Politic

Orban vs. Cîțu, într-un congres cu 5.000 de delegaţi în plină pandemie

Cinci mii de membri ai Partidului Naţional Liberal participă, sâmbătă, la Romexpo, la Congresul care va alege preşedintele formaţiunii pentru următorii patru ani. Au intrat în cursă actualul lider, preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu. La eveniment va participa şi Klaus Iohannis, fost preşedinte al PNL. Evenimentul se va derula în condiţii speciale, din cauza pandemiei de coronavirus.

Evenimentul este programat să înceapă la ora 11.00, la Romexpo, participarea fiind condiţionată de prezentarea certificatului verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau un rezultat negativ al testului pentru coronavirus. Sosirea, înregistrarea, verificarea sau testarea celor 5.000 de delegaţi din ţară va debuta, însă, cu câteva ore înainte.

Liderii liberali precizau că 80% dintre cei 5.000 de delegaţi au fost vaccinaţi. Cu toate acestea, vor exista şi echipe de testare la faţa locului.

Numărul de participanţi la congres ridică mari semne de întrebare, în condiţiile în care municipiul Bucureşti este, de la miezul nopţii, în scenariul roşu, fiind impuse restricţii aferente depăşirii ratei de infectare de 3 la mia de locuitori.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, vineri, că nu s-au dat derogări pentru Congresul PNL, precizând că autorităţile au explicat legea şi au subliniat măsurile obligatorii care trebuie luate. Arafat a făcut referire la hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă, fără a indica, însă, articolele incidente.

Partidul Social Democrat a sesizat Poliţia Locală Sector 1, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Prefectura Capitalei, Direcţia Generală a Poliţiei Municpiului Bucureşti, Inspectoratul General al Poliţiei şi IGSU cu privire la Congres acuzând „săvârşirea unei infracţiuni deosebit de grave care pune în pericol sănătatea publică din Bucureşti şi din întreaga ţară”.

Derularea Congresului 

Congresul va debuta cu declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis şi cu mesajele transmise de liderii Grupului PPE din Parlamentul European. De asemenea, vor exista mesaje ale liderilor politici invitaţi. Vor fi prezentate rapoartele de activitate ale actualei echipe de conducere şi apoi moţiunile celor doi candidaţi.

După aproximativ trei ore, va începe votul, decisiv în condiţiile în care nimic nu poate garanta că toţi delegaţii vor vota aşa cum au anunţat liderii filialelor. ”Preşedintele PNL se va alege la Congres”, a declarat, în repetate rânduri, Ludovic Orban, în ciuda cifrelor care-l arată favorit pe Florin Cîţu.

Cum arată cifrele 

În timpul campaniei interne, peste 30 de lideri de organizaţii au anunţat că îl susţin pe Florin Cîţu pentru şefia partidului. Aceştia vor trimite la congres peste 3.000 de delegaţi. De cealaltă parte, pentru Ludovic Orban şi-au exprimat susţinerea 12 lideri de organizaţii, care totalizează aproximativ 1.000 de delegaţi.

Vineri, surse din echipa lui Ludovic Orban au afirmat că liderul PNL mizează pe voturile a peste 2.700 de delegaţi, afirmaţia fiind făcută după ce, în această săptămână, au fost contactaţi telefonic peste 4.200 dintre participanţii la Congres.

La finalul perioadei de prezentare a moţiunilor în filiale, cifrele arătau asa:

  1. Filiale care au votat doar moţiunea Florin Cîţu – 28: Bacău, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Sector 2, Sector 4, Sector 6. Număr total delegaţi: 2995.
  2. Filiale care au votat doar moţiunea lui Ludovic Orban – 8: Argeş, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Dîmboviţa, Vrancea, Sector 5, Sector 3, Diaspora. Număr delegaţi: 769
  3. Filiale care au votat ambele moţiuni – 12: Arad, Bihor, Giurgiu,  Covasna, Harghita, Vîlcea, Sector 1, Alba, Caraş- Severin, Iaşi, Tulcea, Brăila. Număr total delegaţi: 1.237
  • Număr total filiale care au votat moţiunea lui Florin Cîţu: 40.
  • Număr total filiale care au votat moţiunea lui Ludovic Orban: 20.

Partidul scindat 

Competiţia internă dintre Ludovic Orban, politician cu 30 de ani de carieră, şi premierul Florin Cîţu, economistul cu o carieră politică fulminantă şi un trecut controversat, a scindat partidul. În spatele fiecărui candidat s-au poziţionat lideri cu vechime în partid, dar şi unii dintre liderii cu cele mai bune rezultate în alegeri de-a lungul anilor. Sunt, însă, şi politicieni cu notorietate – cum sunt Dan Motreanu sau Ilie Bolojan – care nu şi-au exprimat susţinerea pentru vreunul dintre candidaţi. Mai mult, Dan Motreanu afirma, vineri seară, că este „un congres ratat”, pentru că a devenit doar o luptă pentru funcţii.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a afirmat că nu crede că se va rupe PNL după Congres: „PNL e un partid matur. Inclusiv colegii care-l susţin pe domnul Orban sunt oameni care sunt de mult timp în partid şi care, cu siguranţă, după data Congresului, vor face parte din marea familie liberală, cu preşedintele pe care îl dă Congresul, eu cred, după cum arată lucrurile, cu Florin Cîţu”.

Proteste

Mai multe proteste au fost anunţate la protestul liberalilor. Comunitatea Declic anunţă că liberalii vor primi un ciolan cu mesajul „După ce vă împărţiţi ciolanul, desfiinţaţi Secţia Specială!”. Evenimentul Declic este programat la ora 9.00. „Membrii Declic vor aduce liberalilor un <ciolan> de mari dimensiuni, înalt de peste 2,5 metri, cu mesajul:  <După ce vă împărţiţi ciolanul, desfiinţaţi Secţia Specială!>”, au transmis reprezentanţii platformei civice.

Şi sindicaliştii din cadrul confederaţiei Cartel Alfa au anunţat că vor organiza o acţiune de protest la adresa Guvernului sâmbătă, în perioada în care se va desfăşura Congresul PNL.

De asemenea, comunitatea ”Corupţia ucide” şi-a anunţat prezenţa la Congres. „Ne vedem la Romexpo să cerem <Cîţu DEMISIA!>. Refaceţi coaliţia”, este mesajul transmis de organizatori. (Preluare News.ro)

 

Articole similare