ActualitateEducație

Opțional despre Univers, la clasele primare

O nouă disciplină opțională este introdusă la școala primară din anul 2022-2023. Ea se numește „Start în aventura cunoașterii Universului”; elevii vor putea învăța de ce există zile și nopți, ce fac roboții spațiali și rachetele, ce este o eclipsă sau o constelație și la ce e bun costumul de astronaut.

Programa pentru noua materie, inclusă în curriculumul la decizia școlii, prevede doi ani de studiu, unul la alegere din primii trei ani de învățământ primar, clasa pregătitoare – clasa a II-a, al doilea la alegere în ultimii doi ani, a III-a sau a IV-a.

În primul an de studiu elevii urmează să ia contact cu noțiuni precum timpul (ziua și noaptea, anotimpurile, vremea), planetele Sistemului Solar, Pământul și Luna; Surse de lumină și poluarea luminoasă, viteza sunetului și viteza luminii și despre meseriile viitorului: astronaut, cosmonaut, taikonaut. În al doilea an elevii vor afla mai mult lucruri  despre misiuni în spațiu ale NASA și ESA, cum se lansează o rachetă, distanțe în spațiu, confecționarea unui costum de astronaut și despre roboți, sateliți artificiali și sisteme de comunicație.

Articole similare