Economic

Piața imobiliară, încotro?

Care sunt prețurile apartamentelor după izbucnirea războiului

Prețurile cerute pe apartamente au înregistrat, în ultimele 31 de zile, un avans de 2,8 la sută la nivel național – marjă de creștere peste cea din februarie, de doar 0,8 la sută, arată datele portalului imobiliare.ro. Suma medie solicitată pentru un apartament, vechi sau nou, a ajuns, astfel, la 1.654 de euro pe metrul pătrat util la sfârșitul lunii martie, față de 1.609 de euro pe metrul pătrat în februarie. Estimările arată că prețurile ar putea crește în continuare, pe fondul cererii crescute și a prețurilor din piața construcțiilor. Tensiunea resimțită de războiul de la granițele României nu a avut până acum un efect categoric pe piața imobiliară, potrivit specialiștilor. Variații pozitive au avut loc pe ambele segmente de piață, însă cele mai semnificative s-au consemnat pe segmentul rezidențial nou.

„După șocul resimțit la începutul crizei din țara vecină, când cererea scăzuse brusc pe un fond puternic emoțional, piața rezidențială și-a revenit în ultimele trei săptămâni, astfel încât cererea este din nou la nivelul de dinainte de 24 februarie. Pe fondul cererii crescute și a creșterii costului de construcție, ne așteptăm ca prețurile apartamentelor să continue acest trend ascendent”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing, imobiliare.ro.

Economiștii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB Cluj sunt de părere că „primele date despre piața imobiliară după începutul războiului din Ucraina arată că atât prețurile, cât și volumele de tranzacții accelerează, sugerând că populația se îndreaptă spre imobiliare ca o investiție de refugiu în fața inflației”.

Dintre marile orașe, cele mai semnificative scumpiri au fost înregistrate în Cluj-Napoca și Brașov. La fel ca în februarie, așteptările vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca s-au majorat și în martie, de data aceasta cu 4,2 la sută; acestea se situează, în prezent, la o medie de 2.330 de euro pe metrul pătrat util, comparativ cu 2.236 de euro pe metrul pătrat la sfârșitul lui februarie. Prețurile s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate: locuințele vechi s-au apreciat cu 3,1 la sută (de la 2.209 la 2.278 de euro pe metrul pătrat util), iar cele noi cu 5 la sută (de la 2.256 la 2.369 de euro pe metrul pătrat), potrivit cpi.imobiliare. De cealaltă parte, în Brașov, indicele imobiliare.ro a consemnat, per ansamblu, o creștere de 2,8 la sută a prețurilor apartamentelor, de la 1.514 de euro pe metru pătrat util, la 1.556 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui martie. Locuințele din blocurile vechi au avut parte de o evoluție pozitivă: este vorba de un avans de 0,8 la sută, de la 1.453 la 1.465 de euro pe metru pătrat. Locuințele noi au înregistrat o creștere de 4,3 la sută, de la 1.574 la 1.641 de euro pe metru pătrat.

Chiar dacă Buzăul nu se află printre cele mai mari orașe din țară și nu a fost inclus în statistica realizată de imobiliare.ro, acest lucru nu înseamnă că piața imobiliară din Buzău nu a înregistrat creșteri la apartamente. De exemplu, pentru un apartament cu trei camere, vechi din 1990, un buzoian va scoate din buzunar peste 1.071 de euro pe metrul pătrat (față de sub 1.000 la începutul anului).

Comparativ cu anul 2020, în marile orașe prețul apartamentelor a crescut și cu 30 la sută. De exemplu, în Cluj Napoca a fost înregistrată o creștere de 28 la sută la distanță de doi ani, în București de 18 la sută, în Brașov de 30 la sută, în Constanța de 16 la sută și în Timișoara de 11 la sută. La nivel național, față de 2020 prețurile apartamentelor au crescut cu 19 la sută. Și tranzacțiile sunt pe un trend ascendent. Față de acum doi ani, tranzacțiile imobliare au crescut cu 49 la sută, arată datele sintetizate de echipa UBB FSEGA.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker