Administrație

FOTO | Finanţare europeană pentru reabilitarea unei grădiniţe la Siriu

Între iubitorii de peisaje montane, prin excelenţă, imaginea de ansamblu a comunei buzoiene Siriu este asociată cu a unei ţări central europene care s-a remarcat, în cursul evenimentelor istoriei continentale, prin atitudinea de neutralitate. Deloc de a fi ţinută ascunsă, „Mica Elveţie”, pe numele de împrumut al comunei Siriu, este intens promovată, cel puţin în ultimii trei ani şi în special de actualul primar Dragoş Voicu. Frumuseţile naturale şi originalitatea obiceiurilor şi portului popular devin carte de vizită la evenimente organizate pe segmentul turistic şi agroturistic, iar în paralel administraţia locală bifează, rând pe rând, investiţii de interes public, care să întregească o imagine de ansamblu primitoare şi apreciată.

Cu ceva timp în urmă remarcam, într-una din postările primarului Voicu pe pagina de socializare, finalizarea unei investiţii ce ar putea concura, la acurateţea execuţiei, cu proiecte asemănătoare dezvoltate în oricare altă parte a continentului. Este vorba despre parcul public, reabilitat şi amenajat, cu adevărat, după standarde europene, dar mai ales încadrat minuţios pe un fundal al cărui relief a creat supranumele localităţii, „Mica Elveţie”.

Chiar dacă în zona Siriului mai există cazuri în care unele locuinţe nu beneficiază de alimentare la reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice, primarul Voicu a identificat soluţii în pas cu oferta timpului şi a „scos la lumină” o parte din gospodăriile care compun satul Gura Siriului, prin accesarea unor finanţări speciale, sub formă de granturi, şi instalarea de sisteme fotovoltaice, care conferă în egală măsură confort şi independenţă.

Ultimul proiect pe agenda primarului de Siriu, care a fost marcat la grupa investiţiilor finanţate şi demarate, se referă la reabilitarea şi modernizarea grădiniţei din satul Lunca Jariştei. „Pariem pe generațiile ce vin după noi ca să-i consolideze locul între comunele mari (n.r., Siriu), bine armonizate cu pârghiile de dezvoltare și necesitățile pe care le au locuitorii, iar noi le facem de pe acum ușor drumul acestor generații tinere! Concret, punem umărul la creșterea celor mai mici dintre noi, a copiilor de la grădiniță, într-un mediu cât mai ergonomic, mai curat, mai modern și mai bine pregătit pentru primii ani de școală! Educația timpurie formală s-a aflat mereu în lista priorităților mele ca primar al comunei Siriu, iar azi vin cu vestea bună către dumneavoastră!”, este mesajul primarului Dragoş Voicu, pe pagina de socializare.

Proiectul pentru reabilitarea Grădiniţei din Lunca Jariştei a primit finanţare cu fonduri europene prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi are o valoare de aproximativ 12 miliarde de lei vechi! La acest moment, lucrările sunt în derulare şi, conform contractului de execuţie, momentul pentru recepţionarea lucrărilor este 22 iulie 2024. În această etapă vor fi executate toate lucrările tehnice pentru reabilitarea şi modernizarea clădirii, iar în ce priveşte dotările interioare, cu mobilier şi tehnologie de specialitate, acesta va fi un demers, ce deja îţi urmează cursul procedural, pentru obţinerea unei alte finanţări europene, tot prin PNRR.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker