Cultură

Până duminică, moaștele Sfântului Mucenic și Tămăduitor Trifon, la Biserica „Sfântul Nicolae”

Până în data de 4 februarie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului părinte Ciprian, Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei și cu bunăvoința părinților din obștea Sfintei Mănăstiri Ciolanu, la Biserica „Sfântul Nicolae” din cartierul Dorobanți se vor afla moaștele Sfântului Mucenic și Tămăduitor Trifon.

În această perioadă, Biserica din municipiul Buzău va avea un program liturgic special.

  • Marți, 30 ianuarie, de la ora 19.00, vor avea loc Vecernia, Litia și se va organiza procesiune cu cinstitele moaște în jurul bisericii, apoi Utrenia și se va săvârși Dumnezeiasca Liturghie.
  • Miercuri, 31 ianuarie, de la ora 10.00 dimineața, la Biserică se va face Canonul Paraclis și Acatistul Sfântului Mucenic Trifon, pentru ca în după-amiaza aceleiași zile, de la ora 17.00, să aibă loc Vecernia, Litia și Utrenia.
  • Joi, 1 februarie, începând cu ora 7 dimineața se va face sfințirea apei, respectiv „aghiasma mică”, și Acatistul Sfântului Mucenic Trifon, Moliftele Sfântului Trifon și Dumnezeiasca Liturghie. După-amiaza Vor avea loc Vecernia și Litia, începând cu ora 17.00.
  • Vineri, 2 februarie, dimineața, începând cu ora 7.00, se va sluji Utrenia și Dumnezeiasca Liturghie, pentru ca după-amiaza, de la ora 16.00, să se slujească Taina Sfântului Maslu.
  • Sâmbătă, 3 februarie, dimineața, de la ora 7, se va sluji Dumnezeiasca Liturghie și Parastasul, iar de la ora 16.00, se vor face    Vecernia,Litia și Acatistul Sfântului Trifon.
  •  Duminică, 4 februarie, de la ora 7.00 vor avea loc Utrenia și  Dumnezeiasca Liturghie, iar de la ora 16.00 credincioșii sunt așteptați să participe la Canonul Paraclis și Acatistul Sfântului Trifon și apoi la plecarea cinstitelor moaște.

Sfântul Mucenic Trifon s-a născut în Frigia,în  Asia Mică, în satul Lampsacus. Încă din tinereţe Domnul l-a învrednicit cu puterea izgonirii demonilor şi a vindecării diferitelor boli. Se spune că odată, mucenicul a salvat întreaga sa comunitate de la înfometare, oprind cu puterea rugăciunii, invazia lăcustelor care devorau culturile şi grânele oamenilor. De aceea, Sfântul Trifon este cunoscut ca ocrotitor al grădinilor, al livezilor, al viilor și al păsărilor, fiind cel ce îndepărtează insectele dăunătoare și păzește lanurile de secetă și grindină. El este cunoscut și ca alungător al duhurilor necurate și tămăduitor al bolilor .

În popor, la praznicul Sfântului Trifon, trecut în calendarul ortodox în data de 1 februarie,  viticultorii, pomicultorii și grădinarii evlavioși țin post și cheamă preotul pentru a le stropi cu aghiasmă viile, livezile și grădinile, ca acestea să fie ferite de nerodire și de secetă sau grindină. Tot în această zi, unii oameni gospodari aduc la biserică semințe de cereale și legume, spre a fi binecuvântate de preot și folosite pentru semănat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker