Actualitate

Postările de pe Facebook, în vizorul Fiscului

Lucian Heiuș, șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) spune că angajaţii instituţiei culeg informaţii de peste tot, inclusiv de pe Facebook. Cu alte cuvinte, lauda nedeclarată poate fi confiscată, iar expunerea bunurilor materiale altundeva decât la Fisc mai întâi, poate dăuna grav proprietarilor.

„Luăm informaţii de peste tot, inclusiv de pe Facebook. Vedem pe unde ai umblat, pe unde ai fost. Vă dau un exemplu: cineva a spus pe Facebook „˂La mulţi ani, mamă!˃. Am verificat persoana căreia i se spunea mamă şi am aflat că în urmă cu un an ˂cumpărase˃ de la fiul ei un apartament şi nu mai ştiu ce, pentru care nu declarase şi nu plătise nimic”, a spus şeful ANAF.

Lucian Heiuș a mai spus că le-a pus gând rău celor care sfidează cu opulența nejustificată în mediul online și care se laudă cu vile impresionante sau venituri colosale, fără să poată justifica proveniența lor. Acesta a mai declarat că astfel de cetățeni, pe care i-a numit un „flagel”, trebuie opriți, dat fiind că au ajuns chiar exemple de urmat pentru tânără generație, care nu mai face diferența între munca cinstită și evaziunea fiscală.

„Aceşti oameni sfidează populaţia cu postările lor pe diferite canale. Nu poţi să nu te întrebi de unde a avut bani să-şi ridice repede o casă sau o vilă sau nu ştiu ce cu 10 turnuleţe într-un timp atât de scurt. Fiscul aşa lucrează peste tot în lume. Nu am inventat noi asta (…) Nu cred că dacă în urma acestor controale vom găsi diferenţe, cineva va mai veni să spună că în anii ‘90 au cărat cu Dacia blugi din Turcia şi de atunci are un milion de dolari puşi deoparte, cineva mai poate să creadă…   

Nu cred că cineva în ţara asta mai poate să creadă când o să spună, ˂am banii de la bunica pentru că am săpat în grădină şi când am tras cu plugul, am dat de o găleată cu aur˃. Nu cred că cineva în ţara asta mai poate să creadă aşa ceva.    Şi nu cred că cineva în ţara asta nu poate să fie alături de mine când spun clar că trebuie să oprim acest flagel al acestor oameni care fură, fac evaziune, nu îşi plătesc taxele, dar ne sfidează pe toţi prin opulenţa şi prin îmbogăţirea nejustificată pe care o fac. Şi ajung să fie nişte exemple pentru tânăra generaţie. Nu este nimic nou din ce spun eu că o să facem, toate ţările dezvoltate aplică această metodă. Cred că orice student la Ştiinţe Economice ştie că Al Capone a fost arestat pentru evaziune fiscală şi nu a putut dovedi două mii de dolari. Nu facem nimic nou, dar facem hotărâţi şi mergem pe această linie pentru că nu se mai poate altfel”, a mai afirmat Heiuş, citat de adevărul.ro.

Oficialul a mai declarat, pentru aceeași sursă, că în urma analizelor de risc au fost identificate 561.000 de persoane fizice care nu şi-au declarat şi nu au plătit impozit pe venit. Întrebat câte din aceste 561.000 de persoane fizice vor primi decizii de impunere, şeful ANAF a spus că şi-ar dori să fie cel puţin 500.000.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker