sâmbătă, 15 august 2020

Pericole pe șosele: mașini de transport cu probleme tehnice, conduse de șoferi inconștienți

O acțiune derulată săptă­mâna trecută pe șoselele din județ pentru verificarea transporturilor rutiere de mărfuri și persoane s-a finalizat cu câteva sute de sancțiuni.

Acțiunea s-a desfășurat în perioada 20 – 26 iulie și a urmărit verificarea legalității transportului public de persoane și de mărfuri și a respectării normelor rutiere de către conducătorii acestor tipuri de autovehicule.

În cadrul controalelor efectuate s-au verificat documentele referitoare la lega­­litatea transporturilor efectuate, s-a urmărit dacă este respectată capacitatea de transport conform agreerii tehnice specificate în certificatul de înmatriculare (număr persoane), s-a verificat respectarea graficului de circulație și res­pectarea tuturor normelor pri­vind circulația pe drumurile publice.

Pe perioada desfășurării activităților au fost oprite pentru control peste 500 de autovehicule și aplicate 354 sancțiuni contravenționale, din care 224 au fost aplicate șoferilor care efectuează transport marfă și 130 pentru cursele de transport persoane.

Printre sancțiunile aplicate au fost cele pentru neutilizarea centurii de siguranță (93), pentru depășirea limitelor legale de viteză (39), pentru defecțiuni tehnice (31), pentru nereguli privind documentele șoferului sau ale vehiculului (14), pentru nerespectarea timpilor de odih­nă și conducere sau pentru lipsa înregistrărilor tahograf (7), pentru nereguli privind limitele maxime admise ale greutății sau pentru neasigurarea corespunzătoare a încărcăturii (5), celelalte 165 de sancțiuni fiind aplicate pentru alte abateri la regimul circulației.

De asemenea, polițiștii au reținut un permis în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, protagonistul fiind un șofer de 25 de ani din Vrancea, care efectua o cursă regulată de transport persoane pe ruta Brăila-Râmnicu Sărat. Șoferul a fost oprit și scos din trafic la timp de polițiștii rutieri sâmbătă dimineață, în jurul orei 07.30, fiind depistat la volanul microbuzului pe șoseaua Puiești. Întrucât aparatul etilotest a indicat o valoare de 0,34 mg/l alcool pur în aerul expirat, șoferului i-a fost reținut permisul de condu­cere iar pasagerii au fost conduși către destinație de un alt șofer.

Activitățile de control s-au desfășurat conform Planului

de operațiuni al Organizației Poli­țiilor Rutiere din Europa ROADPOL. Începând cu acest an Organizația TISPOL (European Traffic Police Network) schimbă denumirea oficială în ROADPOL (European Roads Policing Network).

Organizația TISPOL a fost înființată de către structurile de poliție rutieră din Europa, pentru perfecționarea modului de aplicare a legislațiilor rutiere și reducerea accidentelor de circulație.

Poliția rutieră din România prin Direcția Poliției Rutiere din cadrul I.G.P.R., a devenit membră cu drepturi depline a organizației începând din anul 2003.

loading...
error: Content is protected !!