Administrație

Pătârlagele: 30 de locuinţe sociale, în două blocuri construite pe fonduri europene

Odată cu preluarea mandatului de primar, Ion Gherghiceanu şi-a asumat şi rolul unui edil al unei comunităţi cu statut de oraş. Într-o urbe în devenire, primarul Gherghiceanu şi-a fixat drept prioritate augmentarea imaginii în arealul rezidenţial, ca şi vector pentru identificarea unui nivel de trai în concordanţă cu statutul european.

În această perioadă, Primăria Pătârlagele este unul dintre beneficiarii fondurilor europene sau guvernamentale, graţie aplicaţiilor pe programele de dezvoltare puse la dispoziţie fie prin Programul Naţional pentru Reconstrucţie şi Rezilienţă, fie prin programele naţionale derulate, chiar dacă mai greoi, cu ţintă la fel de precisă: modernizarea şi emanciparea serviciilor publice.

Una dintre investiţiile de utilitate publică deja în derulare la Pătârlagele a fost atrasă prin PNRR, capitolul „Construirea de locuințe nZEB plus pentru tineri/locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și învățământ”. Contractul de finanţare a fost semnat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei încă din prima decadă a lunii decembrie, 2022, moment urmat de scoaterea la licitaţie, pentru adjudecarea lucrărilor de proiectare şi execuţie. După perioada de contestaţii, câştigător a fost declarat SC VIA Atlantis SRL, companie cu care a fost semnat contractul de execuţie opt luni mai târziu, pe 3 iulie 2023, valoarea totală fiind de 11.004.758 lei.

Primarul Gherghiceanu a dat ordinul pentru începerea lucrărilor de proiectare, iar autorizaţia de construire a fost eliberată la finele lui octombrie 2023. La distanţă de o lună, s-a emis Ordinul pentru începerea efectivă a lucrărilor. „În momentul de faţă, spune primarul Ion Gherghiceanu, avem soluţionate trei cereri de transfer pentru DALI, proiectare şi situaţia de lucrări nr. 1”, cu alte cuvinte, tot ceea ce ţine de colaborarea Primăriei în zona birocratică este rezolvat!

Cele două blocuri de locuinţe vor fi amplasate pe un teren situat în imediata apropiere a clădirii Spitalului din localitate, domeniu public al oraşului. În ce priveşte destinaţia, primarul Gherghiceanu spune că la final vor fi amenajate 18 apartamente de două şi trei camere şi 12 garsoniere, spaţii pe care Primăria Pătârlagele le va închiria, cu prioritate specialiştilor care lucrează în instituţiile care funcţionează pe teritoriul oraşului, dar şi tinerilor, beneficiari ai unei legi dedicate unei astfel de categorii de populaţie.

În perioada interbelică, Pătârlagele a fost reședința plășii Buzău din județul Buzău, acolo activând un spital de stat și un post telefonic. În 1950, comuna a devenit reședința raionului Cislău (al regiunii Buzău, și apoi al regiunii Ploiești). În 1968, a pierdut statutul de reședință administrativă de nivel intermediar, devenind o comună a județului Buzău, fiind comasată cu altele din zonă, preluând unele sate ale comunei Mlăjet și mare parte din satele comunei Mărunţişu. Ea a continuat tendințele de urbanizare, având sediu judecătoresc, iar în 2004 a fost declarată oraș.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker