Actualitate

Posturi cu țârâita la Banca de Gene

Zilele acestea s-a făcut un pas mic spre punerea în aplicare a  proiectului „Banca de Gene Bu­zău”. Directorul instituției, cercetătorul Costel Vînătoru, spune că au mai fost aprobate șapte posturi. De aceea, pe lângă procedurile pe care trebuie să le rezolve legate de aceste posturi, în momentul de față este preocupat și de achizițiile minime care să facă funcțională instituția. „Deja am făcut ceva achiziții, lucruri elementare: câteva calculatoare, birouri, pentru a putea așeza oamenii aceștia, un motocultor cu utilajele aferente; toate  acestea lucruri de bază. Dar, mai sunt lucruri de rezolvat”, spune cercetătorul buzoian.

Pentru a înființa laboratoarele necesare, astfel încât banca să funcționeze la standarde europene, trebuie să se aloce un buget consistent, adică un buget care să corespundă studiilor de fezabilitate.

Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău, acea instituție care a figurat până în urmă cu câteva luni doar pe hârtie și despre care cercetătorul Costel Vânătoru spune că ar situa România pe harta științifică a lumii, a făcut astfel câțiva pași timizi pe acest final de an, când au mai fost aprobate cele șapte posturi, pe lângă cele 12 existente, ceea ce menține însă, în continuare, numărul angajaților  sub necesarul unei scheme minime de personal care să asigure funcționarea Băncii. Reamintim că, în conformitate cu HG 690/2019, este necesară angajarea a 30 de persoane pentru ca această instituție să funcționeze. O parte a acestui personal ar putea proveni din rândul specialiștilor tineri de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, pe care cercetătorul Costel Vânătoru a avut grijă, de-a lungul vremii,  să îi pregătească.

Ministerul Agriculturii „a dat drumul” acestei bănci de la Buzău abia după ce asociațiile legumicole din țară și-au exprimat în mod clar susținerea pentru acest proiect, acestea înțelegând înaintea oficialilor din ministerul condus de liberalul Adrian Oros, mesajul cercetătorului buzoian. „Da, susținerea aceasta a asociațiilor din țară l-a determinat pe ministrul Agriculturii, Adrian Oros, să aprofundeze și să analizeze mai bine proiectul, dar după aceea și anumite ministere au sărit în ajutor, ceea ce este un lucru bun. Acestea au trimis scrisori de susținere în care au spus că este nevoie de această infrastructură de cercetare de la Buzău. Eu sper să avem pași frumoși pentru viitor”, spune cercetătorul Costel Vînătoru.

Articole similare