Monden

Cum alegem bateria auto potrivită?

Dacă este foarte ușor să alegeți niște baterii pentru telecomanda, lucrurile nu sunt atât de ușoare în ceea ce privește alegerea de baterii auto pentru că alegerea unor baterii potrivite implică mai multe lucruri. Bateria auto este o investiție pe termen lung, de aceea nu trebuie să neglijați această investiție. Alegerea unor baterii potrivite este foarte importantă pentru mașînă voastră personală, de aceea va trebui să gășiți un magazin online de piese auto care să va stea la dispoziție cu o gama variată de baterii auto spre care să va orientați.

Atunci când cumpărați așadar o baterie auto nouă, va trebui să țineți cont de mai multe criterii, astfel încât să gășiți o baterie care să fie compatibilă cu mașină. O astfel de baterie va funcționa în parametri optimi pe durata să de viață. Deși în cea mai mare parte, bateriile auto sunt destul de asemănătoare că dimensiuni, acestea pot avea însă forme și structuri care nu le fac compatibile cu anumite modele auto și mărci. Trebuie verificat mereu dacă dimensiunile, dar și formatul unei astfel de baterii este potrivit pentru mașînă pe care urmează să fie instalată această baterie. Va trebui așadar să consultați cartea de service a mașinii, această incluzând dimensiunile potrivite pentru o baterie auto nouă.

Bateriile auto sunt caracterizate printr-un curent de încărcare, acesta variind destul de mult între 40Ah și 145Ah. Bateria nu se consumă liniar, ci unitatea de măsură „Ah” se va traduce în amperi-ora, ea reprezentând valoarea curentului pe care bateria o poate furniza timp de o ora. Consumul unui autovehicul este în general sub această valoare, de aceea bateria auto poate menține pozițiile aprinse pe o perioada mai mare de o ora. În cartea de service este înscrisă capacitatea necesară mașinii, de aceea este foarte important să citiți această carte înainte de a apela la o anumită baterie.

Pe lângă capacitatea de a stoca, dar și de a distribui curent pe toată durata funcționarii mașinii, bateria este responsabil și pentru pornirea motorului. În acest caz, o cantitate foarte măr de curent electric este solicitată într-un interval foarte scurt de timp. Iarnă, atunci când temperaturile ajung să scadă până la -20 de grade, motorul va avea tendința de a porni mai greu. În acest caz electromotorul, dar și starter-ul va lucra mai mult timp. Va fi nevoie de curent pentru o perioada mai lungă în acest caz. Puteți alege o baterie auto care oferă un curent de pornire ridicat, acest tip de baterie fiind ideal în special pentru sezonul rece.

Multe dintre autovehiculele de capacitate mică se folosesc de baterii ce se alimentează la 12V. În cazul camioanelor, dar și autobuzelor sau autotrenurile, se vor folosi baterii auto de 24V. Aveți în vedere și garanția oferită de producător pentru bateria auto aleasă.

 

 

 

 

Articole similare