Educație

Patru profesori ai Școlii „George Emil Palade” se pregătesc să lucreze cu elevi cu nevoi educaționale speciale

Patru cadre didactice ale Școlii Gimnaziale „George Emil Palade” Buzău vor participa la mobilitățile de formare individuală staff, care se desfășoară în cadrul programului ERASMUS+ Acțiunea Cheie 2 – Acreditare Educația Școlară (SCH). Cadrele didactice au fost selectate în urma unei selecții obiective, transparente și nediscriminatorii. Cursul la care vor participa cele patru cadre didactice se numește „Successful Strategies for Teaching Students with Special Needs in Every Classroom” și se va desfășura la Florența, în perioada  27 martie – 1 aprilie.

Furnizorul cursului este EuroPass Academy, o organizație de prestigiu la nivel european, care oferă atât o experiență  de anvergură, cât și un portofoliu divers, adaptat noilor tendințe de învățare inovativ-colaborative.

„Successful Strategies for Teaching Students with Special Needs in Every Classroom” este un curs destinat profesorilor care lucrează cu elevi cu nevoi educaționale speciale din școlile de învățământ general și special. Cursul a fost proiectat pentru a satisface nevoile de formare a profesorilor, oferind metode de predare și evaluare, strategii și instrumente pentru a răspunde nevoilor distincte de învățare ale elevilor și vizează implementarea obiectivului 3 al Planului Erasmus+ depus prin aplicația acreditării.

„Prin discuțiile despre studii de caz, precum și prin schimbul de bune practici și instrumente TIC, profesorii vor înțelege și vor face față provocărilor cheie ale educației speciale, inclusiv recunoașterea nevoilor speciale ale elevilor, identificarea și evaluarea elevilor cu nevoi speciale, proiectarea de activități diferențiate pentru accesarea curriculum-ului general, aplicarea metodelor și strategiilor de predare pentru a furniza scopuri și obiective ale planului educațional individual, utilizarea instrumentelor TIC pentru a sprijini toți elevii”, spune directoarea școlii buzoiene, Camelia Timofte.

Potrivit aceleiași surse, cursul îi va ajuta pe profesorii participanți să obțină o perspectivă mai bună asupra problemelor legate de predare și învățare în medii speciale, de integrare și de incluziune, în același timp identificând barierele și resursele necesare pentru a răspunde cu succes nevoilor educaționale de învățare ale elevilor în moduri eficiente și funcționale, lucru care va promova participarea și performanța elevilor în cadrul comunității școlare. Prin activități interactive, participanții vor învăța despre tehnici și strategii pentru elevii cu TSA,
pentru a sprijini comunicarea, interacțiunea socială și comportamentul pozitiv, tehnici de predare pentru elevii cu ADHD/ADD, dar și despre gestionarea mediului de clasă pentru elevii cu ADHD/ADD.

În vederea pregătirii pentru aceste cursuri, toate cadrele didactice au parcurs sesiuni de pregătire pentru limba engleză și TIC,  pentru a se valorifica experiența profesională la standardele de calitate ale programului Erasmus+. Echipa de cadre didactice s-a întrunit  și a discutat modalități de optimizare a programului și modalități de armonizare a  obiectivelor planului Erasmus+ al acreditării cu tematica cursului.

În perioada imediat următoare, toți participanții vor aprofunda prin studiu individual și întâlniri ale grupului de lucru tematica propusă în agenda cursurilor. De asemenea, identifică modalitățile de integrare curriculară a cunoștințelor și a exemplelor de bună practică ce vor fi preluate ca urmare a participării la aceste cursuri de dezvoltare profesională.

Articole similare