Sport

FOTO | Primele medalii buzoiene la Mondialele de rachetomodelism! Bronz pentru Ciprian Ene şi Florin Guzu la clasa S4A

Au început să se împartă medalii la Campionatele Mondiale de Rachetomodelism, juniori şi seniori, care se desfăşoară în aceste zile, până vineri inclusiv, pe aerodromul amenajat la Costeşti, competiţie organizată de ­Fe­deraţia Română de ­Mo­delism şi Federaţia Aeronautică Internaţională, în parteneriat cu Primăria municipiului Buzău. Doi dintre modeliştii Gloriei prezenţi în concurs, Ciprian Ene şi Florin Guzu, au obţinut medaliile de bronz la seniori echipe, clasa S4A. Un alt buzoian, Lucian Şercăianu, este team-ma­nagerul echipei naţionale a României, una dintre ţările cu şanse la multe medalii, dată fiind tradiţia ,,trico­loră” în acest domeniu. La Mondialele de rachetomodele de la Spătaru participă peste 400 de sportivi din România, Germania, Marea Britanie, SUA, Italia, Bulgaria, Lituania, Letonia, Olanda, Polonia, Ucraina, Slovacia, Serbia, Spania, Belarus şi ­Uzbe­kistan. Participanţii se întrec la probe de strimer, para­şută, altitudine, machete şi girocopter. Seniorii îşi dispută la Buzău opt titluri mondiale la opt clase de zbor diferite. Juniorii intră la Mondialele de la Buzău tot la opt clase de rachetomodele. Pentru prima dată la un Campionat Mondial va fi înmânat Trofeul ,,Hermann Oberth”, român năs­cut la Sibiu şi considerat părintele aeronauticii. Trofeul va fi oferit de Fundaţia Culturală Bartoc, sculptorul trofeului fiind artistul Daniel Petria. Trofeul va fi oferit câştigătorului clasei S7 seniori.

Dumitru Prunariu: ,,Rachetomodelismul poate modela caractere”

La deschiderea oficială a evenimentului a participat şi singurul român care a zburat în spaţiu, Dumitru Prunariu. „Şi eu am început cu rachetomo­delismul! Acasă, la Braşov, la şcoală, făceam parte din echipa <Mesagerii Cosmosului>. Cine ar fi crezut că, după numai 11 ani de la câştigarea unui concurs <Minitehnicus>, cu o rampă automată de lansat rachete, voi fi primul român care zboară în spaţiu? Părinţii şi profesorii ar face bine să-i aducă aici, măcar o dată, pe copiii Buzăului. Şi să li se explice celor mici părţile componente, cum zboară etc. Concursul poate inspira traiectorii profesionale, rachetomodelismul poate modela caracterul tine­rilor, le dezvoltă abilităţi practice, intelectuale. (…) Acum 40 de ani m-am ridicat spre cosmos cu o rachetă reală. Am văzut în holul primăriei machetele care vor fi în concurs şi am apreciat, în mod special, detaliul la care au fost construite. Ar putea, la scară mai mare, să trimită oameni la limita atmosferei. Sunt foarte bucuros că suntem moştenitorii unei tradiţii vechi în domeniul rachetelor, pe teritoriul României. Vă promit că voi duce mai departe, inclusiv pe plan ­internaţio­nal, informaţiile despre această manifestare deosebită!”, a spus general locotenent în rezervă Dumitru Prunariu.

Primarul Constantin Toma: ,,Acest Campionat Mondial este o mare mândrie pentru noi!”

În discursul său de la festivitatea de deschidere a Mondialelor de rachetomodelism, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a ţinut să mul­ţumească, în mod special, Federaţiei Aeronautice Internaţionale pentru acordarea organizării acestei competiţii Buzăului. Şi aceasta, într-o perioadă în care pandemia a restricţio­nat total astfel de competiţii. ,,Un eveniment unic pentru Buzău şi pentru România, cel puţin în această perioadă, în care trecem cu toţii prin multe constrângeri, din cauza pandemiei. Mulţumesc în mod deosebit Federaţiei Aeronautice Internaţionale şi Federaţiei Române de Rachetomodele, pentru încredinţarea organizării acestui mare eveniment. Mulţu­mesc Ministerului Apărării Naţionale, domnilor generali Dragoş Iacob, Ovidiu Bălan şi domnului colonel Gabriel Carpiuc, pentru sprijinul extraordinar.

Am fost foarte onoraţi de prezenţa şi cuvântul domnului Dumitru Dorin Prunariu, primul cosmonaut al României! Buzăul, încet, dar sigur, îşi construieşte, iată, şi o dimensiune internaţională, ce ne ajută pentru a construi un oraş mai atractiv şi mai competitiv, de care să fim întotdeauna mândri. Este foarte important că suntem pe harta lumii într-o industrie foarte competitivă la nivel mondial. Rachetomodelismul este prima etapă în a ajunge acolo sus, în ceea ce priveşte tehnologia. Este foarte importantă dimensiunea educaţională si sportivă a Buzăului şi pe această cale cred că suntem pe drumul cel bun pentru a putea progresa pe viitor. Sunteţi oameni de mare curaj pentru că, în această perioadă tristă pentru omenire, încercaţi să aveţi o viaţă normală!”, le-a transmis primarul Constantin Toma participanţilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker