Actualitate

PICĂTURA DE OTRAVĂ | Prima de carieră vs. bursa de merit

Când nu primeau, nu era bine. Acum, când primesc, tot rău este. Cam așa s-ar putea caracteriza o luare de poziție publică, pe rețelele sociale, a unei doamne profesor din Buzău, nemulțumită, printre altele, că trebuie să justifice „până la ultimul leuț prăpădit” – pentru că așa îi cere legea, între noi fie vorba – sumele cheltuite de pe cardul conținând prima de carieră.

Dar, ca să nu bată la ochi că acesta ar fi motivul supărării, doamna în cauză se leagă, în textul său, de această dată în mod perfect justificat, de consecințele aberante pe alocuri ale modificării criteriilor de acordare a burselor de merit. Ulterior însă, lucrurile o iau pe arătură. Dar să vedem  ce spune distinsul cadru didactic: „Un elev de la un liceu din orașul meu (cu media 4,50) primește bursă de merit 450 de lei pe lună. Profesorul lui, om cu ani mulți de școală și multe examene trecute cu note mari, primește 1.500 de lei (pentru un an) ca să cumpere te miri ce, de la anumite magazine, alese de <cineva> și să justifice pe ce a dat banii până la ultimul leuț prăpădit. Da, ați înțeles bine: cam trei-patru burse de-ale corigentului, dar cu o grămadă de condiții și îngrădiri. Asta este condiția profesorului în România!”.

Buuun! Adică de ce să nu ia de la elev și să dea la profesor? Nici prin cap nu i-a trecut doamnei că banii luați, după modificarea legii, de la aceste cazuri strigătoare la cer, ar putea merge la elevi pe care neșansa „criteriilor de acordare” i-a scos din categoria beneficiarilor bursei de merit.

Este evident că postarea respectivă reprezintă punctul de vedere al majorității cadrelor didactice, chestiune care îmi dă ocazia să repet a nu știu câta oară, două lucruri. Primul: va trece enorm de multă vreme până când cadrele didactice vor pricepe cu adevărat că în centrul sistemului de educație trebuie să fie elevul, nicidecum profesorul, care trebuie să revină la condiția slujbaș al primului, bineînțeles cu prestanța și repectul cuvenite. Și al doilea: din palmaresul omului „cu ani mulți de școală și multe examene trecute cu note mari”  fac parte și loazele care ajung la liceu cu note sub 5.00 la Evaluarea Națională, și cele care nu izbutesc să treacă de Bacalaureat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker