Administrație

Petrache Mârzea, primarul comunei Cernăteşti: „Când vrea Dumnezeu, toate se leagă!”

Nu cu mult timp în urmă, primarul comunei Cernăteşti declara, pentru OPINIA, că pentru el, anul acesta, marea provocare o reprezintă realizarea reţelei de canalizare în toate cele cinci sate situate de-a lungul drumului judeţean DJ 203K – Cernăteşti, Zărneşti Slănic, Manasia, Aldeni, Fulga – practic segmentul cuprins între comunele Săpoca, în aval, şi comuna Beceni, spre zona de munte. Aceasta în condiţiile în care doar pentru segmentul Cernăteşti – Mălăieşti – Zărneşti, la care se adăuga satul Fulga, exista certitudinea implementării unei asemenea investiţii, pentru că era semnat contractul de execuţie cu Compania de Apă Buzău, beneficiara unei finanţări cu fonduri europene, în calitate de ordonator de credite regional. Tronsonul cuprins între satele Manasia şi Aldeni ar fi rămas descoperit, în sensul că nu era asigurată finanţarea pentru realizarea canalizării şi în această zonă.

Vestea bună pentru Petrache Mârzea a venit zilele trecute, când primarul de Cernăteşti a anunţat, printr-o postare pe pagina de socializare, că „la sediul Ministerului Dezvoltării, în calitate de Primar al comunei Cernătești, alături de secretarul de stat, domnul Alexandru Stoica, am semnat Contractul de finanțare, în valoare de 12.940.659,58 lei, pentru realizarea obiectivului de investiții. Înființare rețea de canalizare apă uzată menajeră și stație de epurare în satele Manasia și Aldeni, comuna Cernătești, Județul Buzău”.

Pentru cel de-al doilea segment, proiectul tehnic fusese asumat de administraţia locală, care depusese documentaţiile, inclusiv Studiul de Fezabilitate, încă din anul 2020. La o primă evaluare, proiectul avansat de Primăria Cernăteşti a fost declarat eligibil, dar nu fusese inclus pe o listă de finanţare. Ulterior, urmare şi a interesului manifestat de primarul Mârzea, documentaţia a fost declarată „eligibilă cu finanţare”, din fericire acest eveniment derulându-se aproximativ în paralel cu demersurile Companiei de Apă, de la Buzău, pentru anunţata investiţie pe primul segment.

Proiectul ofertat de Compania de Apă Buzău a fost adjudecat de Asocierea CONSTRUCŢII ERBAŞU S.A. Bucureşti – CONCAS S.A. Buzău și cuprinde executarea de reţele de canalizare sau extinderi, inclusiv construirea de staţii de epurare sau de pompare a apelor uzate pe teritoriul a trei comune, de-a lungul DJ 203K – Săpoca, Cernăteşti şi Beceni.

Contractul de lucrări asumat de Compania de Apă Buzău are o valoare de 101.705.360,86 lei, fără TVA, și va avea o durată maximă de execuție de 913 de zile, la care se adaugă perioada de garanție de 60 luni. Cea de-a doua finanţare a fost obţinută prin Ministerul Dezvoltării, în cadrul Programului Naţional „Anghel Saligny”, şi are o valoare de 12.940.659,58 lei.

Articole similare