joi, 09 iulie 2020

Liga Elevilor Meseriaşi strânge bani pentru dotarea atelierelor de mecanică din liceele buzoiene

În premieră la Buzău, prima asociaţie a elevilor din învăţământul profesional şi tehnic din România, Liga Elevilor Meseriaşi, organizează o gală de strângere de fonduri pentru dotarea laboratoarelor de mecanică a celor 13 licee buzoiene de profil. Este vorba despre Gala Visurilor Meseriaşe, care va avea loc pe 28 noiembrie, la Unirii Events Hall în Buzău. Evenimentul este realizat în parteneriat cu OMV Petrom şi are, potrivit organizatorilor, „obiectivul de a strânge fonduri pentru dotarea celor 13 ateliere de meca­nică din judeţ cu un set de instrumente de bază, în valoare de 13.000 lei”. Pentru atingerea acestui obiectiv, gala, care a fost proiectată chiar de prin septembrie, adică de pe la începutul acestui an şcolar, va reuni reprezentanţi ai autori­tăţilor locale, oameni de afaceri, cadre didactice, elevi şi sus­ţinători ai învăţă­mântului profesional şi tehnic. Au confirmat până la această dată participarea la acest eveniment al elevilor buzoieni primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, primarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cârjan, care se vor alătura directorilor liceelor tehnologice. Organizatorii au o confirmare şi din partea   omului de afaceri râmnicean, Cosmin Răileanu, dar și a omului de afaceri Horia Șerbu. Cu siguranţă că lista susţinătorilor va fi mult mai lungă până în ziua evenimentului. Cu toţii, prin participarea la eveniment,  vor contribui la strângerea fondurilor necesare. Mona Nicolici, manager Departament Sustenabilitate, OMV Petrom-, care s-a aflat de foarte multe ori în mijlocul liceenilor din Buzău pentru a-i învăţa cum să se facă mai bine auziţi şi să participe la schimbarea în bine a învăţământului tehnic se va afla, de asemenea, la această gală alături de elevii liceelor tehnologice şi cadrele didactice din Buzău.

„Este extraordinar ce fac aceşti tineri care aleg, săptămână de săptămână, să dedice o parte din timpul lor cauzei învăţământului profesional şi tehnic, pentru ca actualii şi viitorii lor colegi să aibă condiţii mai bune de studiu. Nu e deloc uşor, se lovesc de probleme pe care mulţi elevi de vârsta lor nu şi le pun, dar au găsit puterea şi motivaţia de a face lucrurile să se întâmple. Ne bucurăm că acum doi ani am hotărât să investim în formarea acestui grup, ca mod de a susţine dezvoltarea sistemului din care fac parte, şi că le putem fi alături în primele lor demersuri ca asociaţie”, spune Mona Nicolici.

Gală cu licitaţie

Organizatorii au pus la cale o serie de manifestări artistice, parte dintre ele fiind realizate cu ajutorul elevilor şi cadrelor didactice de la Liceul de Artă „Margareta Sterian” Buzău, partener la această gală. Ei îşi vor aduce contribuţia la realizarea unei atmosfere de bună dispoziţie. ,,Invitaţii se vor bucura de o serie de momente artistice şi preparate realizate de elevi de la liceele din Buzău, sub coordonarea cunoscutului chef Cezar Muntea­nu”, transmit organizatorii, care au pus la cale şi o licitaţie la care vor fi puse în vânzare obiecte de valoare, printre care se va afla, spre exemplu, un tricou purtând semnătura celebrului fotbalist  Emil Săndoi, o rochie purtând semnătura creatoarei de modă Irina Schrotter.

.

Acţiune pentru dotarea a 13 ateliere de mecanică

După ce membrii Ligii Elevilor Meseriaşi au identificat slaba dotare ca una dintre problemele mari ale sistemului de învăţământ profesional şi tehnologic, şi-au propus să contribuie la rezolvarea ei. Prin urmare,  a luat naştere ideea unei gale de strângere de fonduri.

Despre acest eveniment, primul dintr-o listă de alte obiective stabilite la preluarea mandatului, în septembrie, de la echipa precedentă, Alexandru Ene, vicepreşedinte al Asociaţiei Liga Elevilor Meseriaşi, spune: „Suntem foarte entuziasmaţi să organizăm această gală şi contăm pe sprijinul comunităţii locale pentru a strânge aceste fonduri. Prin acest demers, vrem să arătăm că schimbarea este posibilă prin implicare, dar şi să tragem un semnal de alarmă cu privire la situaţia dramatică a dotărilor din cele mai multe licee tehnologice şi şcoli profesionale”.

Fiecare din cele 13 ateliere vor beneficia, dacă se vor strânge banii necesari, de un atelier dotat cu seturi de instrumente formate din două truse de pile, două şublere, două micrometre, două pile de polizor, două fierăstraie manuale şi două truse filet. Fondurile necesare ar urma să fie strânse prin vânzarea biletelor la eveniment şi organizarea unei licitaţii în cadrul acestuia. Biletele de participare la gală au preţul de 100 de lei şi pot fi achiziţionate prin trimiterea unui mesaj pe pagina de Facebook Liga Elevilor Meseriaşi.

Ce planuri are această structură a elevilor buzoieni

Liga Elevilor Meseriaşi este prima asociaţie care reprezintă interesele elevi­lor din învăţământul profesional şi tehnic din judeţul Buzău. Misiunea acesteia este de a schimba în bine sistemul educaţional pe care îl reprezintă prin iniţiative proprii şi demersuri de advocacy.

Creată în 2018 şi devenită asociaţie în luna iunie 2019, Liga Elevilor Meseriaşi este un proiect inovator dezvoltat de OMV Petrom prin platforma România Meseriaşă. În prezent, aceasta are ca membri 32 de elevi şi 26 de profesori coordonatori de la liceele tehnologice şi şcolile profesionale din judeţul Buzău.

Următorul proiect pe lista Ligii Elevilor Meseriaşi, după finalizarea celui privind gala de strângere de fonduri în vederea dotării atelierelor de mecanică, este identificarea unor soluţii, împreună cu autorităţile, pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor din mediul rural până la liceele aflate în municipiul Buzău.

loading...
error: Content is protected !!