Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că România va intra în carantină totală, exact ca Italia şi Spania. Decizia va intra în vigoare de miercuri. ”Ce a fost până acum o recomandare e de acum o obligaţie”, a spus şeful statului citat de adevarul.ro.

Şi Armata va fi mobilizată. ”Pentru a proteja persoanele peste 65, pentru aceste persoane se vor introduce restricţii speciale, în sensul că vor trebui să stea practic tot timpul acasă”, a anunţat preşedintele.

Redăm principalele puncte din discursul președintelui Iohannis:

  • Tocmai am încheiat o şedinţă de lucru pe care am convocat-o. Au participat, împreună cu mine, Prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul de Interne, ministrul Sănătăţii şi ministrul Apărării. Împreună am evaluat situaţia care, după cum ştim cu toţii, devine din ce în ce mai complexă, situaţia creată, evident, de epidemia de coronavirus. Am discutat împreună măsurile suplimentare care se cer luate în această perioadă şi pot să vă spun în acest moment că am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi în situaţia să îngrădim, să încetinim răspândirea infecţiei.
  • Astfel, se vor introduce noi restricţii de circulaţie şi noi restricţii pentru români, în sensul că ce a fost până acum o recomandare devine obligaţie, după principiul „stăm acasă”. Evident că oamenii pot ieşi ca să meargă la serviciu şi să se întoarcă de la serviciu, să iasă să îşi facă cumpărăturile absolut necesare de alimente de pe-o zi pe alta. Însă aceste restricţii devin obligaţii!
  • Am convenit totodată ca în această perioadă să pregătim pentru persoanele care sunt în carantină sau în izolare măsuri de supraveghere electronică, fiindcă este absolută nevoie ca aceste măsuri să fie respectate integral.
  • În afară de aceste chestiuni, am convenit să folosim şi Armata, pentru a gestiona mai bine situaţiile create în teren. În acest fel, Armata va pune la dispoziţie personal care va veni să suplimenteze forţele de ordine publică, Jandarmerie şi Poliţie.
  • Un punct foarte special, ţin neapărat să-l mai menţionez – persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale, dar şi de restricţii speciale. Şi, astfel, pentru a proteja persoanele peste 65, pentru aceste persoane se vor introduce restricţii speciale, în sensul că vor trebui, în interesul lor propriu, să stea practic tot timpul acasă.
  • Am discutat şi alte măsuri care se cer luate, fie prin Ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, fie prin Hotărâri ale Guvernului, fie prin ordine militare. Aceste restricţii, pe care tocmai le-am menţionat, vor fi prelucrate în cursul zilei de astăzi într-o ordonanţă militară, ordonanţă militară care se va finaliza până la sfârşitul acestei zile.
  • Şi restricţiile, dragi români, vor intra în vigoare începând de mâine.

 

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Să înțeleg că mai ieri prostovanul de la Interne o ardea cu recomandarea, pentru a lăsa inițiativa obligativității măsurii de carantină totală, dulapului din fruntea țării? Acum trei săptămâni, dulapul nu părea așa deștept și grijuliu…era mai degrabă interesat de anticipate, de șmenul politic și nu de problemele țării.Să fie o operațiune de pr întârziată???? Pe spatele viitoarelor zeci de mii de victime???? Nu avem de aface cu un stat criminal???
    Decizia de azi, referitoare la armată, va avea succes??? … Să vezi când o intra și virusul în ei….

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrieți comentariul dvs.
Introduceți numele dvs.