Opinii

Pentru următorii șase ani, rușii și-au asigurat „bunăstare” și „dezvoltare”

Peste 70.000.000 de cetățeni ai Federației Ruse (inclusiv milioane care locuiesc în alte țări, inclusiv în Republica Moldova) au motive să se felicite – idolul lor, Vladimir Putin, a câștigat, pentru a cincea oară, detașat alegerile prezidențiale și a promis tuturor celor care i-au acordat încredere bunăstar și dezvoltare, într-o țară care nu va permite cuiva „să-i calce pe coadă”, dar și sprijin și apărare celor care se găsesc în afara granițelor țării.

Deși aceste alegeri au fost cum doriți, numai nu libere și democratice, câștigătorul și alegătorii lui au luat lucrurile/rezultatele în serios și consideră că, pe bună dreptate, lumea civilizată împărtășește euforia rușilor și cred în poveștile care nu pot face altceva decât să adoarmă mojicii turmentații de votca contrafăcută. Ba mai mult, organizatorii scrutinului se laudă cu niște rezultate care înseamnă adevărate recorduri, care vor fi greu de bătut, chiar și de Coreea de Nord. Să zicem, presa oficială de la Moscova accentuează faptul că prezența la urnele de vot (peste 70.000.000) este semnificativ mai mare decât la alegerile din 2018 (56.43.000). Sau, până la aceste alegeri cea mai mare prezență la vot (69 la sută) s-a înregistrat la alegerile prezidențiale din anul 2008, când președinte a fost ales Dmitri Medvedev, or pentru a-l vota pe Putin la urne s-au prezentat 76 la sută din alegători (deși „planul” impus de Kremlin era de 74 la sută). La fel, de „lăudat” este și diferența de voturi dintre locurile unu și doi – și la acest capitol Putin a câștigat cu o diferență de 55.000.000 de voturi! O mândrie aparte pentru câștigător este faptul că activismul alegătorilor din teritoriile ocupate a fost mult peste așteptări (88-90 la sută), chiar dacă în multe cabine de vot s-a votat sub presiunea automatului Kalașnikov.

Ce-i drept, au fost și din acei care au turnat lingurița lor de dohot în butoiul cu miere și ca întotdeauna acei care și-au băgat nasul acolo unde nu trebuie au fost ziariștii străini. Aceștia și-au permis să pună la îndoială dreptul rușilor de a organiza alegeri în teritoriile ocupate, au depistat cazuri când cetățenii (îndeosebi bugetarii) erau impuși să vină la urnele de vot, iar o persoană de răspundere din Tatarstan a declarat jurnaliștilor străini că de data aceasta condițiile de mobilizare a cetățenilor la vot au fost fără precedent. Ca să nu spunem despre ceea ce au transmis mai multe posturi TV – cum o doamnă a turnat cerneală în urna de vot, cum la Chișinău un cetățean rus a aruncat un coctail Molotov în curtea ambasadei, cum un profesor universitar a recunoscut că el și colegii lui au fost „rugați” să voteze până la sfârșitul zilei de vineri, cum în regiunea Krasnodar un membru al Biroului de votare a văzut cum cineva dintre colegii săi a aruncat mai multe voturi în urnă, dar poliția nu a întreprins nimic, cum la Petersburg o cetățeancă a fost reținută pe motiv că a scris pe buletinul de vot „Nu războiului”, cum o fetiță de 13 ani din Krasnodar a incendiat urna de vot, iar „observatorii” au etichetat incidentul drept „mâna Kievului și a unor state europene rău-intenționate”, cum la o secție de votare din Moscova un membru al secției de votare a fost agresat și trimis acasă numai pentru că era îmbrăcat cu un tricou pe care era scris „Navalinyi”… De altfel, în istoria recentă a Rusiei nu au mai fost alegeri cu un așa mare număr de acte de vandalism. După alegeri structurile de forță au foarte mult de muncă cu acei „care s-au opus petrecerii în condiții normale a alegerilor” și care acum riscă să stea la închisoare 5 ani. Apropo, în total în cele trei zile de scrutin în Rusia au fost reținute sau arestate 75 de persoane din 17 orașe.

În fine, în orice țară din lume, oricât de liberă și democratică ar fi, în alegeri se mai comit gafe și se înregistrează încălcări, mai mari sau mai mici. Bineînțeles, din acest punct de vedere Federația Rusă nu poate fi o excepție și, foarte posibil, cineva să-mi dea din deget și să-mi zică că Republica Moldova „nu-i mai de treabă” și că la noi se mai întâmplă unele matrapazlâcuri. Este așa, fără îndoială, dar dacă ar exista un sistem/mecanism de comparație s-ar vedea cu ochiul liber că de data aceasta Kremlinul chiar a luat-o razna… De altfel, există un argument despre faptul cum lumea a reacționat la anunțarea rezultatelor alegerilor din Rusia. De exemplu, din fostele republici sovietice doar președintele Tagikistanului, Emomali Rahmon, a considerat alegerile corecte. În primele ore după scrutin lui i s-au alăturat conducătorii Venezuelei, Boliviei, Cubei, Coreei de Nord și… Papa Francisc de la Roma.

Fără comentarii.

Text publicat în „Observatorul de Nord

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker