Actualitate

Până în Vinerea Mare a postului Paștelui / Buzoienii, antrenați în primul concurs național de muzică religioasă desfășurat pe Facebook

Un concurs care se desfășoară, în premieră, online, care a capacitat atenția la ni­vel național, și prin urmare și pe cea a buzoienilor, a fost lansat la sfârșitul lunii martie de o cunoscută interpretă de muzică populară, profesor etnolog  Elena Sima. Concursul se va desfășura până în Vinerea mare și este construit fără a ține cont de re­gulile obișnuite, pentru că se adresează tuturor vârstelor,  chiar și persoanelor cu ­di­zabilități, dar și pentru că are loc pe tărâmul spiritualității românești. Tematica este una specială, dedicată postului și sărbătorilor Pascale, și cuprinde interpretarea de  pricesne,  vechi cântări religioase țărănești,  și rostirea de rugăciuni.

Elena Sima este o interpretă de muzică populară binecunoscută, de acum, și buzoienilor. Începutul de an a găsit-o în Buzău. La cumpăna dintre ani s-a urcat pe scena din Piața Dacia pentru a-i bucura pe buzoieni cu minunatele ei cântece de petrecere. Acum, în postul Paștelui, în duminica Floriilor,  urma să întâlnească din nou buzoienii, mai exact pe localnicii din Glodeanu Sărat, pentru a cânta împreună pricesne și a aduce astfel laudă lui Dumnezeu. Pentru că această întâlnire, ca multe altele de acest fel pe care le avea programate în țară, a fost anulată din cauza izolării, minunatul om de suflet Elena Sima a vrut să strângă laolaltă pe toți cei care apreciază aceste cântări religioase, dar mai ales s-a gândit la copii și tineri, care oricum își petrec mare parte din timp pe rețelele de socializare. A avut dreptate în această privință, întrucât, până în prezent, peste 100 de copii au trimis înregistrări cu cântece religioase ori cu rugăciuni, iar concursul este în plină desfășurare. Printre înregistrări se află și bunici care, desigur, au realizat filmarea cu sprijinul nepoților, ceea ce înseamnă că proiectul este de natură să creeze punți de legătură între generații. Despre acest demers educațional și religios, un adevărat leac pentru suflet și rugăciune ­tri­misă prin cântec lui Dumnezeu, ca de altfel și despre planurile sale de a reveni  în mijlocul buzoienilor în acest an, Elena Sima a oferit detalii pentru OPINIA, într-un scurt interviu.

Rep: Sunteți organizatoarea unui concurs care se desfășoară online. Despre ce este vorba? Cum se desfășoară? Cine poate participa?

Elena Sima: Am inițiat un concurs de rugăciuni cântate și rostite intitulat <Plânge Măicuța la Cruce>.  Acesta a început pe 20 martie și ține până după prohod, în Vinerea Mare. Pot participa toți cei care au drag de astfel de cântări, adică de la copilul micuț de trei ani – și am urcat o astfel de  înregistrare pe pagina de Facebook, cu o rugăciune -, până la 70-80 de ani, și, de asemenea, am urcat o înregistrare cu mamaia aceea, care a prins curaj să se lase filmată. Pentru că bunicile știu mai bine decât noi ceea ce înseamnă rugăciune, dar nu este ușor să îți lași nepotul sau nepoata să te filmeze și să te vadă o lume întreagă; pentru că nu a făcut filmarea mamaia, ci  este realizată de cineva dintre cei mici și în cunoștință de cauză, care a postat, cu acordul ei. Sunt convinsă că multe persoane mai în vârstă și-ar fi dorit să participe, dacă noi am fi știut să le explicăm, mai cu drag, că le avem model;  cei mai în vârstă ne sunt modele demne de urmat, mai ales în rugăciune. Dar avem și astfel de doamne curajoase și le mulțumesc pentru aceasta.

Rep: Dumneavoastră ați pornit acest concurs, de fapt, de la un alt proiect. „Plânge Măicuța la Cruce” era un proiect pe care intenționați să-l desfășurați altfel.

Elena Sima: Eu și familia mea am lucrat anul trecut și în primele luni ale acestui an la realizarea unor cântări bisericești pentru un album și se numește „Elena Sima și familia. Plânge Măicuța la Cruce”, în care eu, soțul și băieții interpretăm astfel de cântări religioase. Pe album, unele cântări le interpretez singură, altele împreună cu ei; în unele eu cu soțul la voce, iar copiii sunt doar la instrument. Este un mixt de interpretare. Copiii sunt elevi la Colegiul Național „George Enescu”, și pentru ei nu este greu să interpreteze o cântare bisericească.  Iar aici  de fapt nici nu e vorba de greutate, e vorba de drag. Ne străduim, și eu și soțul meu, ca ei să cânte și astfel de cântări, nu doar ce învață la școală. Le-au primit cu drag. Soțul meu, la fel, pedagog; nu poți să lucrezi în învățământ fără să ai har și de voce. Provine dintr-o familie de lăutari, a crescut pe scenă și este impresar artistic, care se ocupă de ­ima­ginea noastră. Suntem un tot. În perioada aceasta de post aveam stabilite turnee prin România noastră dragă, în Transilvania, Moldova, Muntenia, Dobrogea, peste tot, cu cântece din acest album. De asemenea, un festival cu această titulatură  trebuia să aibă loc la București, în data de 9 aprilie, pentru că eu cred în tăria acestor cântări bisericești, care au și  valoare educativă. Din punct de vedere educativ doream să inițiez  o acțiune în care să ne adunăm și copii și adulți la București, pentru a medita un pic împreună ce înseamnă această perioadă a postului, ce înseamnă patimile lui Iisus, pe care să le spunem copiilor sub formă de povești, lucru mult mai ușor de înțeles pentru ei decât să-i trimitem la Biblie, sau să-i trimitem la Bi­serică, pentru că nu știu cât de ușor este pentru ei.  Să le ­descoperim o poveste care le place și dacă sunt în sală, și aud și povestea spusă de mamaie, vor fi impresionați ce  frumoasă e sau ce dureroasă e, pentru că sentimentele curg în astfel de cântări. Anul viitor va fi a doua ediție, va fi național și se va desfășura sub umbrela Asociației „DOR DE DOR Elena Sima”. Este o asociație care a apărut acum, în carantină, care va fi folosită pentru încurajarea talentelor și promovarea tradiției. Anul viitor vor fi și mai multe persoane cu dizabilități și nu voi face rubrici separate. De asemenea, anul viitor este posibil să existe ediții zonale ale concursului dacă numărul competitorilor dintr-o anumită zonă va fi mare.

Acum, pentru că nu s-a mai putut realiza concursul altfel, în perioada aceasta am vrut să ne strângem la rugăciune și aici pe Facebook, chiar dacă rugă­ciunea se face în intimitate, întrucât copiii stau foarte mult pe telefon, pe rețele de socializare și poate, întâmplător sau nu, se vor întâlni și cu un cântec al mamaiei; copilul și este curios să deschidă să vadă și poate îi și place și, poate mai târziu, sămânța sădită va dezvolta altceva ceva frumos din punct de vedere educativ și creștin.

Rep: Participarea este numeroasă pentru un astfel de concurs…

Elena Sima: Îmi era clar că cei în vârstă îmi vor răspunde cu mai mare greutate, pentru că tehnologia nu le este la îndemână. Dacă toți copii au câte un cântecel popular pregătit și ies cu el în față, nu avea nici unul înregistrate pricesne ori rugăci­uni. Mi-au scris la privat. ,,Nu am cântat niciodată o astfel de cântare, îmi recomandați un cântec, ca să trimit”.  Sau au fost  cazuri în care mi-au trimis filmarea la privat și mi-au spus. ,,Nu am curaj să o urc pentru că nu am cântat niciodată, nu am școală de muzică”. În cazul unei doamne, am ascultat-o cu mare drag și cu emoție și am rugat-o din toată ființa mea, printr-un mesaj atent de încurajare, să-l urce că e vorba de rugăciune, fără pretenții de decor.  Suntem peste 100 și vor mai fi.  Oameni mai în vârstă, profesioniști, au pus videoclipuri. Este foarte bine, dar eu mi-am dorit life și natural. Sunt de peste tot: Botoșani, Suceava,  Buzău, Brăila, Piatra Neamț, Prahova, București, Ploiești, Alexandria, Hunedoara, Alba, Mureș, Sibiu. Sunt din toată țara. Este o mare bucurie pentru mine.

Rep: Este primul dumneavoastră album de pricesne?

Elena Sima: Nu este prima mea creație. Mai am un album cu pricesne care se intitulează ,,Iartă-mă”, în 2015, în care am înregistrat și două-trei cântări cu băieții mei cu voci angelice. Și a venit după șase ani de muncă acest album. Acum, în această perioadă de post, trebuia să ajungem în ziua de Florii la Glodeanu Sărat, la bi­serica de acolo, unde slujește părintele Frățilă; se întâmplă să nu mai putem. Regretăm, dar după această perioadă noi vom reveni peste tot unde erau pla­nificate aceste concerte de cântări bisericești. Vom reveni pe partea aceasta cu cântări și cred că nu va fi doar Glodeanu Sărat, dacă Dumnezeu orânduiește vom dezvolta acest proiect către Buzău și urmează în vara aceasta lansarea unui nou album de cântece de muzică populară; aveam în plan să facem o lansare și la dumneavoastră; mai era ceva de muncă, iar aceste două luni de stat acasă ne cam țin pe loc. Mersul la studiou presupune deplasare, iar noi acum nu ne deplasăm. Am avut mare noroc și Domnul a vrut să iasă acest album cu pricesne chiar înainte de a intra în  izolare. Am terminat la studiou piesele și am dat către casa de discuri, iar  albumul se va găsi în magazine de specialitate, dar și în mall-uri.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker