Cultură

„Părintele Psihologiei românești”, buzoianul Nicolae Vaschide, comemorat la 150 de ani de la naștere

În Sala „Nicu I. Constantinescu” a Primăriei municipiului Buzău s-a desfășurat o conferință dedicată lui Nicolae Vaschide, psiholog, psihiatru, filosof, logician și literat buzoian, la împlinirea a 150 de ani de la naștere. Despre această personalitate, care s-a născut în data de 5 decembrie 1873, la Buzău, profesorul Gheorghe Tarara le-a vorbit elevilor Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”, în cadrul evenimentului „Zilele personalităților de ieri și de azi”. Liceenii au primit cu această ocazie din partea Primăriei și o carte despre personalitățile locului, intitulată  „Scurtă istorie a Buzăului, văzută prin personalitățile sale”.

Conferința a fost deschisă de primarul Constantin Toma, care a inițiat, în urmă cu șase ani, acest proiect de redescoperire a personalităților Buzăului și de omagiere a lor. Primarul a subliniat că acest demers a pornit de la ideea de a  aduce în fața tinerilor modele de urmat. „Este o mare bucurie să constatăm că Dumnezeu ne-a binecuvântat cu niște locuri minunate, dar și prin faptul că aici s-au născut și au evoluat foarte multe
dintre personalitățile acestui oraș, ale  acestei țări și ale acestei lumi, pentru că sunt foarte mulți buzoieni care au uimit lumea la un moment dat; amintesc aici pe George Emil Palade, care a obținut Premiul Nobel pentru Medicină, absolvent al Colegiului Național <B.P. Hasdeu>”
, a spus primarul Constantin Toma, care a reamintit și de existența, în fiecare sală de clasă din municipiu și în toate instituțiile publice buzoiene a calendarului care conține 12 personalități – câte una pentru fiecare lună -, și care sunt omagiate în cadrul „Zilelor personalităților de ieri și de azi”.

În afară de personalitățile care nu se mai află printre noi și care au lăsat urme pentru istoria acestor locuri, mai sunt însă o multitudine de buzoieni care în domeniile în care activează fac cinste urbei din care se trag, oriunde s-ar afla ei în lume.

Gheorghe Tarara, profesorul buzoian care i-a dedicat lui Vaschide o competiție

Gheorghe Tarara, profesorul invitat de Primărie să vorbească copiilor despre „părintele psihologiei românești”, Nicolae  Vaschide, își va serba ziua de naștere  pe 23 octombrie, este profesor titular la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” și, „este extrem de cunoscut”, cum îl prezintă istoricul Marius Nicoară, moderatorul evenimentului. Pe de o parte este cunoscut prin activitățile „în domneiul disciplinelor socio-umaniste, pentru că domnul profesor este membru în comisiile care analizează și avizează manualele de speicalitate la nivelul Ministerului Educației”, având „46 de rezultate impresionante la nivelul olimpiadelor în domeniile Filosofie, Logică și în domeniul Sociologiei, precum și două rezultate la olimpiadele internaționale în domeniul Filosofiei”, dar și ca „publicist, în cadrul articolelor sale abordând critică de artă, critică literară, atât în ziarele locale, OPINIA, în Almanahul <Renașterea buzoiană>, dar și la posturile de televiziune. El își leagă numele de Nicolae Vaschide prin competiția pe care a inițiat-o la nivelul Colegiului Național <B.P. Hasdeu>”.

Profesorul George Tarara este conducător al unei reviste și a inițiat și organizează concursul „Nicolae Vaschide” la nivelul Colegiului Național „B.P. Hasdeu”. Legătura profesorului cu Nicolae Vaschide este mai mult de un concurs. Profesorul s-a documentat și a dorit, la un moment dat, să îi dedice o carte. Acest lucru nu s-a întâmplat, dar informațiile acumulate despre această personalitate a Buzăului au rămas. O parte dintre ele au fost împărtășite și auditoriului în cadrul conferinței pe care Primăria a dedicat-o lui Nicolae Vaschide.

„Nicolae Vaschide, tema de astăzi, m-a preocupat cu foarte mulți ani înainte de acest moment. Căutând ceva în cartea scrisă de profesorul Moldoveanu despre istoricul Colegiului <Hasdeu>, am dat peste câteva elemente care țineau de viața și activitatea lui Nicolae Vaschide: excelenta lucrare a profesorului francez Daniel Cluzel, care în 1932 a ținut o conferință – o să vă explic mai târziu în ce context – despre Nicolae Vashide. Am încercat atunci începutul unei lucrări despre Nicolae Vaschide care nu a mers, din lipsă de timp și din lipsă de informații”, a mărturisit profesorul Gheorghe Tarara.

A lucrat cu inventatorul testelor standard de inteligență

Despre Nicolae Vaschide se știe că a absolvit clasele primare și gimnaziale în orașul natal, iar ca bursier, Liceul „Sfântul Sava” din București. A urmat apoi cursurile Facultății de Litere și Filosofie în cadrul Universității din București, dedicându-se studiului filozofiei.

Pe când era student, l-a audiat pe profesorul francez Alfred Binet, invitat să țină cursuri la universitatea bucureșteană. Acesta l-a convins să-și termine studiile la Paris, oferindu-i un loc în laboratorul său de la Sorbona. Despre această perioadă, profesorul Tarara povestește că  Vaschide și Binet „au făcut teste de măsurare a elevilor din școlile primare și gimnaziale din regiunea Parisului și departamentul Senei; era vorba despre începutul de elaborare a testelor de măsurare a inteligenței”.

La 10 iunie 1895, Vaschide își susține examenul de licență la Universitatea București, cu o teză despre „Senzațiunile vizuale”, pentru care primește un premiu de 700 de lei. Cu acesti bani a plecat în toamna aceluiași an la Paris, unde va ramâne tot restul scurtei sale vieți.

Profesorul Tarara amintește și de aparate de măsură a senzațiilor gustative olfactive auditive, denumite „aparatele Toulouse–Vaschide”, la care acesta a lucrat  o vreme.

La Paris are o activitate de excepție, obținând diploma Școlii de Înalte Studii de pe lângă Sorbona, Secția Științe, ocupând și postul de conferențiar, dar urmează și cursurile Facultății de Medicină, efectuând lucrările practice la spitalele Salpetriere și Bicetre, impunându-se prin cercetări în domeniul psihologiei experimentale cu aplicații în medicină și psihologie.

Activitatea sa științifică este foarte bogată. Din prezentarea profesorului Tarara reiese faptul că Vaschide identifică în Psihologie ca domeniu fundamental senzația conștientă, că avea un spirit enciclopedic, care s-a evidențiat prin dorința  sa de a crea o știință totală a omului. De aceea Vaschide a studiat  Omul din punct de vedere socilogic, etnologic, anatomic, psihologic, neurologic. El voia să creeze un sistem unitar de psihologie în care să explice omul. De asemenea, povestește profesorul Tarara, Vaschide va prelua de la profesorul Dimitrie Gusti ideea monografiei sociologice și va încerca să analizeze un tip uman din toate punctele de vedere posibile. De asemenea, preia experimentalismul lui Claude Bernard, considerând că Psihologia trebuie să fie experimentală, fiind interesat de măsurarea fenomenelor psihologice și generează o adevărată epocă prin ideea senzaților.

Rezultatele studiilor sale au fost publicate în periodice din România, Franța, Anglia, Italia, Olanda. A participat la numeroase congrese ștințifice la Roma, Londra, München, Milasno, Dresda, Torino, Cambridge, unde a susținut comunicări pe diverse subiecte. Bibliografia lucrărilor lui Nicolae Vaschide cuprinde 150 comunicări științifice, 170 articole și 12 cărți de specialitate.

A desfășurat și o importantă activitate literară (originală și traduceri), precum și jurnalistică. A colaborat, printre altele, la „Convorbiri literare”, „Adevarul ilustrat”, „Democrația”, ziarul „Sentinela” de la Buzău, folosind frecvent pseudonimul lon Măgura. Cu acest pseudonim a semnat prima cronică plastică despre Constantin Brâncuși în presa din spațiul românesc, în publicația „L’Independence Roumaine” din 20 mai 1906. De altfel, se presupune că Nicolae Vaschide sau farmacistul buzoian Sava Gerota l-au recomandat Elizei Seceleanu pe Constantin Brâncuși pentru executarea celebrelor sale lucrări „Rugăciune” și „Bustul avocatului Petre Stănescu”, instalate în Cimitirul Dumbrava din Buzău în anul 1914. Vaschide a decedat la Paris în data de 13 octombrie 1907.

Articole similare