joi, 09 iulie 2020

Poliţia Rutieră a pus bazele unui grup de dialog cu tinerii conducători auto

Miercuri,  20 noiembrie, începând cu ora 17.00, la Centrul de Prevenire a Criminalităţii (Clubul Poliţiştilor)  reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au desfăşurat o activitate pentru prevenirea accidentelor rutiere la care au fost invitaţi tineri conducători auto cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani.

La întâlnirea cu tinerii au fost prezenţi cms. şef Valentin Mirică, adjunct al şefului IPJ Buzău, cms. şef Silviu Dinu, şeful Serviciului Rutier, cms. Cosmin Rădulescu, şeful Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Buzău, scms. Emilia Mihăilescu din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi mulţi alţi ofiţeri de poliţie Rutieră. Întâlnirea a fost moderată de  cms. Remus Necula din cadrul Serviciului Rutier, care a avut pregătite pentru tineri multe filmuleţe cu exemple din viaţa de zi cu zi din care aceştia au putut să vadă consecinţele sociale şi umane ale unui eveniment rutier, şi să tragă concluzii împreună privind cauzele care conduc la situaţiile teribile din trafic.

Despre tinerii invitaţi la dialog de poliţişti, cms Cosmin Rădulescu a spus: „Tinerii de astăzi nu sunt neapărat nişte tineri cu probleme, ci sunt participanţi la trafic, lideri de opinie în grupurile lor. Ei au fost invitaţi de noi,  Poliţia Rutieră,  să participe la discuţii libere în calitate de participanţi la trafic  şi de parteneri.  Vrem să le transmite, nu că nu suntem două tabere, ci ne dorim să ducă mai departe în mod corect informaţia pe care le-o transmitem noi astăzi, şi anume că Poliţia  Rutieră nu are scop de a sancţiona pe cineva, ci acela de a preveni evenimentele  rutiere “. Astfel, per ansamblu, activitatea a avut drept scop atragerea atenţiei conducătorilor auto, în special a celor care au dobândit recent permisul de conducere, asupra consecinţelor deosebit de grave pe care le poate avea un comportament iresponsabil în trafic. Printre tinerii care au răspuns prezent invitaţiei poliţiştilor au fost şi conducători de autoturisme ce au capacitate cilindrică mare, precum şi conducători de motociclete.

Despre această activitate în care s-a dorit un dialog cu tinerii, dincolo de activităţile preventive  pe care poliţiştii le desfăşoară aproape zilnic în şcolile buzoiene, cms. şef Valentin Mirică  spune : „Acest grup ţintă de tineri cu vârsta cuprinsă între  20 şi 30 de ani   l-am avut în vedere  şi cu alte ocazii. Acum am zis  să ne întâlnim într-un cadru în care să prezentăm şi imagini  de la diferite evenimente nefericite, accidente care s-au întâmplat, şi poate că aşa  îi sensibilizăm şi le explicăm pericolele la care se expun atunci când conduc cu teribilism autoturismele proprietate sau ale părinţilor.  Dorim să purtăm un dialog deschis pentru a le explica că, de multe ori, datorită experienţei reduse în condus şi a autovehiculelor puternice pe care le conduc , se produc evenimente nefericite în care ori ei sunt victime şi au de suferit ori pot produce drame altor conducători  auto. ştim cu toţii că ei comunică foarte mult prin reţelele de socializare, astfel că încercăm prin acest grup, prin aceşti tineri pe care i-am convocat astăzi, să  purtăm aceste discuţii pentru ca la rândul lor, să transmită  ce au văzut  şi ce au discutat aici şi altor tineri şi  în acest mod mesajul să se propage către cât mai mulţi tineri  din municipiu, din judeţul Buzău, scopul final fiind acela de reducere a  numărului de accidente  de pe şoselele judeţului şi ale ţării”.

Poliţiştii au reamintit la această întâlnire  partenerilor de dialog prevederi legislative şi consecinţele ce decurg din nerespectarea acestora, totodată fiind reamintite şi aspecte ce ţin de păstrarea ordinii şi liniştii publice pentru că respectarea normelor rutiere şi de convieţuire socială, precum şi adoptarea unui comportament responsabil în trafic constituie un obiectiv major al Poliţiei Rutiere.

În contextul în care zilnic, pe drumurile publice sunt înregistrate accidente de circulaţie, unele cu urmări tragice, siguranţa traficului şi a participanţilor la trafic a devenit o prioritate naţională a Poliţiei Române.

În acest sens, pe lângă activităţile combative desfăşurate zilnic de poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră, poliţiştii de specialitate desfăşoară şi activităţi preventive în care sunt vizate toate categoriile de participanţi la trafic.

,,Prin  activitatea de astăzi încercăm să aducem tinerii în jurul nostru pentru a le comunica informaţiile privind accidentele rutiere din judeţul Buzău şi care este implicarea lor ,a segmentului de tineri cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani . Din analizele noastre  reiese că această categorie de conducători auto este  implicată  direct în cel mai mare număr de accidente grave din judeţul Buzău. Vrem să le comunicăm aceste date şi vrem să auzim de la ei cu ce  probleme se confruntă, ce  idei ar avea pentru îmbunătăţirea traficului. Putem  ajunge la un numitor comun cu ei pentru  un climat normal al  traficului rutier din  judeţul Buzău.  Spun acest lucru având în vedere şi sesizările şi  reclamaţiile cetăţenilor  din judeţ , din municipiul Buzău în special;  cele mai multe probleme sunt din punct de vedere al poluării fonice,  al aşa-ziselor liniuţe între  semafoare”, a spus şeful Serviciului Rutier Buzău, cms. Sef Dinu Silviu.

De asemenea, „poliţiştii au reamintit principalele obligaţii ale conducătorilor auto pentru a avea o deplasare în siguranţă: odihna, lucru important mai ales atunci când trebuie parcurs un drum lung sau pe timp de noapte; să se informeze asupra condiţiilor meteorologice şi să fie pregătiţi pentru orice fel de condiţii atmosferice ce ar putea fi întâlnite: ploaie, ninsoare, îngheţ; starea fizică şi psihică să fie bună;s ă conceapă un traseu principal, dar şi unul de rezervă în situaţii neprevăzute ce ar putea fi întâlnite”, transmit reprezentanţii Biroului de Presă al IPJ Buzău.

 

Activitatea s-a desfăşurat în baza programelor prioritare de prevenire şi a campaniilor aflate în derulare „ALEGE VIAţA!”.

 

loading...
error: Content is protected !!