Actualitate

Ordin de protecţie pentru o tânără din Amaru care şi-a agresat concubinul cu 10 ani mai în vârstă

• Avalanşă de ordine de protecţie provizorii de la începutul anului

Nu mai e de joacă cu ordinul de restricţie emis de către autorităţi, iar asta au simţit-o pe propria piele 12 agresori care s-au ales cu dosar penal pentru încălcarea prevederilor actului de protecţie emis pentru a fi ţinuţi la distanţă de victimele lor.

De la începutul anului, peste 50 de ordine de protecţie provizorii au fost întocmite de oamenii legii, pentru a ţine la distanţă agresorii de victimele lor.

Cele mai multe vizează persoane din mediul rural: 31. Dintre agresori, doar unul este femeie şi a fost iertată de concubinul cu peste 10 ani mai în vârstă. Cei doi sunt din Amaru, iar bărbatul de 45 de ani a sunat la 112 în 29 ianuarie pentru a sesiza că a fost agresat de concubină şi a cerut ajutor oamenilor legii. Concubinii s-au împăcat însă şi nu a mai fost necesară prelungirea în instanţă a măsurii.

Ceilalţi agresori sunt soţi, concubini, părinţi sau chiar vecini consideraţi un „pericol”. Cei mai mulţi agresori nu au înţeles însă rigorile legii şi au încălcat dispoziţiile ordinelor de protecţie, motiv pentru care 12 persoane s-au ales cu dosar penal pentru încălcarea prevederilor Legii 217/2003 privind violenţa domestică, cele mai multe cazuri, 11, pentru nerespectarea hotă­rârilor instanţei.

Dintre cele 55 de ordine de protecţie provizorii, 11 au fost prelungite de instanţe la solicitarea Parchetului sau a victimelor. La Judecătoria Buzău, spre exemplu, primul ordin de protecţie din acest an a fost emis în data de 6 ianuarie. De atunci şi până ieri, alte 49 de dosare au ajuns în atenţia judecătorilor.

Multe dintre ordinele de protecţie emise de instanţă au fost contestate, iar în unele cazuri, măsurile au fost ­mo­dificate de instanţa de apel, ­res­pectiv Tribunalul Buzău sau victimele au renunţat la solicitări.

Cinci zile de protecţie pe semnătura poliţistului

Începând cu data de 28 decembrie 2018, poliţiştii pot emite ordinul de protecţie provizoriu, prin care se dispune, pentru o perioadă de cinci zile, una sau mai multe măsuri de protecţie a victimelor. Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care constată că ­există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Faţă de agresor, poliţistul, prin ordinul de protecţie provizoriu, poate dispune obligaţii sau interdicţii, şi anume: păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, faţă de reşedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliţie a armelor deţinute de acesta.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker