Actualitate

Pipote de pui infestate cu Salmonella, retrase dintr-un cunoscut supermarket

Noi cazuri de carne de pui infestată cu bacteria Salmonella ajung în atenția inspectorilor de la Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Săptă­mâna trecută, în pipotele de pui livrate de către societatea Copanex SRL a fost depistată bacteria Salmonella Enteritidis, ceea ce a făcut ca lanțul de magazine Carrefour Româ­nia SA, în care erau comercializate, să le retragă de la vânzare.

„Vă informăm că societatea Copanex SRL a inițiat retragerea de la comercia­lizare a produsului <Pipote Pui 500 gr.>, ca urmare a evidențierii prezenței Salmone­lla Enteritidis în produs. Retragerea de la comercializare se aplică produselor: Pipote Pui 500 gr. Copanex, Cod EAN: 7896589533311, Lot/DLC: 080921/15.06.2022”, se arată în anunțul ANSVSA.

Reprezentanții magazinelor Carrefour, care se găsesc și în Buzău, au afișat mesaje informative la intrare, prin care înștiințează clienții cu privire la această situație. Consumatorii care dețin produse din acest lot sunt sfătuiți să nu le consume, ci, fie să le distrugă, fie să le returneze în magazinele de unde le-au cumpărat, mai precizează informarea ANSVSA. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Tot mai multe produse infestate intră în țară

Anul trecut, 21 de tone de carne de pasăre din Polonia, contaminată cu Salmonella, a fost pusă sub sechestru, toată cantitatea fiind neutralizată. „Carnea testată provenea din Polonia, Ungaria, Germania, Marea Britanie, Finlanda, Franța, Slovacia, Olanda, Italia, Bulgaria, Spania, Ucrai­na, Brazilia. În urma ana­lizelor de laborator au fost detectate două probe de carne cu rezultate nesatisfăcătoare (contaminare cu bacteria Salmonella Enteritidis), recoltate de la societăți comerciale din județele Bihor și Ilfov. În ambele cazuri carnea provenea din Polonia. Întreaga cantitate de 21 de tone (1 tonă carne pasăre din județul Bihor și 20 de tone din județul Ilfov) de carne infestată cu Salmonella a fost reținută oficial sub sechestru sanitar veterinar, urmând a fi dirijată spre neutralizare”, spun reprezentanții Autorității”. De asemenea, alte șapte loturi de carne de pasăre proaspătă provenită din schimburi intracomunitare au fost depistate cu alte serotipuri de Salmonella cu patogenitate scăzută.

De la începutul anului 2021 și până în luna octombrie au fost primite 28 de notificări care aveau ca subiect carne de pasăre sau ouă, contaminate cu Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, provenite din afara țării, în special din Polonia. Acest lucru a determinat ANSVSA să intensifice controalele, dat fiind că în perioada august-octombrie s-a înregistrat o creștere cu 40 la sută a noti­ficărilor de alertă, față de aceeași perioadă a anului trecut. „Acțiunea a fost decisă ca urmare a numărului mare de notificări de alertă, primite în ultima perioadă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe te­ritoriul României a unor loturi de carne de pasăre, provenite din Polonia, în care s-a identificat Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sănătatea consumatorilor”, a arătat ANSVSA, conform Adevărul.

Salmonella este o bacterie  patogenă intestinală care poate cauza boli infecțioase (febră tifoidă, paratifos, intoxicații alimentare etc.). Aceasta este cauza celor mai răspândite toxiinfecții alimentare și se găsește, de obicei, în produsele de origine animală (carne crudă, lactate, ouă), dar și fructele și legumele pot fi contaminate cu această bacterie. Infecția cu salmonella se resimte de la două la șapte zile, iar simptomele cele mai comune sunt febra, frisoanele, crampele sto­ma­cale, vărsăturile și durerile de cap. Tratamentul include medicamente antimotilitate, antibiotice, dar și multe lichide pentru a preveni deshi­dra­tarea. Cu toate acestea, cele mai bune metode de prevenție rămân igiena riguroasă și prepararea corespunzătoare a produselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare