Economic

Peste 200 de milioane euro, investiți din primăvară într-un parc eolian la Stâlpu

Piața energiei electrice a luat o întorsătură destul de neașteptată. Dacă prețul înre­gistrează valori din ce în ce mai mari, de la începutul anului, lucrurile par să meargă bine în privința avizelor acordate pentru  noi investiții. Buzăul, alături de Galați, se află printre județele care au început să primească investitori pentru energia verde.

La sfârșitul lunii martie a fost acordat avizul de racordare la rețea pentru un parc eolian în județul Buzău. Mai exact, se vor face racordări în antenă la barele stației 220 (400)/110/20 kV Stâlpu, într-o celulă nouă LES 110 kV. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul transportatorului național de ­energie, termenul limită pentru finalizarea lucrărilor este anul 2024. Compania care se va ocupa de acest proiect este Omega Eolian Project, deținută de Flo­rica Aurica Coroiu, soția lui Nicolae Coroiu, fost director general al grupului Electrica.

Primarul comunei Stâlpu a oferit mai multe detalii pentru OPINIA, în legătură cu stadiul proiectului. Astfel, acesta este unul destul de mare, care va pleca de la Stâlpu și va traversa mai multe localități din județ (Movila Banului, Ulmeni, Costești, Smeeni, Gherăseni, Pogoanele) până la Rușețu. Stadiul proiectului este destul de avansat, mai ales că primii bani au intrat deja și se așteaptă autorizațiile pentru investiții. Conform celor declarate de primarul comunei Stâlpu, după Sărbătorile de iarnă vor fi virați și banii pentru construcții, astfel încât, din primăvara anului 2022, să înceapă deja lucrările pentru racordarea celor peste 150 de eoliene. La Stâlpu vor fi racordate șapte eoliene cu o putere de 6 MW fiecare și înalte de apro­ximativ 168 de metri, la Movila Banului vor fi opt astfel de eoliene, iar la Ulmeni trei. Acest parc eolian va transforma puterea stațiilor de la 110 la 400 kV. Suma estimativă pentru investiția de la Stâlpu este de 200 milioane de euro.

Transelectrica a emis trei avize, de la începutul anului, pentru județele Galați, Constanța și Buzău, pentru o putere de 878,8 MW în total. Parcul eolian de 363 MW din Galați a primit avizul în luna februarie și ar urma să fie gata în anul 2026. Aici investitorul este Pechea Eolian SRL, în spatele căruia s-ar afla doi dintre cei mai influenți oameni de afaceri din Buzău, patronii Eximprod, Gheor­ghe Manole și Vasile Domente. În Constanța, la stația de racord Medgidia Sud, proiectul a primit avizul pe 15 martie și termenul de finalizare este în anul 2025.

De asemenea, acesta nu este singurul proiect de investiții în localitatea Stâlpu. Primarul Stelian Gioabă a declarat că mai este în derulare un proiect de eoliene, numai că stadiul acestui proiect nu este atât de avansat ca celălalt, motiv pentru care nu sunt cunoscute foarte multe informații. În urma celui de-al doilea proiect, ar urma să fie amplasate la Stâlpu cinci turbine.

Mai mult, eolienele nu sunt singurele investiții pentru care comuna Stâlpu este asaltată. Conform celor spuse de primar, se fac foarte multe sesizări pentru panouri fotovoltaice, numai că, având în desfășurare acest proiect cu eoliene, unul de participație, nu poate accepta momentan.

Tot de la Stâlpu a plecat și linia electrică aeriană Cernavodă-Stâlpu, un obiectiv de interes național cofinanțat din fonduri europene, care se apropie de final. Este vorba  des­pre o investiție de 75 de mili­oane de euro, esențială pentru consolidarea securității energetice a României, un proiect de interes comun la nivel european, care beneficiază de cofinanțare nerambursabilă de 27 de milioane de euro prin Meca­nismul pentru Interconectarea Europei.

Acesta face parte din Coridorul Nord-Sud de interco­nexiuni de energie electrică din Europa Centrală și din Europa de Sud-Est și are rolul de a consolida secțiunea dintre coasta de vest a Mării Negre și restul sistemului european. Proiectul complet are ca termen de implementare luna mai 2022.

Traseul liniei proiectate are 160 km și străbate teritoriul a trei județe: Constanța (6 km, cu dublu circuit), Ialomița (94 km, cu dublu circuit; 5 km cu simplu circuit) și Buzău (54 km cu dublu circuit), cu 22 de unități admi­nistrativ teritoriale. Proiectul complet are ca termen de implementare luna mai 2022.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker