Sănătate

Peste 530 buzoieni respiră cu aparat de oxigen. Cel mai tânăr are 36 ani

Peste 530 de buzoieni care suferă de afecţiuni grave ale plămânilor folosesc în terapie concentratoare de oxigen, cel mai tânăr pacient beneficiar al unui astfel de aparat având 36 de ani.

Utilizarea unui concentrator de oxigen este extrem de importantă atunci când vine vorba despre tratamentul la domiciliu cu aparate medicale. Dispozitivul funcţionează prin filtrarea oxigenului din aerul respirabil şi oferă un plus de puritate, pentru ca pacienţii să beneficieze de o oxigenare adecvată. Mai mult, un concentrator de oxigen poate reduce riscul unei afecţiuni pulmonare şi furnizează oxigen suplimentar pe parcursul unei zile sau la nevoie pacienţilor care se confruntă cu probleme respiratorii. Potrivit Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), la nivelul judeţului sute de persoane beneficiază de dispozitive medicale în baza unor contracte de închiriere decontate.

„Numărul total al beneficiarilor de dispozitive medicale (concentrator de oxigen – aparat pentru administrarea continuă cu oxigen) înregistraţi în baza de date a CJAS Buzău, persoane care la data prezentului răspuns, beneficiază de decizii de aprobare pentru închirierea acestor dispozitive medicale – total 532 persoane / bărbaţi; 299 persoane, femei: 233 persoane”, a transmis, pentru AGERPRES, CJAS Buzău.

Cei mai mulţi dintre pacienţii care beneficiază de concentrator de oxigen se regăsesc în grupa de vârstă 60-80 de ani, însă există şi persoane tinere care din pricina unor afecţiuni, au nevoie de dispozitivul medical. „Vârsta celui mai tânăr beneficiar de concentrator de oxigen – 36 de ani, afecţiune – Astm bronşic – Insuficienţă respiratorie cronică (ICR), iar cel mai în vârstă – 97 de ani, afecţiune; Bronhopneopatie obstructivă cronică (BPOC), Cord pulmonar cronic (CPC), IRC. Segmentul predominant de vârstă al pacienţilor beneficiari de acest tip de dispozitive medicale: femei 70-80 ani, iar bărbaţi 60-70 ani (afecţiune BPOC-CPC-IRC). Cea mai lungă perioadă de timp în care un pacient a solicitat aprobarea cererii pentru închirierea unui concentrator de oxigen – 10 ani, 49 de solicitări şi aprobări, pacient în vârstă de 88 de ani, afecţiune: BPOC – IRC”, informează CJAS.

În vederea obţinerii deciziei pentru procurarea unui dispozitiv medical decontat de către CJAS, asiguratul sau unul din membrii de familie depune la casa de asigurări de sănătate în evidenţele căreia se află asiguratul beneficiar al dispozitivului o cerere, alături de un act de identitate şi prescripţia medicală pentru aparatul de oxigen. Pentru pacienţii cu diagnostic de BPOC, recomandarea trebuie însoţită de spirogramă şi o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat, acolo unde este cazul.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker