Sănătate

Pacient pus pe picioare în trei zile după o operaţie complicată de hernie

  • Laparoscopia, metodă operatorie care se aplică de 23 de ani în Spitalul Judeţean

 O echipă  medicală din Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, formată din medicul şef de secţie dr. Anastasiu Marius, medic primar chirurgie generală, dr. Ilie Alexandru, medic specialist chirurgie generală şi dr. Ioniţă Victor, medic primar A.T.I., a reuşit săptămâna trecută o intervenţie chirurgicală laparoscopică în cazul unui pacient catalogat de dr. Atanasiu ca fiind ” cu o anumită fragilitate biologică, cu o patologie asociată destul de severă”.

Reuşita echipei medicale s-a realizat prin metoda operatorie laparoscopică, care, după cum spune medicul Marius Atanasiu, nu este una nouă în spitalul judeţean. „Chirurgia laparoscopică este implementată în spitalul din Buzău  de foarte multă vreme. În urmă cu 23 de ani s-a efectuat aici prima intervenţie laparoscopică: Nu este de un an sau de doi. La acel moment, eram al patrulea spital din ţară care poseda o linie de chirurgie laparoscopică”. La întrebarea firească în astfel de situaţii de ce această metodă se aplică atât de rar dacă ea a fost aplicată de mai bine de două decenii au răspuns tot medicii care au operat săptămâna trecută. „Este o tehnică cu totul diferită şi nu sunt foarte mulţi chirurgi care să se înhame al aşa  ceva. Preferă să rezolve pe cale clasică, sănătos şi  mai rapid,  cu consecinţele de rigoare. Pe de altă parte, este şi mai scumpă; se  foloseşte instrumente de unică utilizare, nişte materiale care sunt scumpe, ca orice materiale cu utilizare restrânsă”, a explicat medicul Ioniţă Victor, care, apreciază că frecvenţa cu care se vor realiza astfel de intervenţii va fi una mai mare decât până acum şi datorită avantajelor pentru pacient, chiar dacă pentru medici înseamnă o intervenţie operatorie de mai mare durată decât cea clasică, şi chiar dacă costurile sunt mari şi nu sunt acoperite decât pe sfert de Casa de Sănătate. „ E foarte posibil să vedem mai frecvent astfel de intervenţii la Buzău. Durata unei intervenţii pentru repararea unei hernii pe cale laparoscopică este mult mai lungă decât durata unei intervenţii clasice. Este acest avantaj al recuperării rapide şi,  de ce să nu recunoaştem, pentru fiecare dintre noi a face o intervenţie chirurgicală  este o mare tragedie.  Fiecare când pleacă de acasă îşi face socoteala că: stau acolo, ce o să fie, când mă întorc acasă; îşi lasă lucrurile în regulă. Cu cât ajunge pacientul mai repede şi mai bine acasă, cu atât este mai bine din punct de vedere psihoemoţional, social, economic şi din  toate punctele de vedere. Oamenii îşi recapătă funcţiile foarte rapid după anestezie. Este o anestezie clasică cu o durată puţin mai lungă, dar nefiind atât de dureroasă, omul începe să se mişte, să se hidrateze, să se alimenteze; în 2-3 zile omul este acasă în bună stare funcţională, iar  într-o săptămână zece zile poate să meargă la serviciu dacă nu depune efort fizică mare.  Îşi reintră în funcţie foarte rapid. Şi pentru  asta am zis să încercăm să căpătăm experienţa noastră şi să  cazurile care pot fi selectate şi care pot  fi abordate aşa, suntem aici suntem dispuşi. De asta nu aţi auzit până acum de astfel de operaţii,  pentru că nu sunt foarte mulţi chirurgi dispuşi să intre în sala de operaţie şi să stea o dimineaţă întreagă pentru o singură operaţie”, a detaliat medicul Victor Ioniţă din avantajele pentru pacient ale acestei proceduri.

Pe de altă parte, nu toţi pacienţii pot fi operaţi prin această metodă, motiv pentru care se face o selecţie a celor care ar putea fi rezolvaţi prin operaţie astfel. „ Acum toată lumea are aşteptări de la laparoscopie ca  de la un panaceu universal. Şi în chirurgia hernială, ca şi în alte patologii, cazurile trebuie selecţionate. Să ştiţi că  după bumul iniţial al utilizării chirurgiei laparoscopice, anumite hernii s-au dovedit că recidivau frecvent după intervenţia laparoscopică. Herniile pentru o populaţie obişnuită cu efortul fizic ,  adică herniile de mari dimensiuni, nu au nicio indicaţie să fie rezolvate laparoscopic. Ele trebuie să se încadreze într-o anumită dimensiune corelat cu biologia pacientului”, spune medicul Marius Atanasiu.

Pacientul operat  laparoscopic miercurea trecută va pleca astăzi acasă

Pacientul operat laparoscopic în data de 26 februarie va pleca astăzi acasă şi ar fi fost externat şi mai rapid, spunea medicul Marius Atanasiu într-o conferinţă de presă, dacă nu ar fi prins week-endul în spital. Prin urmare, operaţia laparoscopică a fost un succes, ceea ce demonstrează încă odată, că dincolo de particularitatea cazului, beneficiul este real. De joi  27 februarie pacientul era în postura în care  să se deplaseze să aibă o stare generală foarte bună, să se alimenteze, fără dureri”, au spus medicii din echipa operatorie. Decizia unei astfel de intervenţii chirurgicale a fost una care a ţinut cont şi de alte probleme de sănătate ale pacientului corelate şi cu vârsta acestuia.

 „Ceea ce ne-a determinat să abordăm laparoscopic acest pacient de 68 de ani a fost terenul biologic al acestuia. Acest pacient avea o suferinţă cronică hepatică care asocia aşa numitul hipersplenism patologic, adică un număr foarte mic de tombocite, leucocite şi eritrocite, deci şi un grad de anemie.  Acest număr redus de trombocite expunea la un risc hemoragic foarte mare, cu  atât mai mare cu cât s-ar fi abordat într-o intervenţie  deschisă. Este un pacient cu o anumită vârstă cronologică şi biologică care asocia un grad suferinţă pulmonară şi desigur intervenţia laparoscopică este o intervenţie care facilitează recuperarea postoperatorie rapidă în sensul că eliminându-se factorul ontalgic determinat de ventilaţiile  profunde practic oxigenarea corpului se face mult mai uşor fără limitările induse de durere . Din punctul de vedere al diagnosticului pacientul avea un defect de perete abdominal complex, în sensul în care asocia o dublă hernie pe partea stângă hernie inghinală şi directă şi indirectă cu masă intestinală care era prinsă într-unul din sacii herniali la care se mai adăuga şi o hernie ombilicală. Cu acest defect parietal multiplu am intrat în această intervenţie chirurgicală.

Cu acest dublu aport inghinal şi ombilical operaţia a durat aproape trei ore. Intervenţia clasică ar fi fost în jurul a două ore. S-ar fi câştigat ca timp, dar ar fi contrabalansat în mod negativ pentru incizie  cu o oarecare dimensiune de 15 cm  în regiune inghinală, plus încă una apropiată dimensional pe regiunea ombilicală, şi ar fi creat post operator o durere exprimată la fiecare mişcare respiratorie. Acest lucru ar fi creat un disconfort şi un necesar de analgezice de medicamente pentru a stopa durerea, în mod involuntari excursiile respiratorii din cauza durerii ar fi fost limitate pentru o persoană tânără lucrul acesta nu  ar fi contat foarte mult, dar la o persoană trecută de 60 de ani şi cu nişte patologii asociate în special respiratorii această subventilare şi suboxigenare a organismului şi pe un teren cardiac cum avea şi pacientul nostru are nişte consecinţe de prelungire a spitalizării, de prelungire a suferinţei, şi aici este câştigul. Dacă nu exista sfârşitul de săptămână era acasă în trei zile”, a explicat medicul Marius Atanasiu.

În ceea ce priveşte viitorul acestor operaţii la Buzău este pe mâini buni pentru că există mult entuziasm şi interes din partea medicilor mai nou intraţi în echipa medicală a Spitalului Judeţean. Despre aceste intervenţii, dr. Ilie Alexandru spune:„Chirurgia minim invazivă  reprezintă prezentul şi viitorul chirurgiei, cel puţin viitorul apropiat. Trebuie să facem această intervenţie mai des şi ar trebui ca tratamentul să fie uniform, să se facă peste tot acelaşi intervenţii nu numai în clinicile universitare. Lumea  trebuie să aibă încredere .Fac  un apel către populaţie să vină la spital cu hernii mici, în fază incipientă. Garda trecută am operat o hernie cât un dovleac; pentru noi nu este greu să operăm, dar pentru pacient riscurile sunt foarte mari şi perioada de recuperare mare pentru herniile mari”, a spus medicul care a mulţumit colegilor din echipă:”Vreau să le mulţumesc colegilor echipei pentru că întotdeauna m-au susţinut. Am avut foarte multe de învăţat dl doctor Atanasiu, care mi-a fost ca un profesor pe toată perioada în care am făcut gărzi”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker