Sănătate

Pacienți cu Covid, aruncați cu de-a sila în brațele medicilor de familie

Pacienții pozitivi la Covid 19, fără evaluare, asimptomatici sau cu simptome ușoare, au fost trecuți, prin ordonanță de urgență, în brațele medicilor de familie, așa cum au fost pasate multe ale probleme de la declanșarea pandemiei și până în prezent, fără o consultare a medicilor și fără prea mult respect față de medicina de familie.  Tot în baza  aceluiași act normativ cabinetele de medicina familiei ar trebui  să încheie contracte „revoltătoare și abuzive” cu casele de asigu­rări. Aceasta este punctul de vedere al medicilor de familie, care a fost exprimat și la nivelul Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Fa­mi­lie.  „Cu amenințări și sancțiuni de 50% din valoarea contractului nu putem ajunge la niciun acord”, a declarat dr. Raluca Zoițanu, președintele

Fe­de­rației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, potrivit unui comunicat al organizației.

Medicii buzoieni sunt revoltați de prevederile acestui act normativ și nu doresc să semneze acte adiționale sub amenințarea sancțiunilor.

 „Este Ordonanța 180 din 2020 prin care se reiterează aspectul că medicul de familie este cel care monitorizează pacientul cu pozitiv cu Covid asimptomatic și cu simptome ușoare, și că suntem obligați să încheiem un alt contract, un contract civil, în afară de contractul pe care îl avem cu Casa  de Sănătate. În acest contract, într-adevăr, este stipulat că în cazul în care medicul este declarat culpabil poate să fie penalizat cu 50% din încasarea pe care a făcut-o”, precizează medicul de familie Angela Mazdrag.

Pe lângă faptul că sunt singurii medici trași la răspundere de problemele care ar putea apărea în legătură cu pacienții diagnosticați cu Covid 19,  medicii de familie acuză o serie de  probleme introduse de acest act normativ. Problema medicilor de familie, este în această situație, că se fac presiuni  asupra lor în legătură cu acești pacienți din partea

Ministerului Sănătății.

„Această ordonanță nu prevede foarte clar nici moda­li­tatea de  supraveghere, nu are un protocol după care toată lumea să lucreze. Ne-au dat o singură fișă de monitorizare care înseamnă niște semne clinice; atât și nimic mai mult. Inițial s-a dorit ca acest pacient asimptomatic și  cel cu simptome ușoare să nu fie evaluat de un medic de specialitate infecționist sau pneumolog,  ci să fie pur și simplu lăsat la domiciliu iar noi să găsim o formulă, să-l programăm pentru investigații în ambulatoriu, ceea ce ar însemna ca acest pacient covid pozitiv să fie scos din izolare și purtat pe drum ca să-și facă aceste investigații. Ulterior, s-a renunțat la această formulă, dar pacientul tot rămâne neivestigat, iar la sfârșit trebuie să-i dăm o scrisoare medicală în care noi să afirmăm că el este vindecat, fără investigații, fără testare, fără nimic.  La acești pacienți se face testarea la început,  iar la final nu se mai repetă testarea. Iar investigații de laborator nu avem cum să facem. Fără investigații clinice noi nu putem să-i dăm o scrisoare medicală în care să scriem că este vindecat. Noi putem să spunem că, la terminarea acestei perioade, pacientul nu prezintă semne clinice de Covid, dar dacă el este vindecat sau dacă rămâne purtător în continuare nu avem cunoștință”, explică medicul de familie Angela Mazdrag.

Întâmpinare către forurile decidente

Medicul Angela Mazdrag vorbește despre  necesitatea unor clauze suplimentare întrucât medicii de familie nu se dau înapoi în ajuta pacienții depistați cu Covid 19, dar totul trebuie făcut într-un cadru legal în care să le fie recunoscută activitatea. „Această ordonanță spune că poți prelungi programul corespunzător cu numărul de pacienți pe care îi ai infectați, dar, în același timp, ea spune că pacientul poate să te sune la orice oră din zi și din noapte să-ți comunice că el este Covid. Ori nu este posibil, pentru noi avem un contract pe un număr de ore. Mai mult, plata se face pe caz numai în cazul în care pacientul este supravegheat timp de 14 zile. Dacă eu  îl supraveghez timp de cinci zile, și dacă în a cincea zi starea lui se înrăutățește și îl trimit la spital, nu mai primesc nici un ban pentru supravegherea pe care o fac, iar cele cinci zile devin muncă voluntară și sunt obligată să-i dau și concediu pe perioada respectivă  în baza unei decizii care vine de la DSP”, spune medicul Angela Mazdrag.

Reprezentantul medicilor de familie, Angela Mazdrag a făcut cunoscute problemele atât la nivelul Ministerului Sănătății, cât și la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate. „De când a apărut această ordonanță am făcut în numele organizației patronale naționale pe care o reprezint o întâmpinare către Ministerul Să­nătății, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și către primul- ministru, factorii cei mai importanți, decidenții; în momentul în care am văzut tipul de contract și când am văzut cerințele, le-am analizat împreună cu colegii,  am stabilit ce  prevederi din aceste acte normative nu  corespund cu ceea ce trebuie să facem noi și am formulat o serie de obiecții pe care le vom înainta într-o încercare de mediere cu min­is­trul Sănătății împreună cu  Colegiul și cu celelalte organizații, să vedem care va fi rezultatul. La nivelul Casei Ju­dețene vom depune această solicitare de clauze  suplimentare la acest contract pentru că  sunt multe lucruri care nu corespund cu contractul pe care îl avem”, a spus medicul Angela Mazdrag.

Raportările la DSP, muncă  de prisos pentru medicii de familie

Raportarea către DSP, așa cum este ea reglementată în prezent, nu are legătură cu pacientul, ci doar cu birocrația, atrag atenția medicii de familie.  Medicii de familie nu sunt de acord nici cu formula de raportare către DSP, în care medicul epidemiolog al instituției deși nu are nicio tangență cu pacientul, dar își dă cu părerea. „Formula de raportare a acestor  fișe către DSP nu este bine reglementată în această ordonanță și, în bunul stil al DSP ului cu care noi suntem învățați, probabil că doctorița Scântei va dori să stăm la ușă cu hârtiile în mână ca să-i le predăm și să se uite la acele hârtii în care  fiecare va înscrie ce va dori el, pentru  că oricum dânsa nu vede pacientul, nu îl ascultă la telefon, nu știe nimic despre el. Mai mult decât să vadă un da, sau un nu, sau niște date pe care le-am înscris noi acolo, nu are de unde să știe”, explică medicul Angela Mazdrag situația circulației hârtiilor pe care  medicii trebuie să le prezinte  DSP.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker