Opinii

Pandemia – între credință și tăgadă

Se împlinesc aproape doi ani de la declanșarea epidemiei de Covid-19, care a schimbat complet viețile tuturor. Serviciul și școala s-au mutat acasă, mediul pe care, inițial, îl asociam cu relaxarea. Suprapunerea acestor activități, precum și multitudinea de interdicții au creat tensiuni și au schimbat dinamica tuturor relațiilor, în special a celor dintre părinte și copil.

Cât de serios mai iau cu toții pandemia în prezent? Nu atât pe cât ar trebui, este clar. Odată cu măsurile de relaxare, s-a cam rela­xat și părerea tuturor despre virus. Dacă la începutul pandemiei se instalase paranoia, în prezent, pe rețelele de socializare circulă diverse pamflete, bancuri sau imagini amuzante, deși suntem în plin val patru.

Este de ajuns să petreci câteva ore într-un mall pentru a vedea cât de puțin mai contează existența virusului pentru oamenii de toate vârstele. În ciuda îndemnurilor repetate la purtarea măștii sau la ­de­zinfectarea mâinilor, prea puține persoane iau în seamă acest lucru. Dezinfectantul, plasat la intrarea în fiecare magazin, este lăsat neatins, iar observațiile angajaților cu pri­vire la respectarea mă­surilor de protecție sunt, adesea, ignorate. Masca se poartă pe barbă sau sub nas, iar distanțarea lipsește cu desăvârșire.

În jurul orei prânzului, își fac apariția și copiii, care vin, ca de obicei, în grupuri de câte patru-cinci. Pentru ei, măștile par a fi un simplu accesoriu vestimentar și, asemenea adul­ților, tratează totul superficial, în spirit de glumă. Măștile chirurgicale nu se asortează ținutelor, însă cele colorate sau cu paiete sunt în trend, în ciuda faptului că nu protejează. Nici mâinile nu sunt dezinfectate înainte de a mânca, ba chiar unii dintre ei beau din același pahar.

În tot acest timp, părinții lor duc adevărate campanii pe rețelele de socializare, prin care cer vaccinarea cadrelor didactice și declară că se tem să-și tri­mită copiii la școală. Pentru aceștia, problema este doar prezența la orele de curs, numai acolo există riscul infectării cu virusul. În afara programului, copiii au imunitate, aparent.  Așa cum declara și ministrul (acum) demis al Educației, Sorin Cîmpeanu: „Știți cum e, nu ne facem griji pentru copii atunci când merg la festival, atunci când merg pe plaje supraaglomerate, atunci când merg în mall-uri supraaglomerate, dar dintr-odată sunt părinți care își fac griji că <Vai, Doa­mne, merg la școală >”.

Articole similare