Actualitate

Peste 8.000 de purcei, sacrificați la Glodeanu Siliștea de frica pestei africane

20 de focare de pestă porcină africană sunt active în acest moment în județul Buzău, numai în ultima săptămână fiind confirmate două noi focare: o gospodărie individuală și o exploatație comercială unde Centrul Local de Combatere a Bolilor a dispus sacrificarea întregului efectiv de animale. Este vorba despre SC Ferma de Purcei din Glodeanu Siliștea, unde autoritățile au decis sacrificarea a nu mai puțin de 8.300 de capete, precum și închiderea fermei. De altfel, cazul din Glodeanu Siliștea este primul de exploatație comercială din județ unde se înregistrează un focar de PPA.

La nivelul întregii țări, săptămâna trecută erau active 401 focare de pestă porcină africană. Dintre acestea cinci erau în exploatații comerciale și cinci în exploatații comerciale de tip A, potrivit informațiilor publicate la sfârșitul săptămânii de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

În perioada 6-12 august au fost înregistrate 97 de focare noi de PPA. Cele mai multe au fost înregistrate în județul Teleorman, respectiv 33, iar 22 în județul Ialomița. Buzăul este pe cel de-al treilea loc când vine vorba de numărul de focare înregistrate săptă­mâna trecută. Alte șase noi focare au fost înregistrate în județ în perioada menționată anterior. Cinci focare  au fost înregistrate în județul Vrancea, câte trei focare în județele Arad și Brăila, câte două focare în județele Bihor, Cluj, Dâmbovița, Olt, Sibiu și Timiș și câte un focar în județele Ar­geș, Brașov, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Mehedinți, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Tulcea și Vaslui. În total, în județ sunt peste 20 de focare confirmate.

,,Având în vedere și temperaturile crescute, adică perioada aceasta caniculară, ne așteptăm ca numărul de cazuri de pestă porcină să crească la nivelul județului Buzău, mai ales că majoritatea proprietarilor nu respectă normele minime de biosecuritate în ceea ce privește exploatațiile pe care le dețin. Pierderile sunt foarte mari în ceea ce privește proprietarii, pentru că până la această dată, dacă un sfert din ei se încadrează la despăgubiri pentru că nu au animale identificate, au cumpărat porci fără documente și astfel nu pot fi des­păgubiți”, transmit reprezentanții ANSVSA.

De asemenea, în perioada menționată au fost stinse 29 de focare de pestă porcină, cele mai multe din Bihor (26).

Pesta porcină africană afectează și mediul silvatic, unde autoritățile sanitar veterinare găsesc mereu porci mistreți răpuși de acest virus. În intervalul 6–12 august au fost înregistrate trei cazuri noi de PPA la mistreți, astfel: un caz în județul Cluj (mistreț găsit mort), un caz în județul Mureș (mistreț vânat) și unul în județul Hunedoara (mistreț vânat).

Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătății animalelor fiind respectarea condițiilor de biosecuritate. Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic și social, precizează ANSVSA.

Articole similare