Actualitate

Piese de chihlimbar confiscate, expuse în Muzeul de la Colți

Piese din 800 de kilograme de chihlimbar confiscate de procurorii DIICOT la sfârşitul anului trecut, în urma unei operaţiuni ce viza o reţea de contrabandă, din Suceava, ar putea fi expuse la Muzeul Chihlimbarului de la Colți, județul Buzău,  înainte ca acestea să fie vândute la licitație online de către Agenţia Ministerului Justiţiei (ANABI). Aproape toate cele  800 de kilograme de chihlimbar descoperite de procurorii DIICOT în Suceava şi Ilfov se află în formă brută.

„Detalii legate de cantitate, de modul de expunere, de perioada de expunere și de restul condițiilor legate de tot ce înseamnă expunerea lui la Muzeu o să le avem în momentul în care ne întâlnim cu reprezentanții ANABI, de la București, întâlnire care va avea loc în prima jumătate a lunii martie”, a precizat directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache. După această întâlnire se va stabili transportul în condiții speciale și se va gândi și un concept expozițional, care să integreze piesele în contextul existent.

Chihlimbarul, numit și „ambra galbenă”, este apreciat de iubitorii de bijuterii, dar şi de cei care cred în puterile sale considerate a fi tămăduitoare.

Cele mai frumoase exemplare de chihlimbar sunt cuprinse în colecția Muzeului Chihlimbarului Colți, secție externă a Muzeului Județean Buzău. Muzeul a fost construit între anii 1973-1979 după modelul unei case țărănești cu demisol, parter și etaj. După un amplu proces de reabilitare și modernizare, Muzeul Chihlimbarului Colți se prezintă astăzi publicului ca o instituție modernă, devenind, prin soluțiile muzeotehnice propuse, un muzeu de referință în peisajul cultural românesc.

„ Această colaborare este o urmare a tot ceea ce se întâmplă la Buzău de puțină vreme încoace.Instituția noastră a devenit tot mai vizibilă, în ansamblu, tot mai activă  din punct de vedere muzeal, cultural, artistic, științific. Eforturile Consiliului Județean și ale noastre, ale Muzeului, au făcut ca ce se întâmplă astăzi la Colți să devină o poveste frumoasă”,  mai spune directorul Muzeului Județean Buzău.

În ceea ce privește vânzarea la licitaţie a celor 800 de kilograme de chihlimbar, din care se vor expune piese și la Muzeul de la Colți,  se anunţă una de durată. Pentru început, Agenţia Ministerului Justiţiei va cere unui expert să evalueze pietrele şi să stabilească un preţ de pornire. Apoi va urma vânzarea propriu-zisă şi licitaţia va fi promovată masiv în străinătate, unde banii necesari pentru o asemenea afacere sunt mult mai accesibili.

Marți, 15 februarie,  au fost transportate sub pază strictă la un depozit secret al Agenţiei Naționale de Valorificare a Bunurilor Indisponibilizate.  Oficialii spun că  proveniența chihlimbarului este din Ucraina, şi urma să ajungă în ţări din centrul Europei. Banii obţinuţi de stat din vânzarea la licitaţie vor ajunge la bugetul public.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker