Actualitate

Ocolul Silvic Vintilă Vodă, în luptă cu dăunătorii

Nu doar oamenii se pot îmbolnăvi, ci și copacii, care pot fi atacați de diverse ciuperci – cum este cazul Pădurii Crâng, afectată de ciuperca-ulmului -, sau de alte insecte dăunătoare. În cazul coniferelor, unul dintre cei mai cunoscuți dăunători este trombarul mare brun (Hylobius abietis), o insectă ce atacă scoarța molizilor, brazilor sau a pinilor și duce chiar și la uscarea copacilor, în cazuri de infestare puternică.

Ocolul Silvic Vintilă Vodă face eforturi în a combate acest dăunător și a nu-i permite să se extindă la coniferele din pădurile pe care le administrează. Pădurarii buzoieni s-au aflat la treabă zilele acestea, instalând diverse capcane sub forma unori coji-cursă, pe care a fost aplicat insecticid, cu scopul de a atrage trombarul mare brun și de a-l combate.

„Combaterea dăunătorilor la Ocolul Silvic Vintilă Vodă din cadrul Direcției Silvice Buzău. Colegii noștri au instalat coji-cursă – scoarțe toxice – în plantațiile tinere de rășinoase, pentru a depista și combate Hylobius abietis, trombarul puieților de molid, acesta fiind  unul dintre cei mai importanți dăunători ai plantațiilor de rășinoase”, au transmis reprezentanții Romsilva.

Trombarul mare brun acționează prin a roade orificii mici în scoarţa molizilor şi pinilor tineri, în urma atacului rezultând aşa-numitul aspect tipic unor cicatrici asemănătoare simptomelor de variolă. Larvele produc galerii lungi în liberul rădăcinilor, iar la infestare mai puternică plantele tinere mor. Durata generaţiei este adesea de 1 – 2 ani. Insectele consumă masa lemnoasă în cursul întregii perioade de vegetaţie, dar mai intens în mai/iunie (hrănirea de primăvară) şi august/septembrie (hrănirea de vară).

În ceea ce privește combaterea acestora, procedeele uzuale sunt scufundarea puieţilor înainte de plantare în soluţii de insecticid şi stropirea plantelor cu un insecticid eficient. O altă metodă pentru evitarea daunelor şi apărarea de daune este atragerea şi prinderea gărgăriţelor adulte în capcane speciale.

Direcția Silvică Buzău administrează 84.880 hectare de păduri, din care 66.727 hectare sunt păduri de stat. Ocolul Silvic Vintilă Vodă, unul din cele șapte ocoale silvice din cadrul Direcției Silvice Buzău, administrează 9.689 hectare păduri de stat și asigură administrarea sau paza pentru alte 2.615 hectare păduri aflate în alte forme de proprietate.

Articole similare