Actualitate

Peste 200 de preșcolari, polițiști pentru o zi

Oamenii legii le-au explicat pe înțelesul lor cum să se ferească de infractori

Peste 200 de copii de grădiniță au fost polițiști pentru o zi. Polițiști din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, împreună cu polițiști din cadrul Biroului Siguranță Școlară, au desfăşurat, la începutul acestei săptămâni, activități preventive cu preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit nr. 4 Buzău, în scopul prevenirii victimizării minorilor prin semnalarea situaţiilor de pericol în care pot fi implicaţi din cauza necunoaşterii consecinţelor adoptării unor comportamente.

Pentru a marca ziua de 25 mai – Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți, în cadrul activităţilor au fost abordate şi dezbătute subiecte legate de necesitatea adoptării unui comportament responsabil pentru prevenirea disparițiilor de minori și a traficului de persoane. Astfel, copiilor le-au fost prezentate pe înțelesul lor câteva situații de risc specifice vârstei, fiindu-le oferite recomandări preventive pentru siguranța proprie (evitarea abordărilor directe de către persoane străine, refuzul diferitor bunuri oferite de către acestea, dar mai ales refuzul categoric al apropierii excesive, a contactului fizic nejustificat, însoțirea necunoscuților, precum și anunțarea imediată a părinților/bunicilor/etc. cu privire la situațiile respective).

De asemenea, polițiștii au purtat discuții interactive în cadrul cărora au fost abordate aspecte referitoare la necesitatea respectării regulilor, semnelor și marcajelor de circulaţie rutieră de către copii, obişnuirea acestora să se deplaseze pe un spaţiu limitat (trotuarul), să respecte traseele de deplasare sigure, precum şi recunoaşterea de către cei mici a situaţiilor de pericol pentru a nu deveni victime ale incidentelor rutiere.

La activități a fost folosit un „gameboard”, reprezentând un traseu cu marcaje pietonale şi indicatoare rutiere, special conceput pentru a desfăşura activităţi practice cu cei mici.

Totodată, copiii au participat la un joc de rol cu recuzită adecvată (polițiști-pietoni-alți participanți la trafic), pentru sedimentarea informațiilor primite, iar la încheierea activităților, fiecare dintre ei a primit câte o legitimație de „Polițist pentru o zi”, fiindu-le distribuite și materiale cu recomandări preventive în domeniu.

La activități au participat 222 de preșcolari şi cadre didactice, precum şi reprezentantul Asociaţiei de Întrajutorare „Ionaşcu Filofteia Dănuţa” Buzău.

La 25 mai este marcată, anual, Ziua internaţională a copiilor dispăruţi, cu scopul de a aduce în prim-plan tragedia copiilor răpiţi, de a-i informa pe părinţi în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-şi proteja copiii şi pentru a ne aduce aminte de copiii care nu au fost găsiţi niciodată.
Istoricul acestei zile internaţionale începe cu anul 1983, atunci când preşedintele SUA, Ronald Reagan, a avut iniţiativa de a declara ziua de 25 mai ca fiind a copiilor dispăruţi. La 25 mai 1979, Etan Patz, un băieţel de şase ani din Manhattan, a dispărut fără urmă. Notorietatea cazului a dus, în SUA, la apariţia unei adevărate mişcări dedicate cazurilor de minori dispăruţi, la modificarea legislaţiei şi îmbunătăţirea metodelor de depistare a copiilor dispăruţi.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker