Opinii

Petrică și lupul… nefericit

Este extrem de trist pentru ideea care a animat ceea ce a fost cândva Uniunea Salvați România ca unica voce din județ a acestei formațiuni politice să aparțină lui Irinel Cîrstea, groparul organizației județene a partidului condus acum de Cătălin Drulă. Cel care a reușit performanța să arunce organizația USR Buzău de pe culmea pe care fusese adusă la alegerile europarlamentare de curentul anti-Dragnea la o chestie total insignifiantă în economia politicii buzoiene. Cel care a izbutit să predea fără luptă organizația adversarilor interni proveniți din PLUS – care au pus bomboana pe colivă -, pentru că el, secondat de câțiva apropiați, se ocupa cu repartizarea posturilor din deconcentrate în loc să încerce să dezvolte în teritoriu bucata sa de partid.

Mai trist însă pentru acest județ este faptul că unul ca el a ajuns să se transforme – de ochii lumii, să nu credeți altceva! – într-un corifeu al libertății presei. El, care a coborât actul politic atât de jos încât la lansarea candidaturilor USR-PLUS la alegerile locale a deturnat conferința de presă organizată în fața Palatului Comunal într-o acțiune de înfierare a ziariștilor. Și a cărui părere adevărată despre liberatea presei o știu doar cei care au acces la postările de pe grupul intern al partidului.

Numai că de data aceasta, Petrică Cîrstea a fost ceva mai neinspirat decât atunci când a avut marea inițiativă de a încerca să reglementeze locul în care animalele de companie ale buzoienilor pot face pipi. Din dorința de a face cu orice preț opoziție reprezentanților municipalității – care au interzis accesul presei la ședințele Consiliului Local -, el s-a asociat cu un nefericit de consilier despre care toată lumea știe că este dușman al libertății presei. A dovedit-o când era judecător și a condamnat la închisoare cu executare mai mulți ziariști buzoieni; din fericire, doar la instanța de fond. Exact cu acest ins a găsit de cuviință Petrică Cîrstea să se asocieze în duetul de mari iubitori ai libertății presei. Și chiar presupunând că reprezentantul USR a crezut ceea ce a scos pe gură la ultima ședință de Consiliu Local, asocierea cu nefericitul i-a aruncat în ridicol întreg demersul.

Și, ca să ne dăm seama de dimensiunile dezastrului, trebuie să spunem că o tentativă similară, de a restricționa accesul presei la ședințele deliberativului municipal, s-a înregistrat și în legislatura 2016-2022. Îi las lui Petrică Cîrstea plăcerea de a descoperi cine era juristul de bază al grupului de consilieri locali care a vrut să legifereze acest lucru. Îi dau un indiciu: este un nefericit.

P.S.: Nu aș vrea să se înțeleagă din textul de mai sus că susțin interzicerea accesului presei la ședințele Consiliului Local. Dimpotrivă. Doar că mi-e silă de cei de teapa celor sus pomeniți.

Articole similare