel Lepădatu a avut timp să creeze un joc de matematică şi logică ce îţi antrenează şi dezvoltă inteligenţa, joc a cărui aplicaţie poate fi descărcată gratuit de pe Google Play şi jucat pe smartphoneurile sau tabletele cu sistem Android. Urmează ca, în scurt timp, aplicaţia să poată fi accesibilă şi pentru terminalele Apple.

Povestea aplicaţiei PROLYP îşi are originile tot în Legiunea Franceză, unde buzoianul a lucrat timp de cinci ani.

„În şcoală mi-au plăcut geografia şi istoria, ironic este că nu am excelat niciodată la matematică. Pasiunea pentru cifre a luat amploare în timpul serviciului în Legiunea Străină. Timpul liber era limitat. Fiecare avea metoda lui de odihnă. Eu mă relaxam scriind diverse combinaţii de cifre pe hârtiea ceea ce m-a dus la descoperirea unui algoritm pe care l-am folosit în construirea grilelor. Asta se întâmpla în 2006. Practic aşa a luat naştere jocul PROLYP. Denumirea jocului vine de la modificarea cuvântului <prolific>”, a declarat pentru OPINIA Gabriel Lepădatu.

Cum se joacă PROLYP

PROLYP  este un joc care cultivă gândirea structurată şi oferă o experienţă intelectuală jucătorilor de diferite vârste. Grilele sunt pe trei nivele de dificultate: Easy, Medium şi Cerebral, fiecare cu un anumit număr de grile prezente. Jocul are un ni­vel „bonus” numit „Adventure” cu 30 de grile, de la simple la complicate.

Cum se joacă: „G” vine de la „Grila”, iar „G10” înseamnă „Grila cu rezultatul 10” etc

Pentru G10, punem cifre de la 1 la 4 în spaţiile libere, astfel încât rezultatul adunării a doua pătrate alăturate să fie întotdeauna 10.

Alt exemplu: G74

Pentru G74, punem cifrele de la 1 la 36 în spaţiile libere, astfel încât rezultatul adunării a doua pătrate alăturate să fie întotdeauna 74.

În prezent aplicaţia PROLYP se poate descarcă de pe Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=prolyp.digitalunicorn.com), pagina oficială a PROLYP fiind: www.prolyp.com.

Deşi jocul a fost inventat de Gabriel în 2006, buzoianul a avut nevoie de 13 ani pentru a-l vedea transformat în aplicaţie.

„A fost destul de greu să realizez această aplicaţie pentru că atunci când eşti singur şi ai inventat ceva, nu te crede nimeni şi, mai ales, nu crede nimeni în produsul tău. Am găsit un developer, nişte băieţi în Vietnam, dar asta a durat 13 ani. A fost destul de greu şi pentru că a costat destul de mult”, a mai declarat pentru OPINIA Gabriel Lepădatu.

Despre Mineriadă, DIAS şi decizia de a pleca în Legiunea Franceză

Despre traseul incredibil al vieţii sale, Gabriel vorbeşte cu seninătate fără să evite subiectul Legiunea Străină. Asta în condiţiile în care viaţa în Legiune este prezentată în general într-o aură de mister. Mărturiile din interior sunt rare, iar experienţele, unice: îţi pro­voacă limitele, te călesc şi îţi resetează felul de a vedea lumea. Legiunea este o grupare de elită, ai cărei războinici „n-au tată, n-au mamă”. Scopul lor iniţial era să păstreze ordinea în nordul Africii, în domi­nioanele franceze, iar astăzi lucrează cot la cot cu CIA, MI5 şi cu alte servicii secrete străine în lupta pentru combaterea terorismului islamic.

„Când am plecat din România eram absolvent al Liceului de Poliţie <Neagoe Basarab>. Am făcut şcoala de subofiţeri pentru că am ratat Academia cu 40 de sutimi şi am mers la Câmpina un an. Apoi am muncit patru ani şi jumătate în Bucureşti la B.A.O.L.P. (Brigada de Asigurare a Ordinii şi Liniştii Publice), am fost câteva luni pe la jandarmi şi am fost luat prizonier la Costeşti de mineri. Am scăpat de acolo şi am ajuns la DIAS (Departamentul de Intervenţie şi Acţiuni Speciale), apoi la SIIAS (Serviciul Independent pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale). În 2001 mi-am dat demisia, pentru că nu mai puteam să fac faţă la chirii şi tot ce era în Bucureşti; salariul nostru atunci era de 200 de dolari. Singura opţiune pentru mine era Legiunea Străină şi am plecat acolo să îmi schimb puţin viaţa”, a mai declarat buzoianul.

„Experienţa din Legiune mi-a schimbat total viaţă”    

Chiar dacă salariile în Legiune nu sunt atât de mari pe cât ar crede unii, Gabriel spune că această experienţă i-a schimbat viaţa.

„Salariile în Legiune nu sunt mari, sunt la nivelul salariilor de bază aici în Franţa: 1.250 euro pe lună şi se plăteşte dublu când pleci într-o misiune. Avantajul este că îţi oferă casă, masă… În Legiune am stat din noiembrie 2001 până în noiembrie 2006. Experienţa în Legiune a fost o schimbare totală de viaţă, de modalitate de a trăi. În primul rând, Legiunea te rupe de mediul tău înconjurător, de familie şi viaţă socială, şi te include într-un grup format din persoane de diferite naţionalităţi, religii sau obişnuinţe, dar îţi dă un numitor comun. Toţi oamenii ăştia merg împreună pe acelaşi drum, cu aceleaşi idei; nu idei politice sau altceva, ci idei militare. Ei nu vor decât să serveşti Franţa cât stai în Legiunea Străină. Participi la misiuni şi aju­ngi să vezi cum este lumea, ţi se deschid nişte porţi care îţi prezintă o lume pe care nu ai putea să o vezi dacă ai sta la tine acasă. Legiunea mi-a îmbogăţit cultura, viziunea despre oameni…”, a mai declarat pentru OPINIA Gabriel Lepădatu.

Buzoianul este stabilit în Franţa şi continuă să lucreze în domeniul securităţii private.

„La finalul contractului de cinci ani am plecat din Legiune, apoi, cu banii strânşi, mi-am făcut eu un drum în viaţă, nişte calificări în securitate privată. Am plecat din Legiune şi am muncit şapte ani în securitate privată, în opt ţări. Acum sunt în Naţiunile Unite, în echipa de protecţie a şefului misiunii, în Mali”, a mai spus Gabriel.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker