Educație

Peste 1.200 de buzoieni din învățământ riscă să ajungă la limita subzistenței dacă intră în șomaj tehnic

Decizia reducerii salariilor bugetarilor ridică pro­bleme în sistemul de învățământ. Mai exact, premierul Ludovic Orban a anunțat că măsura intrării în șomaj tehnic nu se va aplica cadrelor didactice, dar se va aplica personalului administrativ din școli.

Asta înseamnă că personalul didactic auxiliar și nedidactic  (contabilul șco­lii, administratorul, secretarul, bibliotecarul, paznici, portari, femei de serviciu) care au deja salarii mici, vor ajunge la limita subzistenței după o diminuare cu 25% a lefurilor. Potrivit liderului Sindicatului Învățământului Preuniversitar (SÎP), Ion Dobre, la Buzău ar fi vizați între 1.200 și 1.300 de angajați din cadrul perso­nalului auxiliar și nedidactic din școli.

Drept urmare, toate cele trei federații sindicale din Educație, FSLI, FSE Spiru Harte și Alma Mater, au trimis o scrisoare comună premierului Ludovic Orban în care-i cer să nu bage în șomaj tehnic personalul administrativ.

„Acum au salarii între 1.400 lei și 1.500 lei”

Aproape 60.000 de angajați din învățământul preuniversitar urmează să intre în șomaj tehnic, în ture de câte 14 zile, potrivit unei analize făcute de Edupedu.ro pe baza datelor disponibile pe site-ul mi­nisterului Educație.

„Ministrul Educației a spus că va analiza soli­citarea noastră. Așteptam un răspuns încă de vineri, dar… Noi sperăm să nu se pună în aplicare în cazul celor din auxiliar și nedidactic, pentru că se vor crea discrepanțe mari. La Buzău avem între 1.200 și 1.300 de astfel de persoane. Ca să înțelegeți, cei din rândul personalului nedidactic (n.r., – femeile de serviciu, muncitorii necalificați, portari, paznici, fochiștii) au salarii între 1.400 lei și 1.500 lei. Calculați cât le va rămâne dacă li se taie un sfert (n.r., – aproximativ 1.100 lei). Iar un contabil are un salariu care variază în funcție de vechime și studii, între 2.000 lei și 3.500 lei. (n.r., vor rămâne cu salarii între 1.500 lei și 2.500 lei)”, a declarat Ion Dobre, liderul SÎP Buzău.

De ce este nevoie de personal didactic auxiliar și nedidactic 

Aplicarea unor măsuri de șomaj tehnic personalului nedidactic din școli ar  însemna blocarea acti­vității, stoparea acțiunilor de igienizare și dezinfectare a școlilor, dar și siguranța școlilor, care devin ținta spărgătorilor, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. În plus, în mediul rural/zone izolate, lemnele de foc sunt tăiate, stivuite și pregătite pentru iarnă tot de perso­nalul nedidactic.

Conform FSLI, informaticienii sunt cei care, în foarte multe unități de învățământ, asigură funcționarea platformelor cu ajutorul cărora se face învățarea online. Dacă aceștia sunt în șomaj tehnic, elevii nu vor avea documentația necesară pentru acordarea ajutorului financiar de 200 de euro pentru achiziționarea tabletelor.

La rândul lor, administratorii financiari, conform atribuțiilor pe care le au în fișa postului, realizează raportările lunare care se efectuează către instituțiile administrației publice centrale și locale, precum și plățile.

Secretarul din școli întocmește pontajele perso­nalului din unitate pe baza cărora s-au lucrat statele de personal și statele de plată a salariilor, desfășoară activitate în cadrul comisiei de la nivelul unității constituite pentru implementarea programului Euro 200, elaborează statele de plată pentru: salarii (prin programul EDUSAL), burse, concedii medicale și de odihnă, rețineri din salarii (CAR, titluri executorii), întocmește documentația pentru programul Bani de liceu, întocmește foile matricole pentru elevii absolvenți și pregătește bazele de date pentru elevii care vor susține Evaluarea Națională și Bacalaureat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker