Actualitate

Pesta porcină africană s-a mai calmat la Buzău

Săptămâna trecută erau active la nivel naţional un număr de 606 focare de pestă porcină africană, iar 65 de focare din gospodăriile populaţiei au fost stinse în ultima săptămână, conform informaţiilor publicate de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA). Din numărul total al focarelor active, 21   au fost în exploataţii comerciale iar două în exploataţii comerciale de tip A. Un număr de 375.690 de porcine se află în focarele active.

În intervalul menţionat au mai fost înregistrate alte 52 de noi focare, cele mai multe în judeţul Ialomiţa (14). După o perioadă în care la Buzău s-a înre­gistrat o creştere a cazu­rilor de pestă porcină, în urma cărora au fost sacrificaţi peste 10.000 de capete, în ultima săptămână bilanţul a fost ,,pe zero”: a fost înregistrat un focar nou şi a fost stins unul. La sfârşitul lunii septembrie erau active, la nivelul judeţului Buzău, 52 de focare.

Pe de altă parte, de la prima semnalare a prezen­ţei virusului PPA în România, 31 iulie 2017, şi până în prezent au fost diagnosticate 5.876 de cazuri la mistreţi, în 41 de judeţe. ,,De la prima semnalare a prezen­ţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.876 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe”, spun reprezentanţii ANSVSA. La Buzău, 28 de mistreţi au fost găsiţi morţi şi 84 au fost vânaţi. La sfârşitul lunii septembrie erau confirmate 113 cazuri de pestă porcină africană la mistreţi, în judeţul Buzău.

Principalele cauze care duc la apariţia de noi focare de PPA sunt: intrarea/ ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora; scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687, care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani); nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi; de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc; nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul Centrului Local pentru Comba­terea Bolilor (CLCB).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker