Educație

Opt echipe de liceeni la un concurs european organizat de Palatul Copiilor

Sâmbătă, 29 aprilie, începând cu ora 10.00, Palatul Copiilor va organiza și coordona etapa județeană a Concursului Internațional „TINERI ÎN PĂDURILE EUROPEI / YPEF: Young People in European Forests”, o etapă desfășurată în colaborare cu Direcția Silvică Județeană și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean.

Este o competiție dificilă pentru că se adresează în special elevilor de la liceele de specialitate. Cu toate acestea, anul acesta s-au înscris opt echipaje, un număr dublu față de anul precedent. O premieră înregistrată anul acesta este și participarea unui echipaj care reprezintă Palatul Copiilor Buzău. Probabil că acest impuls de a participa cu cât mai mulți elevi la această competiție a fost dat și de tradiția care s-a creat la Palatul Copiilor, care a organizat concursul și în anii anteriori, dar și reușita echipajului de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” de anul trecut, care s-a clasat pe primul loc.

„Nu se înscriu foarte mulți, nu pentru că nu ar fi interesantă competiția, dar conținuturile pe baza cărora se organizează concursul sunt destul de dificile pentru elevii care nu sunt la un liceu cu profil silvicultură. Noi nu avem în județ elevi la un astfel de profil. Pentru ei și legislația aceasta referitoare la ocrotirea pădurii, la mediul înconjurător, este o legislație destul de greu de înțeles. Conținuturile teoretice sunt mai pretențioase; sunt conținuturi pe care ei nu le abordează la nivelul liceelor lor.  Este o grilă pe care trebuie să o rezolve la etapa județeană, formată din 25 de itemi și trebuie să selecteze răspunsul corect din mai multe variante. Se știe de la început că există o singură variantă. Le punem la dispoziție tot materialul de care au nevoie pentru a se pregăti”, explică directoarea Palatului Copiilor Buzău, Veronica Trandafir.

De altfel, Trandafir spune că și-a dorit ca și instituția pe care o conduce să aibă propriul echipaj la această competiție: „Noi insistăm și aici, la Palat, pentru că avem două cercuri de cultură și civilizație engleză unde se exersează competența de vorbire în limba engleză; și celălalt, chiar dacă est cerc de redacție presă, doamna de Limba romnână are Limbă engleză ca și specializare de licență și are și două grupe pe care le pregătește la limba engleză. Ei sunt copii mai micuți. Noi i-am luat acum și îi pregătim și <îi creștem>. Îi avem în fiecare an, ne bazăm pe ei. Poate anul acesta vom reuși să construim și noi un echipaj pentru câștigarea experienței”.

Se continuă tradiția

„Când eram la Inspectoratul Școlar, îl organizam (concursul, n.r.) eu la nivelul acestei instituții. Acum, dacă am venit la Palatul Copiilor, îl continuăm aici. Ministerul Educației ne-a dat voie nouă, Palatelor, să-l organizăm, în colaborare cu Direcția Silvică Județeană. Dar el este concurs internațional și este organizat cu sprijinul instituției naționale care se ocupă de protecția pădurilor și mediului. Continuăm tradiția. Anul trecut, elevii Colegiului Național <B.P.Hasdeu> au obținut locul I. Au participat mai multe echipaje; de fiecare dată Colegiul Național <B.P. Hasdeu> a răspuns prezent cu cel puțin două echipaje”, spune directorul Palatului Copiilor Buzău.

Este nevoie și de cunoștințe de limbă engleză

Echipele sunt  formate din câte trei elevi de liceu, foarte buni cunoscători ai limbii engleze la nivel mediu, aceasta fiind, de altfel, și condiţie obligatorie de participare la concurs. Proba scrisă, care va avea loc la Palatul Copiilor, va consta în rezolvarea de către elevi a unui test de 25 de întrebări tip grilă din bibliografia concursului, într-un interval de timp de maximum două ore și jumătate. Echipajul care obține cel mai mare punctaj la testul de la Palatul Copiilor se va califica la preselecția națională, care va avea loc la Direcția Silvică Județeană Buzău.

„Au venit totdeauna copii care au dovedit că sunt pregătiți teoretic. La etapa pentru selecția națională este un pic mai complicat pentru echipajul care s-a calificat la etapa județeană. Nu merg la etapa națională fără această preselecție. Se face pe baza unui eseu. Eseul este în limba engleză. Au o listă de teme și își gândesc ei ce să scrie la eseu. Timp de două ore-două ore și jumătate trebuie să construiască eseul. E bine că acesta se construiește în echipă. Când eram la Inspectorat, am avut bucuria ca echipa de la Colegiul Tehnic să treacă de preselecție. Poate pentru unii ar fi fost neașteptat rezultatul acesta al copiilor de la Colegiul Tehnic. Lucram multe proiecte cu copii de acolo; din echipajul respectiv făcea parte președintele Consiliului Județean al Elevilor, un băiat care se descurca foarte bine în limba engleză și din acest motiv fusese cooptat  și în multe proiecte Erasmus. Am o bună colaborare cu Colegiul Tehnic și acum de când am venit la Palatul Copiilor”, mai spune directoarea Veronica Trandafir.

Coordonatorul concursului de la Buzău, profesoara Veronica Trandafir, spune că acestă competiție, deloc ușoară pentru elevii buzoieni,   se adresează celor  cu vârste între 14 și 19 ani și că este cel mai important concurs interactiv de educație forestieră din Europa. Pentru această competiție, Palatul Copiilor aduce evaluatori din afara instituției,  profesori de limba engleză. Concursul  acesta se defășoară după toate tiparele unui concurs,  cu sală special amenajată.

Concursul a debutat în anul 2011 fiind organizat sub patronajul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. El se desfășoară în  două etape: județeană și națională. Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva organizează concursul în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS şi Ministerul Educaţiei. Echipa câștigătoare la faza națională participă mai departe la etapa europeană, etapă care se desfășoară în fiecare an în unul din statele participante: Austria, Cehia, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Ucraina sau România.

Mai multe informații  se găsesc AICI

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker