Cultură

FOTO | Peste 400 de lucrări de artă din peste 20 de țări transformă Buzăul într-o oază a artei plastice contemporane

• Artistul care execută vitraliile la Palatul Parlamentului și cel care a realizat „Cortegiul Sacrificaților” la Sighet, invitați speciali la Bienala „Ion Andreescu”

De câteva zile, sala mare de la etajul Galeriilor de Artă „Ion Andreescu” este plină de sute de lucrări de artă. Aranjate fie pe simeze, fie pe podea, de unde urmează să fie expuse după panotare, toate aceste picturi, sculpturi sau lucrări de artă decorativă îți creează impresia că ai pătruns în peștera lui Ali Baba sau într-un alt spațiu care adăpos­tește comori. Comparația nu este chiar exagerată dacă ne gândim că printre lucrări se află și unele evaluate la peste 25.000 euro.

Sunt peste 400 de lucrări de artă din peste 20 de țări și zilnic continuă să sosească altele din partea artiștilor care vor să participe la cea de a XII-a ediție a Bienalei Inter­naționale de Artă Contemporană „Ion Andreescu” de la Buzău. Evenimentul, considerat unul dintre cele mai importante la nivel național, este o adevărată sărbătoare pentru arta plastică, reunind creații de pictură, sculptură, grafică și arte decorative.

Artiști din Ucraina până în Thailanda

În zilele următoare, toate aceste lucrări urmează să fie jurizate și apoi, pe 10 octombrie, va avea loc vernisajul și festivitatea de premiere, la care sunt invitați artiști și buzoieni iubitori de artă.

„Suntem încântați că la ediția aceasta am primit lucrări din peste 20 de țări ale lumii, începând cu Ucraina, Thailanda, Brazilia, Canada, Portugalia, Suedia, Bulgaria, Peru și până în Siria. Cei din străinătate au început să audă de bienala de la Buzău și, fiind în pandemie, când evenimentele cu public au devenit mai puține, au decis să trimită lucrările. Majoritatea acestor artiști străini cunosc mișcarea culturală din România și au considerat că Bienala <Ion Andreescu> se înscrie printre cele mai importante bienale de artă contemporană. Este o diagnoză a artei românești și totodată internaționale. Au fost și relații personale care s-au legat pe baza unor întâlniri dintre artiști în tabere de creație, la simpozioane. Așa a ajuns să circule catalogul bienalei noastre de acum doi ani, catalog oferit gratuit participanților. Ei și-au trecut în CV Buzăul și așa au stârnit atenția altor artiști din străinătate. Așa am ajuns ca de două ediții să avem o bienală internațională, ajungând anul acesta să primim lucrări din peste 20 de țări ale lumii. Prima data au fost 8 țări, apoi 12 parcă”, a declarat președintele filialei buzoiene a Uniunii Artiștilor Plastici, Valeriu Șușnea, managerul acestui proiect.

Mulți dintre artiștii din afara țării au trimis lucrări de grafică, unele deosebite. Toate lucrările de grafică vor fi expuse separat, în cadrul galeriilor Centrului de Cultură și Artă (fostul bar Bel Ami), din vecinătatea Galeriilor „Ion Andrescu”.

Artiști de referință din arta contemporană românească, invitați speciali

„O altă categorie de participanți este cea a invitaților speciali. Aceștia sunt artiști de referință din artă contemporană românească și nu sunt incluși la premiere. De exemplu, anul acesta, îl avem pe Lucian Butucariu, sticlarul care rea­lizează vitraliile de la Casa Poporului, îl avem pe Vasile Tolan, unul dintre cei mai importanți pictori români contemporani, pe Marcel Lupșe din Bistrița, Mihai Țopescu, unul dintre cei mai mari artiști sticlari din țară, Aurel Vlad, cel care a realizat lucrarea monumentală <Cortegiul Sacrificaților> în curtea interioară a Memorialului Sighet…”, a mai declarat Valeriu șușnea.

Artistul ne explică totuși că există și lucrări pe care le primește din țară și care nu se ridică la nivelul impus de bienala buzoiană. De exemplu, la ediția trecută, juriul a respins vreo 35 de astfel de lucrări.

Juriul Bienalei „Ion Andreescu” este format anul acesta din criticul de artă Luiza Barcan (președinte), profesorul conferențiar universitar Ovidiu Ionescu, de la Universitatea Națională de Arte București, lectorul universitar Răzvan Caratănase și Valeriu Șușnea (managerul proiectului).

O ediție dedicată împlinirii a 50 de ani de la debutul Taberei de Sculptură Măgura

„Mă bucur că pe lângă foarte multe lucrări, inclusiv din străinătate, sunt foarte multe tehnici: avem colaj, avem gravură, avem linogravură, pointe seche, acuarelă, tehnici noi, cum e imprimarea succesivă, colaj, printuri digitale, fotografie, sculptură, tapiserie, colaj textil, tempera, ulei pe pânză, inserție cu foiță de aur, vitraliu etc. Sunt câteva lucrări de gravură absolut demențiale, mai ales din zona asta geografică, să îi spunem zona teutonică. Sunt tehnici extrem de elaborate. De asemenea, regăsim o varietate extraordinară de stiluri. Inclusiv în ceea ce privește lucrările de sculptură avem sculptură în metal, în bronz, în lemn…”, a mai declarat președintele filialei UAP Buzău.

Ediția aceasta a Bienalei „Ion Andreescu” este dedicată împlinirii a 50 de ani de la prima ediție a Taberei de Sculptură Măgura, un eveniment care, pe parcursul a 16 ani, a reunit la Măgura 163 de sculptori, în urma cărora au rămas 256 de lucrări în piatră. Tabăra de la Măgura este o emblemă a județului Buzău, deosebit de apreciată la nivel european.

„Este foarte important acest lucru pentru noi. Am invitat mai mulți sculptori care au participat la edițiile Taberei de Sculptură de la Măgura, dar din păcate cei mai mulți nu au putut fi prezenți cu lucrări pentru că lucrările lor sunt monumentale, de mari dimensiuni. Singurul care a venit cu lucrare este Emil Pricopescu”, a explicat Șușnea.

„Publicul buzoian nu trebuie să piardă un asemenea eveniment cum va fi vernisajul bienalei, vernisaj ce va coincide cu festivitatea de premiere, pentru că este o adevărată sărbătoare a artei contemporane. Totodată, cred că va fi din ce în ce mai greu să organizăm astfel de evenimente mari. Această bienală nu este a filialei UAP Buzău, ci a întregii comunități buzoiene. Autoritățile locale au fost alături de noi și anul acesta, Primăria Buzău, prin Centrul Cultural <Al. Marghiloman>, a finanțat proiectul, iar Consiliul Județean oferă un premiu în valoare de 500 lei, ne pune la dispoziție galeriile Centrului de Cultură și Artă și ne-a ajutat să achiziționăm aparate de aer condiționat pentru sala expozițională de la etaj. De asemenea, am reușit să atrag și sponsori alături de noi. Îl amintesc pe profesorul George Tarara de la Hasdeu, un buzoian care din salariul lui de profesor va oferi Premiul <Corneliu Antim>, îi amintesc pe cei de la Clubul ROTARY, pe cei de la URSUS, pe avocatul Lucian Sălcuțan. Vom avea și un premiu din partea Uniunii Artiștilor Plastici din România”, a mai declarat Valeriu Șușnea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker