Actualitate

Cât cheltuie statul pentru cei aproape 800 de buzoieni beneficiari de carantină la revenirea din zonele de risc la COVID 19

Carantina este obligatorie pentru cei care vin din zone de risc maxim, iar spațiile de carantinare de la nivelul fiecărui județ sunt identificate de autoritățile locale, pentru ca ulterior cheltuielile să fie decontate de Ministerul Sănătății, prin intermediul direcțiilor de sănătate publică. De când au fost impuse măsuri de carantinare pentru cei care revin din zone de risc epidemiologic, doar pentru județul Buzău, cheltuielile depășesc 3 milioane lei.

Județul Buzău avea în carantină instituționalizată, la data de 13 aprilie, 528 carantinați. Perioada de monitorizare a persoanelor care vin în România din țări afectate de coronavirus a început în prima parte a lunii februarie. La Buzău  a început cu monitorizarea persoanelor care au sosit din China. De atunci, la nivelul județului Buzău, 7.501 persoane sunt/sau au fost în izolare la domiciliu (luni erau 650 izolați) și un total de 795 de persoane care sunt/sau au fost în carantină. Cele mai multe persoane care au fost monitorizate de DSP au venit din Italia, Anglia, Spania, Germania.

O parte dintre aceste persoane au fost sau sunt carantinate în locații puse la dispoziția statului gratuit pentru carantină, iar în altele, contra cost.

Deși nu sunt date în acest moment, există posibilitatea ca numărul carantinaților să crească în zilele următoare, până la Paște, însă toți aceștia trebuie să știe că nu vor petrece acasă sărbătorile ci departe de familii, în spațiile de carantină.

Amintim că măsura carantinei se aplică, în majoritatea cazurilor, pentru 14 zile. Conform legii, categoriile de persoane carantinate sunt cele prevăzute prin metodologia de ­suprave­ghere (cei care revin în țară din zonele roșii), personalul medico-sanitar confirmat pozitiv cu noul coronavirus, dar care nu necesită internare, personalul medico-sanitar care interacționează cu pacienții și care optează pentru o formă de cazare după terminarea programului de lucru, persoane confirmate cu COVID-19, asimptomatice sau cu forme ușoare, care nu necesită internarea în unități medicale pentru tratare.

Cheltuielile aferente carantinei pentru fiecare persoană sunt alocația de cazare și indemnizația de cazare, plus cheltuieli pentru medicamente sau traducere, în anumite cazuri, conform Hotărârii de Guvern nr. 201/ 2020 privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină și HG nr. 269/ 2020 de modificare și completare a celei precedente.

Alocația de cazare este 230/lei/zi

Alocația de cazareeste în valoare de 230 lei/zi și include, pe lângă costurile legate de asigurarea spațiului de locuit, costurile cu servicii de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecția bagajelor persoanelor și a altor efecte personale ale acestora, cheltuieli cu colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor periculoase rezultate din activitatea de carantinare și cheltuieli cu dezinfecția spațiilor, la sfârșitul perioadei de carantinare a persoanei.

În situația în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziție în mod gratuit, alocația de cazare este în valoare de 50 lei/zi și include cheltuielile pentru serviciile de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecția bagajelor și a altor efecte personale ale acestora, cheltuieli cu colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor periculoase rezultate din activitatea de carantinare și cheltuieli cu dezinfecția spațiilor, la sfârșitul perioadei de carantinare a persoanei. Cheltuielile se decontează pe baza documentelor justificative.

Indemnizația de cazare este 70 lei/zi

Indemnizația de cazare, în cuantum de 70 lei/zi, include următoarele cheltuieli: cheltuieli cu hrana – 3 mese/zi, servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor și a veselei de unică folosință; cheltuieli cu apa – între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unică folosință; cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare – câte două pijamale și două perechi de papuci de unică folosință pentru toată perioada de carantinare.

În cazul în care persoana aflată în carantină necesită servicii de traducere, cheltuielile aferente acestora se vor deconta pe bază de documente justificative.

Dacă persoana aflată în carantină necesită tratament pentru afecțiuni preexistente sau care pot apărea în perioada de carantină, acesta se va acorda în baza unor ­do­cumente medicale de tipul: scrisoare medicală, rețetă, iar cheltuielile aferente acestora se vor deconta pe baza documentelor justificative.

Cheltuielile sunt efectuate de autoritățile administrației publice, care ulterior solicită, pe baza unui borderou centralizat, Direcției de Sănătate Publică decontarea cheltuielilor aferente carantinei. Toate sumele menționate includ TVA.

Pentru două săptămâni, statul cheltuie cca 4.200 de lei pentru fiecare om aflat în carantină.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker