Economic

Ce culoare să aleg pentru ferestrele termopan?

Cu siguranță știi că nuanțele sau culorile pentru ferestrele termopan nu sunt un moft sau o tendință de modă. Schimbarea sau montarea geamurilor la casă presupune o investiție mare, profesioniști și un adevărat șantier în casă, așa că nu poți face asta în fiecare an.

Deci cum alegi culoarea pentru ferestre?

Înainte de a vorbi despre alegeri, mai întâi trebuie să te asiguri că nu există reglementări locale sau restricții care țin de arhitectură pentru culorile ferestrelor exterioare. Dacă locuiești într-un bloc în care toți au termopane gri antracit, cu siguranță nu-ți va fi permis să afectezi fațada cu rame verzi. Sunt și cartiere care au reglementate culorile clădirilor și nu ți se va permite să folosești orice. Iar dacă imobilul tău este cuprins în patrimoniul național, atunci ai multe reguli de respectat dacă vrei să îl renovezi.

Presupunând că nu ai astfel de restricții, haideți să vorbim despre alegeri.

O abordare individualistă ar fi că totul depinde de preferințele personale, ”omul în casa lui face ce vrea” cum ar spune bunicul. Cu siguranță poți să alegi ceea ce îți place și ce ți se pare potrivit pentru locuința ta. Iar un factor care influențează aceste preferințe direct sunt prețurile. Tu îți cunoști cel mai bine bugetul și nu are rost să visezi la modele ultra-sofisticate de ferestre aluminiu, dacă niște ferestre PVC albe și mai simple sunt mai ieftine.

Dacă vrei să alegi profesionist, trebuie să ții cont de mai multe aspecte importante:

Adaptează culorile profilelor la stilul arhitectural al clădirii- este important pentru a obține un aspect armonios și atrăgător al casei. Iată câteva idei care să te ajute să alegi culorile potrivite pentru ferestrele termopan, în funcție de stilurile arhitecturale cele mai frecvente:

  • Stilul cottage sau rustic: apare la multe case tradiționale românești dar și la căsuțe și clădiri de vacanță. Pentru acest stil poți opta pentru culori naturale de ferestre, cum ar fi maro închis, verde închis sau nuanțe care imită lemnul natural.
  • Pentru case în stil tradițional sau clasic: putem include aici cele în stil colonial, cape cod sau victorian. Pentru acestea sunt potrivite culorile tradiționale cum ar fi albul, cremul sau nuanțele de maro. Puteți opta și pentru culori mai închise (mai ales dacă pereții exteriori sunt în culori deschise) și acestea pot să fie verde sau albastru închis.
  • Stilul contemporan sau modern: poate să adopte o paletă de culori mai diversificată. Poți alege nuanțe neutre, care dau întotdeauna un aer modern și se potrivesc cu multe culori, cum ar fi gri închis, negru sau alb. Dacă dorești ceva mai îndrăzneț, care să iasă în evidență, poți opta pentru culori vibrante sau contrastante (cum ar fi roșu, albastru sau galben), dar îți recomandăm să faci asta cu grijă, consultând un arhitect sau un designer mai întâi.
  • Casele în stil mediteranean sau spaniol: merită ceva care să pună în evidență acest stil și anume rame de ferestre în culori pământii, cum ar fi teracota sau ocru, albastru sau alb.
  • Pentru stilul colonial sau cape cod: alege albul sau nuanțele de crem, care sunt clasice și mereu potrivite acestui stil.
  • Stilul scandinav sau nordic: câștigă din ce în ce mai mult teren și la noi în țară. În cazul acestui stil sunt caracteristice minimalismul și culorile deschise. De aceea albul sau griurile deschise sunt opțiuni excelente pentru ferestre. O variantă ar fi ramele de ferestre în culori pastelate sau luminoase pentru a obține un contrast subtil.
  • Clădirile în stil art deco sau retro: îți permit să te joci cu culori mai îndrăznețe, cum ar fi negru, roșu intens, auriu sau argintiu.
  • Stilul industrial: este ceva mai restrictiv în materie de culori, fiind pus în evidență de niște ferestre în culori neutre, cum ar fi cele gri, negru sau maro închis. Poți adăuga accente sau accesorii metalice pentru a completa look-ul industrial.

Asortează culorile ferestrelor cu exteriorul- în afară de stilul arhitectural (sau dacă nu ești sigur ce stil arhitectural are casa ta), ia în considerare paleta de culori a casei sau clădirii în ansamblu, chiar și culorile folosite în amenajarea curții, a grădinii tale. Culorile alese pentru ferestrele termopan ar trebui să se integreze, să creeze o armonie cu restul fațadei, să completeze în mod plăcut aspectul general al locuinței și nu unul șocant sau neplăcut. Înainte de a face alegerea finală, este o idee bună să ceri niște mostre de culori de la distribuitorii de unde vrei să le achiziționezi/ comanzi ferestrele și să le plasezi pe fațada casei pentru a vedea cum se potrivesc acestea. Se poate ca în lumina naturală să arate puțin diferit de cum arătau în depozit.

Citește cu atenție detaliile tehnice- dincolo de culori, eficiența energetică este cea mai importantă atunci când alegi ferestrele casei tale. Nu ignora caracteristicile tehnice doar pentru că îți place o culoare anume. Există suficiente ghiduri pe internet despre cele mai bune termopane care să îți răspundă la majoritatea întrebărilor. Însă, pune întrebări distribuitorului despre numărul de straturi de sticlă, numărul de camere ale profilelor, calitatea lor, coeficientul de eficiență energetică, dacă sunt recomandate sau nu pentru suprafața vitrată pe care o ai, pentru zona ta, caracteristici speciale pe care le dorești (protecție solară, sistem antiefracție etc). Este important să știi și că anumite culori ale ferestrelor pot afecta performanța lor energetică. De exemplu culorile mai închise, precum negru sau gri închis, pot absorbi mai multă căldură în anotimpul călduros și asta va duce la o temperatură mai mare în interior. La polul opus, culorile mai deschise, cum ar fi alb, culoarea lemnului pot ajuta la reflectarea căldurii și la menținerea temperaturii interioare a locuinței mai stabile.

Profilele se pot vopsi?

Se pot vopsi dar numai cu vopsea specială pentru materialul respectiv (PVC, aluminiu, etc) și urmând niște pași corecți pentru curățare, izolare a spațiilor din vecinătate etc. Nu recomandăm necunoscătorilor, mai bine chemați un profesionist să facă asta.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker