Peste 15 la sută dintre buzoieni, imunizați împotriva Covid-19

Din ce în ce mai mulți buzoieni aleg să se vaccineze împotriva Covid-19, numărul acestora ajungând la 66.918, conform ultimei raportări, de joi dimineață.

Cei mai mulți au optat pentru vaccinul produs Pfizer-BioNTech. 55.425 de persoane sunt deja imunizate cu acest ser, iar dintre acestea 25.097 sunt și cu cea de-a doua doză.

Astfel, de la începutul campaniei de vaccinare și până acum, 3.880 de buzoieni s-au vaccinat cu serul Moderna, dintre care 2.303 cu prima doză și 1.577 cu cea de-a doua doză. Dacă am lua în considerare ultima statistică, conform căreia în Buzău erau 432.054 de locuitori, am constata că peste 15 la sută din populația județului este deja imunizată împotriva virusului Covid-19.

În Buzău au intrat 71.538 de doze de vaccin până acum, cele mai multe fiind cu Pfizer. Începând de vineri, buzoienii au liber la vaccinarea cu AstraZeneca. Prin urmare, orice persoană care  do­rește să se vaccineze cu acest ser o poate face, indiferent dacă are sau nu programare. Comitetul Național de Vaccinare permite centrelor să vaccineze la cerere cu serul de la AstraZeneca, dacă persoanele se prezintă la centru cu buletinul. În cazul în care vin persoane care au programare, acestea au prioritate pentru imunizare. În Buzău sunt două centre care dispun de acest vaccin, respectiv cel de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu și cel de la Comandamentul Diviziei 2 Infanterie, pe Bulevardul Mareșal Averescu.

Joi dimineață mai erau disponibile 679 de doze de vaccin, toate aparținând centrului de pe Bulevardul Nicolae Băl­cescu. La Buzău va fi disponibilă în cu­rând și vaccinarea prin intermediul caravanelor mobile, acestea urmând să ajungă în cele mai îndepărtate sate din județ pentru a reuși să se imunizeze și persoanele care nu au acces la un centru de vaccinare fix.

Chiar dacă numărul persoanelor vaccinate este în creștere, cazurile de Covid-19 nu sunt în scădere. La nivelul municipiului Buzău rata de incidență este de 3,02 la mia de locuitori, cu 394 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, municipiul fiind în scenariul roșu. Presiunea care este pusă pe umerii medicilor din spitale este cu atât mai mare cu cât pe 14 aprilie nu mai existau paturi libere la Terapie Intensivă nici la Spitalul Județean, nici la cel din Râmnicu Sărat, conform datelor furnizate de Instituția Prefectului Județului Buzău. Spitalul Județean dispune de 14 paturi la ATI pentru pacienții cu Covid-19, după suplimentarea acestora, și de 14 ventilatoare. Pacienții care vin la spital prezintă o formă mai severă a virusului, la data menționată anterior fiind intubați patru pacienți și alți 10 ventilați, la Spitalul Județean Buzău.

Articole similare

error: Continut protejat!!