Cultură

„Pe ulița satului meu”, o tradiție emblematică a satului Câmpeni

Satul românesc, odinioară sursă inepuizabilă de subiecte literar-artistice, este animat în prezent și scos din anonimat de festivalurile câmpenești care, ca un fir subțire, țes mai departe povestea locurilor și crează o punte de legătură a prezentului cu istoria și tradiția locurlor. În fiecare an, în primul weekend din luna septembrie, satul Câmpeni este scos din amorțeală de un astfel de festival, pus la cale de Fundația „Sfântul Sava”, care animă întreaga suflare locală și chiar mai mult de atât. Astfel,  duminică, 5 septembrie, în fața  Căminului cultural din Câmpeni,  într-un spațiu amenajat, cu măsurile de distanțare ce se impun pentru prevenirea infectării cu Covid 19, a avut loc festivalul „Pe ulița satului meu”. Este un festival așteptat cu interes de oamenii din Câmpeni și nu numai, pentru că a intrat în tradiția locului. Anul acesta, pe lângă primarul din Amaru s-au alăturat Fundației „Sfântul Sava” și cei din Padina și Florica, ultimul fiind însoțit la festival de ansamblul de dansuri al comunei coordonat de Gheorghe Petriceanu.

 

Festivalul a fost creat de președintele Fundației „Sfântul Sava”, preotul Mihail Milea, în urmă cu nouă ani  cu gândul că le poate oferi un strop de bucurie bătrânilor din căminul de vârstnici sub acoperișul căruia le-a oferit adăpost celor singuri și uitați de rude, dar și locuitorilor comunei Amaru. De atunci și până astăzi nume importante ale folclorului românesc au urcat pe scenă pentru a-i bucura pe bunei, și nu numai pe ei, pe toți cei care au dorit să li se alăture la acest festival, intrarea fiind gratuită. Anul acesta i-au încântat pe participanți cu cântecele lor renumiți interpreți de muzică populară ai județului. Și amintim aici pe  Atena Bratosin, Nicolae Oprișan, Mugurel Grama, Maria Tache, Mihaela Apostol, Matache Maria.

„ Ca în fiecare an, și anul acesta am organizat festivalul în prima duminică din luna septembrie. Suntem la ediția a IX-a și dorim să-l menținem cât va fi Soare deasupra pământului. Este un festival cu dedicație pentru bătrânii din așezământ și cei din sat. Am  dorit  să-i duc într-un loc unde pot auzi muzică, pot urmări dansurile pe care și ei le jucau în tinerețe la hore, ca să-și aducă aminte de anii frumoși ai tinereții, să se bucure, împreună cu cei din sat. Festivalul este un prilej de bucurie, o sărbătoare a întregii comunități, a spus preotul Mihail Milea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker