Actualitate

FOTO | Au început lucrările de igienizare în Tabăra de sculptură de la Măgura

Tabăra de sculptură Măgura, de lângă Mănăstirea Ciolanu, organizată în perioada 1970–1985 la inițiativa  sculptorului Gheorghe Coman, sprijinit de Uniunea Artiștilor Plastici din România, este  un muzeu în aer liber unic în Europa, ce se întinde pe o suprafață de 21 de hectare, care, în momentul de față, trece printr-un proces de igienizare totală. Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, prezent la Buzău cu ocazia manifestării organizată de Primărie, pe 12 aprilie, pentru marcarea celor 1.650 de ani de atestare  documentară a Buzăului, a confirmat că este interesat de ceea ce se întâmplă acolo și că va acorda sprijin pentru revigorarea muzeului în aer liber.

Lucian Romașcanu

„La Măgura am spus că o să facem tot ce putem (pentru Tabăra de sculptură, n.r.), să o aranjăm. Am avut bucuria astăzi (marți, n.r.) să aflu că a început curățarea. Curățenia este aproape gata din zona statuilor. O să facem alei și, împreună cu Centrul Cultural de la Mănăstirea Ciolanu – pe care o să-l ajut să-l facem cât mai repede -, va fi un tot unitar acolo pentru copii și pentru tineri, să ne bucurăm de ce a dat Dumnezeu”, a precizat ministrul Culturii.

Directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, informează buzoienii că la această dată se face o igienizare generală, că s-au montat coșuri pentru colectarea gunoiului, și că se va continua cu lucrări pentru montarea stâlpilor de iluminat ecologic, pe care se vor amplasa camere video, se va reface afișajul, se vor realiza și coduri QR pe fiecare lucrare, se vor amenaja drumurile către edițiile „de sus” și se vor avea în vedere și angajarea de servicii precum pază și colectare deșeuri.

Pentru că activitatea de sculptură în muzeul în aer liber de la Măgura nu poate fi reluată – acesta având o poveste, fiind vorba despre 16 ediții, realizate la vremea respectivă pentru a marca 16 secole de la prima atestare documentară a orașului Buzău -, ministrul Lucian Romașcanu spune că se va interesa să vadă în ce mod se va putea relua tradiția privind sculptura în zonă. „Pot vorbi la Uniunea Artiștilor Plastici să văd dacă poate fi reluată tradiția de sculptură în aer liber. A fost superb ce s-a întâmplat acolo; să vedem dacă putem să repornim”, a precizat ministrul Lucian Romașcanu.

În privința acestui subiect, respectiv a activității de sculptură, directorul Muzeului Județean Buzău vorbește despre o posibilă școală de restaurare în zonă. „Pe viitor va fi deschisă o școală de restaurare piatră, dar până atunci vor fi organizate mai multe evenimente cultural-artistice”, scrie directorul Muzeului Județean, Daniel Costache, pe pagina de Facebook, răspunzând întrebărilor adresate de buzoienii interesați de viitorul acestui obiectiv turistic foarte valoros.

Un comentariu

  1. Vorba lu’ Calcan! Ce atâta deranj pentru niște bolovani! Evident că a doua zi a zburat de la Cultură și nu m-a scos din vită botezată toată perioada liceului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker